Джо Байдън ще сложи край на "романса" между Ким Чен Ун и Доналд Тръмп

Северът го нарече "бясно куче", а той обяви Върховния лидер за "главорез"
15 ное 2020 21:30, Нели Христова
229
Джо Байдън ще сложи край на "романса" между Ким Чен Ун и Доналд Тръмп
Снимка: БГНЕС

След победата на Джо Байдън анализаторите побързаха да обсъдят каква ще бъде неговата политика спрямо враговете и приятелите на Америка. Но едно е сигурно - новият президент на САЩ ще сложи край на романса между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун и ще предприеме по-суров подход към Северна Корея.

От 2018 година насам Ким Чен Ун и Доналд Тръмп се срещат три пъти. Президентът на САЩ веднъж заяви, че лидерът на КНДР му е изпращал "красиви писма" и че те "са се влюбили". Но тези ласкави думи не доведоха до кой знае какъв напредък в истинската политика.

Но новоизбраният президент на Америка даде знак, че дните на любов са приключили, дори още преди американците да са гласулави. По време на втория дебат с Тръмп Джо Байдън нарече Ким Чен Ун "главорез" и осъди действията на съпреника си, които са "легитимирали" Северна Корея и са позволили на КНДР да има "по-способни бойни ракети".

Междувременно севернокорейските държавни медии нарекоха Байдън "бясно куче", което "трябва да бъде бито до смърт", в отговор на критиките към режима по време на президентската му кампания миналата година.

Ким е един от малкото световни лидери, които не са поздравили Джо Байдън за победата. Но тишината от страна на Северна Корея не е необичайна - и преди страната е била безразлична към вота в САЩ. Но експертите твърдят, че мълчанието може да показва огорчение от победата на демократа.

Предпочитанията на Ким към Тръмп се коренят в подхода "отгоре надолу", който има за цел да сключи бързи и ефективни сделки чрез преки преговори, казват наблюдатели. Именно този подход направи възможна първата по рода си среща на върха между САЩ и Северна Корея през 2018 г.

"Писмата, изпратени от Ким и публикувани в книгата на известния журналист Боб Удуърд "Ярост", показват, че Върховният лидер иска да постигне целите си чрез връзката с Тръмп", казва Парк Уон Гон, професор по международни изследвания в Университета Хандонг, пред VICE News. Удуърд се сдобива с повече от две дузини писма, в които Ким нарича Тръмп "Ваше превъзходителство" и казва, че срещата ще "напомня на сцена от фантастичен филм".

Администрацията на Байдън вероятно ще се съсредоточи първо върху разговорите на ниско ниво, преди да продължи напред с всякакви прибързани срещи на върха между световните лидери. "Северна Корея не приветства подхода отдолу-нагоре, тъй като това ще доведе до стриктна проверка на техният ядрен капацитет от САЩ", казва Ким Джун Хен, канцлер на Корейската национална дипломатическа академия (KNDA).

Байдън подчерта необходимостта Северна Корея да изпълни ангажиментите си. По време на президентския дебат той заяви, че ще се срещне с Ким "при условие, че се съгласи да намали ядрения си капацитет. Корейският полуостров трябва да бъде зона без ядрена енергия".

Това ще върне отношенията на САЩ и Северна Корея в изходна позиция

"Байдън иска да види ясени действия, за да продължи напред, докато Тръмп иска да постигне компромис в изискванията", казва Джеймс Ким, старши сътрудник в Института за политически изследвания "Асан". "Ако правителството на Южна Корея иска междукорейско икономическо сътрудничество или помощ за Северна Корея, това може да е в противоречие със стила на Байдън."

Но демократът може да се отклони леко от подхода, който бе предприела администрацията на Барак Обама, в която той бе вицепрезидент. Южнокорейският външен министър Канг Кенг Уа, който напусна Вашингтон веднага след обявяването на резултатите от изборите, заяви пред журналисти, че едва ли Джо Байдън ще има "стратегическото търпение" на осемгодишната администрация на Обама, която се надяваше санкциите в крайна сметка да тласнат КНДР към денуклеаризация.

"Не мисля, че Байдън би приел подхода на администрацията на Обама, който бе критикуван, тъй като не даде резултат", обясни канцлерът на KNDA Ким. "Стратегическото търпение" на Обама към Северна Корея се превърна в "стратегическо пренебрежение", което в крайна сметка доведе до неуспешна политика."

Кю Ю-хван, президентът на Корейския институт за национално обединение (KINU) и бивш професор по севернокорейски изследвания, твърди, че политиката на Байдън вероятно ще наподобява по-активната ангажираност, предприета при бившия президент Бил Клинтън.

