Джо Байдън ще сложи край на "романса" между Ким Чен Ун и Доналд Тръмп

Северът го нарече "бясно куче", а той обяви Върховния лидер за "главорез"
15 ное 2020 21:30, Нели Христова
229
Джо Байдън ще сложи край на "романса" между Ким Чен Ун и Доналд Тръмп
Снимка: БГНЕС

След победата на Джо Байдън анализаторите побързаха да обсъдят каква ще бъде неговата политика спрямо враговете и приятелите на Америка. Но едно е сигурно - новият президент на САЩ ще сложи край на романса между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун и ще предприеме по-суров подход към Северна Корея.

От 2018 година насам Ким Чен Ун и Доналд Тръмп се срещат три пъти. Президентът на САЩ веднъж заяви, че лидерът на КНДР му е изпращал "красиви писма" и че те "са се влюбили". Но тези ласкави думи не доведоха до кой знае какъв напредък в истинската политика.

Но новоизбраният президент на Америка даде знак, че дните на любов са приключили, дори още преди американците да са гласулави. По време на втория дебат с Тръмп Джо Байдън нарече Ким Чен Ун "главорез" и осъди действията на съпреника си, които са "легитимирали" Северна Корея и са позволили на КНДР да има "по-способни бойни ракети".

Междувременно севернокорейските държавни медии нарекоха Байдън "бясно куче", което "трябва да бъде бито до смърт", в отговор на критиките към режима по време на президентската му кампания миналата година.

Ким е един от малкото световни лидери, които не са поздравили Джо Байдън за победата. Но тишината от страна на Северна Корея не е необичайна - и преди страната е била безразлична към вота в САЩ. Но експертите твърдят, че мълчанието може да показва огорчение от победата на демократа.

Предпочитанията на Ким към Тръмп се коренят в подхода "отгоре надолу", който има за цел да сключи бързи и ефективни сделки чрез преки преговори, казват наблюдатели. Именно този подход направи възможна първата по рода си среща на върха между САЩ и Северна Корея през 2018 г.

"Писмата, изпратени от Ким и публикувани в книгата на известния журналист Боб Удуърд "Ярост", показват, че Върховният лидер иска да постигне целите си чрез връзката с Тръмп", казва Парк Уон Гон, професор по международни изследвания в Университета Хандонг, пред VICE News. Удуърд се сдобива с повече от две дузини писма, в които Ким нарича Тръмп "Ваше превъзходителство" и казва, че срещата ще "напомня на сцена от фантастичен филм".

Администрацията на Байдън вероятно ще се съсредоточи първо върху разговорите на ниско ниво, преди да продължи напред с всякакви прибързани срещи на върха между световните лидери. "Северна Корея не приветства подхода отдолу-нагоре, тъй като това ще доведе до стриктна проверка на техният ядрен капацитет от САЩ", казва Ким Джун Хен, канцлер на Корейската национална дипломатическа академия (KNDA).

Байдън подчерта необходимостта Северна Корея да изпълни ангажиментите си. По време на президентския дебат той заяви, че ще се срещне с Ким "при условие, че се съгласи да намали ядрения си капацитет. Корейският полуостров трябва да бъде зона без ядрена енергия".

Това ще върне отношенията на САЩ и Северна Корея в изходна позиция

"Байдън иска да види ясени действия, за да продължи напред, докато Тръмп иска да постигне компромис в изискванията", казва Джеймс Ким, старши сътрудник в Института за политически изследвания "Асан". "Ако правителството на Южна Корея иска междукорейско икономическо сътрудничество или помощ за Северна Корея, това може да е в противоречие със стила на Байдън."

Но демократът може да се отклони леко от подхода, който бе предприела администрацията на Барак Обама, в която той бе вицепрезидент. Южнокорейският външен министър Канг Кенг Уа, който напусна Вашингтон веднага след обявяването на резултатите от изборите, заяви пред журналисти, че едва ли Джо Байдън ще има "стратегическото търпение" на осемгодишната администрация на Обама, която се надяваше санкциите в крайна сметка да тласнат КНДР към денуклеаризация.

"Не мисля, че Байдън би приел подхода на администрацията на Обама, който бе критикуван, тъй като не даде резултат", обясни канцлерът на KNDA Ким. "Стратегическото търпение" на Обама към Северна Корея се превърна в "стратегическо пренебрежение", което в крайна сметка доведе до неуспешна политика."

