Бихме ли помогнали на съюзник от НАТО, ако Русия го нападне?

60% от българите са против
11 фев 2020 22:30, Нели Христова
739
Бихме ли помогнали на съюзник от НАТО, ако Русия го нападне?
Снимка: БГНЕС

Института "Пю" решава да проведе проучване, което да покаже какво е мнението на хората за НАТО. Те анкетират хора от всички 16 членки на съюза и се оказва, че по-голямата част от тях, а именно 53%, имат положителна нагласа за НАТО.

Едва 27% са тези, които не харесват съюза. Но във всички държави има едно притеснение – "Поправка 5“ на 75-годишният договор, която гласи, че нападение към един от членовете на съюза е нападение към всички останали.

В своето проучване от "Пю“ задават важен въпрос – бихте ли помогнали на съюзник, ако бъде нападнат от Русия? Но едва 38% от анкетираните отговарят с "да". Останалите са категорични – страната им не трябва да защитава съюзник, ако той е нападнат от Русия. Повечето от тях са убедени, че тези, който трябва да защити НАТО от подобна атака са САЩ.

В Европа изключение правят Нидерландия и Обединеното кралство. Там хората взимат насериозно задължението да защитиш съюзника, формулирано в член 5 от Атлантическия договор. Очевидно британците правят разлика между ЕС и НАТО, чието значение нараства след Brexit.

В България 42% от хората одобряват НАТО, а 28% имат негативно мнение относно съюза. Но проучването показва, че доверието в НАТО е спаднало от 2007 година насам, когато то е било 54%.

Но как отговарят българите на въпроса за Русия?

60% от анкетираните ни сънародници са на мнение, че страната ни не бива да се намесва, ако Русия нападне някоя от съседките ни или съюзниците ни в НАТО. Едва 12% са тези, които мислят, че трябва да изпълним дълга си по "Поправка 5“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


739
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 45Интелектуален капацитет на 4 годишен ...
38
17
 
5
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Няма такава държава Русия, има източно ционистка провинция!Както и няма такава държава САЩ, тя е западна ционистка провинция!А България престава да е държава през 1944 година!След 1970г. бяха едни от най-значимите за българския народ, защото имаше безплатно престижно образование и здравеопазване, а средствата за производство бяха в бълкгарски ръце!Имаше някаква автономна държава, за разлика от днес!Ционистите имаха план, да се разруши тази форма на национал комунизъм!Агент Боби Франкити!ЦРУ
37
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не. Честно казано, ако е Турция, по-скоро ше помогна на Русия тогаз!
36
0
 
16
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
А ако страна от НАТО реши да напада Русия? Тогава ние какво правим? Помагаме ли?
35
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 36Така е само Русия има интерес да ни пази от турците та руснаците ни освободиха в замяна, че сме им дали писменост, което е довело Русия до велика империя.
34
3
 
23
 
! Отговори
Калоян преди 4 години
То всички агресивни *** са в НАТО. Ако държава от НАТО нападне държава от НАТО трябва да вземем страната която САЩ кажат ли. Освен да ни продават скапаното Американско оръжие, полза от НАТО нямаме само и единствено ограничения които са против страната ни.
33
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 36Турция не е нападнала Гърция. Турция е провела военна операция в Кипър след кланета над местно турско население и опит за Еносис - присъединяване на Република Кипър към Гърция.
32
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересен въпрос. Отговорът е - НЕНе защото сме евроатлантици, или pycoфили, а защото сме страхливи женски полови органи като нация.Щом даже македонците не ни харесват, смятайте каква yбитa държава сме. Нация от смачканяци, страхливци и бездушници.
31
1
 
7
 
! Отговори
Котьо преди 4 години
С на Боко 6те айроплана ли ще тръгнем ? Да поне ги направят ,ако не ръждяса ламарината до тогава. Па на каракачанката за голямата глава трябва плафон от уличното да си сложи щото каска му не става.
30
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турците като нападнаха Гърция заради Кипър кой се намеси? Хем всички бяхабв НАТО?Другите седяха и се правеха на приятно разсеяни.Е тва ще стане и с БГ. Не си правете илюзии,НАТО го измислиха за да се пазят важните и богатите -САЩ,Англия,Германия,може би Франция въпреки че според едни доклади които наскоро четох ,Вашингтон и Пентагона са склонни да прежалят франсетата ако почнат голямото замеряне с атомни бомби и ракети. Така че по-добре неутралитет ние дори не сме пионки в Голямата игра.
29
0
 
13
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Това им е големия проблем на военните и политически съюзи.Не вземат предвид чувствата на отделните народи.Например в НАТО имаме съюзници относно които лично аз по-скоро бих помогнал на нападналия ги.Но като се има предвид,че почти същото изпитвам и по отношение на собствената си политическа класа,нещата си идват на мястото.
28
36
 
8
 
! Отговори
Полковник преди 4 години
Ние сме натовска държава и като членове на организацията сме длъжни да защитим нашите партньори от руска агресия.
27
36
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия си намери майстора в лицето наСАЩ и неговите санкции и с течение на времето охлажда руския мерак да напада съседите си. Киев щеше да бъде завладян за 24 часа а Лондон за 72, но вече такива тъпизми все по рядсо чуваме от Москва. Русия нападна Грузия и завладя две парченца от нея които ги превърна в пустош, завладя Крим и буквално го превърна в безводна пустиня, в Донбас се получи пълна катастрофа с руския мир. За света стана ясно че Русия не става за нищо и може да бъде победена и без война
26
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е чадо на България що да я нападат?
25
42
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да.За това е съюз. Утре, ако нас ни нападнат, ще очакваме същото. Силните мъже си държат на думата. Думата е съюз. Разни нежни китки да не пишат женски коментари.
24
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този център е американски и това обяснява въпроса. Във военната доктрина на Русия няма нападение над чужда страна. Там се говори само за самоотбрана., нещо което го няма в стратегията на Нато. Там под самоотбрана разбират всякаква намеса в живота на чужда държава, включително и с военна сила.
23
7
 
43
 
! Отговори
Аз... преди 4 години
...срещу Русия никога няма да се бия! Дори и да ме застрелят!
22
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България ще се защитава, ако Русия я нападне !
21
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това би било изключително глупаво действие.Русия е втората или третата по военна сила в света -фактор с който се съобразяват всички.Според един доклад на ЦРУ ,Русия е една от трите суперсили във военно отношение на тоя свят.Условията са-да може да издържа и нанася удари със стратегическо термоядрено оръжие, да може да води война в различни части на планетата Земя едновременно и да има възможност да използва лазерно,биологично,химическо и атомно оръжие едновременно.Ние имаме 2 танка и 1 самолет.
20
5
 
23
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Ние?! Срещу Русия?!Ха,Ха,Ха....!!!Нямам предвид братското с тая почуда.Някак асоциирах бълха!!!Защо ли?!