Ким Чен Ун може също така да види, че Байдън се фокусира повече върху поддържането на стабилни отношения с Южна Корея и други традиционни американски съюзници, които получиха неравномерно внимание от Тръмп.

Въпреки че досега Тръмп отказва да признае победата, лидерите на страни, които имат силна връзка със САЩ, побързаха да поздравят Байдън. Сред тях е президентът на Южна Корея Мун Дже Ин, който проведе телефонно обаждане с Байдън тази седмица, в което избраният президент заяви, че иска да "укрепи алианса между САЩ и Южна Корея като основа на сигурността и просперитета в индо-тихоокеанския регион".  Той добави, че очаква с нетърпение да работи по други "споделени предизвикателства", включително Северна Корея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Янките сами си признаха че корейските ракети могат да ударят по цялата територия на сащ. Но само една е достатъчна да уцели спящият вулкан под йелоустоун.
84
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този Байдън да не се пъне. САЩ загубиха от Северна Корея, северно-корейците ги биха два пъти.
83
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 94 Най много да ударят Гуам и ще ядът бахура ,навремето японците се набраха така ама май оттогава им държи влага.
82
5
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХААААААААА преди 3 години
Вече никой не може да спре Ердоан да господства на световната сцена с този смешен американски президент всички други ги е страх от Ердоан..ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
81
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ ги очаква доларова криза.
80
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наскоро разработените ракети от Северна Корея (KN-23, KN-24 и KN-25) са способни да проникнат в най-новите системи за противоракетна отбрана на САЩ.
79
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не съм чул петрола да се продава в северно-корейска валута.......Няма и да чуеш каскет.
78
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Сащ има огромен ядрен арсенал посегне ли Корея ще бъде заличена от света!"Северна Корея има достатъчно ядрен арсенал посегнели САЩ да залличи цяла Америка.
77
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болни *** се правят на дървосекачи и си бръснат краката. Три емота сменили амплоато и сега са с бради. Няколко хипстъра галят кучета котки бухали гущери в китайския тик ток. Черните горят знамена рушат и грабят. Някакви пипнати тексаски наркотрафиканти тамън ги приели в армията за да си плащат глобите и да бягат от правосъдие и се разболяли от ковид на объркалия курса си самолетоносач. Тръмп обезглавява пентагона, алтернативата бърка околните, някакви се млатят по улиците. Америка 2020.
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимно 81А защо радеф
75
2
 
2
 
! Отговори
Цар $ преди 3 години
Някой ще ми напомни ли сколько стотинок е рублей today?
74
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не съм чул петрола да се продава в северно-корейска валута, но Северна Корея е световна икономическа и военна сила. А какво ще стане със САЩ ако петрола започна да се продава в евро или в юани - ами много просто - САЩ ще стане Сомалия, то и сега 50 милиона американци гладуват - над 4 пъти повече от населението на Сомалия.
73
3
 
5
 
! Отговори
НЯМА преди 3 години
САЩ имат Вътрешни Проблеми , няма как да имат Външна Политика .Тази Държава ще се разпадне като Югославия .
72
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 84 Върви си прегледай болната глава Сащ има огромен ядрен арсенал посегне ли Корея ще бъде заличена от света!
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А това, че Ю. Корея била развита страна нищо не ми говори.......Гошкоооо, *** много си миТъпо бе маминото....
70
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ не могат да се противопоставят на Северна Корея. Реално Северна Корея има по-устойчива икономика от САЩ, и освен това е световна военна сила която може да унищожи голяма част от САЩ.
69
0
 
3
 
! Отговори
Асюндюк Али ага ... преди 3 години
..Мемед Бин Юсеин ал Абдула Хасан бин Насър ага ефенди. Гунтанамо трябва да продължи дейността си ама нейсе..
68
5
 
5
 
! Отговори
До 71: преди 3 години
Да Рамбо съм и разбирам от войни.Американците са безцинствали И в Корея. Може да намериш колкото си искаш източници в Нета.А това, че Ю. Корея била развита страна нищо не ми говори. Отдавна е доказано, че в Япония живота е ужасно скъп, толкова скъп, че в Токио не можеш да видиш дете, огромен спад на раждаемостта.Миналата година Оскар спечели точно южно корейски филм за едно семейство живеещо в Сеул под земята в една дупка и единствената им мечта бе да живеят в нормално жилище.Жалки copocoиди
67
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джамал от 3та килия чака дончУ белината за ноФ романс :)
66
3
 
2
 
! Отговори
Герб стадо преди 3 години
Най после да се върнем към нормалното. Нека бомбардировките започнат сега!