Кю Ю-хван, президентът на Корейския институт за национално обединение (KINU) и бивш професор по севернокорейски изследвания, твърди, че политиката на Байдън вероятно ще наподобява по-активната ангажираност, предприета при бившия президент Бил Клинтън.

Ким Чен Ун може също така да види, че Байдън се фокусира повече върху поддържането на стабилни отношения с Южна Корея и други традиционни американски съюзници, които получиха неравномерно внимание от Тръмп.

Въпреки че досега Тръмп отказва да признае победата, лидерите на страни, които имат силна връзка със САЩ, побързаха да поздравят Байдън. Сред тях е президентът на Южна Корея Мун Дже Ин, който проведе телефонно обаждане с Байдън тази седмица, в което избраният президент заяви, че иска да "укрепи алианса между САЩ и Южна Корея като основа на сигурността и просперитета в индо-тихоокеанския регион".  Той добави, че очаква с нетърпение да работи по други "споделени предизвикателства", включително Северна Корея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
3
 
5
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Рейгън, Тачър ...Алцхаймер,Маккакейн... рак на кратуната.Да видим бидето какво ще го споходи.
64
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Китай не може ли да отида? И да ти пусна още едно вирусче. Нали го имаш записано там така да казваш. Мри жалък янки, мри от китайските избори, мри от руските избори мри от вируси, мри от мен защото те троля и сън не те хваща от мен. Мри че си слаб или looser на даже и не твоя, а на англичаните езика, който ти е останал откакто кралицата те изпуснала от под полата си :)))
63
3
 
6
 
! Отговори
ПолитАНАЛизатор преди 3 години
Колкото и да се ежи дементиралия бидон, каквото и да прави все една севернокорейска ракета ще стигне САЩ. ТОВА ИМ СТИГА. Въпреки че след нея ще долетят още няколко хиляди руски, китайски, индийски и т.н. В момента в който сънливото старчи си позволи да извърши ядрен удар срещу СК ще последва ответен срещу САЩ от целия свят. Така че кучето джо само ще лае бясно
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид е приоритета на бидона. Но първо трябва да го преболедува като Тръмп.После иска да освободи Крим.Ким е на трето място.
61
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Рамбо Абе ти много щото разбираш Ю.Корея е една от най-развитите страни. Поддържа огромна армия също!Американците са безчинствали във Виетнам ,точно корейската война загубиха бързо и безславно ,но това беше '56г. и не без помощта на СССР и Китай.
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво очакваш да научиш от колониалната медия на Блумбърг. То и за това тука кейси нон стоп един либераст и бичи опорки.
59
4
 
5
 
! Отговори
64 преди 3 години
Бягай да разтоварваш линейките е Маскве..
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко американци измряха от ковида, този романс май няма свършване :))) Ердоган да праща пак чували.
57
2
 
3
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Байдан е изкуфял войнолюбец и мизантроп! Проклетник!
56
6
 
5
 
! Отговори
Рамбо XXX преди 3 години
Тук пишат хора, които хал хабер си нямат от военна тактика.Първо, корейците са тотално мотивирани, защото наистина американците са безчинствали и убивали старци, жени и деца без причина;докато американците сега са разплути и дрогирани афро и латино.Второ, С. Корея притежават тежка артилерия с която ще унищожат Сеул за броени минути. Артилерийските снаряди не могат да се спрат по никакъв начин.Трето, куклата Байдън може да получи гражданска война вътре в САЩ.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пуканки и кола моля. Цирка да продължава. Кеф.
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
McDonald ще има нов романс в затвора с Джамал от 3та килия.
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На бодлива крава господ рога не дава. До януари има много време още.
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бидона ще започне да кудкудяка скоро, вече не може да си спомни как се казва жена му.
51
2
 
3
 
! Отговори
777 преди 3 години
На следващите избори Тръмп пак ще се кандидатира.На биденова възраст.777
50
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А може и някой луд да го застреля като Линкълн.
49
3
 
5
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 3 години
"Байдън е "бясно куче", което "трябва да бъде бито до смърт"Но преди това тричано и после с ориз по древна севернокорейска рецепта с много билки.
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С кеф ще гледам как Ким тряска американците, но уви, съдебната процедура е в ход и скоро ще има улични битки.
47
1
 
6
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 3 години
Абе то и Маккейн дърпаше шалтери...........Точно той е причината дончУ белината да изгуби Аризона.
46
2
 
3
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Рейгън, Тачър ...Алцхаймер,Маккакейн... рак на кратуната.Да видим бидето какво ще го споходи.