Маймунският Б вирус взе първа жертва - ветеринар от Пекин

Близките му засега са в безопасност
20 юли 2021 09:22, Петя Славова
60
Маймунският Б вирус взе първа жертва - ветеринар от Пекин
Снимка: БГНЕС

Ветеринарен лекар в Пекин е потвърден като първия случай в Китай на заразен и починал човека с маймунски Б вирус (BV), близките му контакти засега са в безопасност, съобщава "Глобал таймс".

53-годишният ветеринар, който работи в институция, изследваща нечовекоподобни примати, показва ранни симптоми на гадене и повръщане, месец след дисекция на две мъртви маймуни в началото на март, разкрива китайския Център за контрол и превенция на заболяванията. Ветеринарът е потърсил лечение в няколко болници и в крайна сметка е починал на 27 май.

Преди този случай в Китай не е имало фатални или дори клинично очевидни BV инфекции, като по този начин случаят с ветеринарен лекар отбелязва първия случай на инфекция при хора с BV, идентифициран в Китай.

Изследователите са събрали цереброспинална течност на ветеринарния лекар през април и са я идентифицирали като положителна за BV, но пробите от близките му контакти предполагат отрицателни резултати за вируса.

Вирусът, първоначално изолиран през 1932 г., е ензоотичен алфахерпесвирус в макаци от рода Macaca. Може да се предава чрез директен контакт и обмен на телесни секрети и има смъртност от 70% до 80%.

Предполага се че BV при маймуните може да представлява потенциална заплаха за професионални работници. Необходимо е да се елиминира BV по време на развитието на специфични патогени-свободни резус колонии и да се засили наблюдението в лабораторни макаци и професионални работници в Китай.

Маймунксият Б вирус се предава точно както вирусът на херпес симплекс (HSV) при хората, според Китайския център за контрол и превенция на заболяванията. Подобно на коронавируса, първите симптоми на маймунския Б вирус са грипоподобни, които включват треска и студени тръпки, мускулни болки, умора, главоболие. Симптомите могат да варират между един ден и три седмици.

Докато заболяването се влошава, вирусът може да доведе до подуване на мозъка и гръбначния мозък, което води до неврологични и възпалителни симптоми, проблеми с мускулната координация, мозъчни увреждания и тежки увреждания на нервната система в крайна сметка водят до смърт, пише "Монитор".

Смята се, че този вирус е заразил само 50 души до 2020 г., от които 21 са починали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
19
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Преди година успяха да шашнат бая народ, ама вече не се получава.Нови вируси през седмица, и су льо и ПУ льо по телевизията плашат с Nта вълна, и апелират за ваксини, обаче народа се усети и си живее живота. И не само в България е така, цяла Европа протестира срещу мерките и ваксините. Балона се спука.
26
3
 
9
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Това ли е новият Ковид? И пак от Китай, прясно създаден. С чайчета и диета се лекува. Ако не, заплашвате властта да ви пъхне във ВМА , иначе протестирате на Орлов мост цяла година.
25
2
 
24
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Още от края на 20 век се опитаха да направят пандемия чрез СПИН. Не се получи. След това, от началото на 21 век, се опитват по всякакъв начин. През 2006 - луда крава - не стана. През 2010 - свински грип - не стана. През 2012 - птичи грип, пак не се получи. През 2014 - Ебола. Ахаа да се получи. Пак не стана, ограничи се само в Африка. А измислиха и лекарства за нея. Е най-сетне през 2020 успяха! Отдавна търсят начини да намалят световното население!
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 25, да му мислят тия дето се набодоха с маймунското рнк.
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вие гледайте като се комбинира коронавируса с м-айм-у-нския вирус какво мазало ще стане .Ще трябва да бият по 12 ваксини на година докато сме живи.
22
0
 
6
 
! Отговори
африкански преди 2 години
Африканският свински грип е под ефективен контрол в Китай
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз предлагам означаването на вирусите да се прави с иероглифи, че са 20 хиляди ще може по-ясно да се знае за ко вирус иде реч. Сега с това "B" маймунски съвсем я оплетохме в епидемичната обстановка.
20
2
 
17
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
И този вирус е разработен от генноинженерните лаборатории. Трябва хората да се намалят, прекалено много са 7 милиарда. Така разсъждават "господарите на света", хората, притежаващи повече от 100 милиарда $ всеки. Човешкото въображение е твърде бедно, за да си представи такава сума. В момента те са 10 души. Но ние, простосмъртните, им дишаме въздуха, замърсяваме им водата, произвеждаме много б.о.***... Трябва да намалеем... Ако може, до "златен" 1 милиард...
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маймуни заедно силни. Маймуни заедно победи
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинирайте се, трябва бързо да проверим дали джонсъна и модерната пък не действат на тоя вирус. В Англия и Израел видяхме, че не действа, "ваксинираните" си се заразяват на общо основание. Ама ако бързо не открием някой вирус, който се повлиява от ваксината ще ни погнат за всички милиарди, които прахосахме и набодохме половин Европа с рнк бъркоч.
17
0
 
12
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тука маймуни нема само свински грип :)))
16
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ли е новия вирус, който ни обеща Бил Гейтс? Тъкмо се чудех кога ще го пускат, че короната се изтърка.
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 11 Грешиш, че няма спасение, има. Но за целта трябва да спрем да се делим, а даваме да се обединим заедно и да ги пометем всичките. Те за това все ни разделят, защото знаят, че обединени сме непобедима мощ.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фалш!
13
3
 
5
 
! Отговори
А ДА ЛИ Е преди 2 години
ОПАСЕН ЗА ХОРАТА ?
12
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това звучи сериозно, но не е само това, има и нещо друго. Вирусът е изолиран от 1932 г. и сега изведнъж се заговори за него. Защо точно сега? не ни ли стига всичко останало? Този свят наистина изтрещява тотално. Повдига ми се вече.
11
2
 
26
 
! Отговори
Много ми идва преди 2 години
Свински грип, птичи грип, луда крава, куцо магаре, синя пришка, новичок, коронка a,b,c,d,e,f,j,h... маймунски грип.... Няма спасение.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
28 дни по късно
9
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се обяви пандемия. Ваксините са готови
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако животните си живееха на свобода в природата подобни болести нямаше да циркулират сред хората. Както и хората правещи се на богове да си играят с ДНК и редактиране на гени.