Ще се развее ли знамето на талибаните над Кабул точно на 11 септември?

Американците и войниците на НАТО се изтеглят през глава от Афганистан
15 авг 2021 11:35, Петя Славова
285
Ще се развее ли знамето на талибаните над Кабул точно на 11 септември?
Снимка: БГНЕС

Американците и войниците на НАТО се изтеглят през глава от Афганистан. А последствията от това изтегляне все повече напомнят за горчивия край на безславната Виетнамска война, коментира Клаус-Дитер Франкенбергер пред "Дойче веле".

Дали знамето на талибаните няма да се развее скоро и над Кабул?

Херат, Кандахар, а Кабул - кога? Талибаните в Афганистан бележат победа след победа и превземат градовете един след друг. Само въпрос на време е да стигнат и до столицата. Правителството на Джо Байдън изглежда предполага, че радикалните ислямисти ще овладеят Кабул не след месеци, а само след няколко седмици.

Само така може да се обясни решението да се разположат хиляди войници на летището в столицата Кабул, които да подсигуряват безпрепятственото заминаване на американските граждани и дипломати от Афганистан, а не безопасността на афганистанското правителство.

Още по темата

Време е на бял свят да излезе истината за провала в Афганистан. Западните демокрации арогантно игнорираха корените на афганистанския конфликт и се случи най-лошото. А НАТО също носи вина за конфликта, избухнал отново.

Решението говори за паника, а събитията валят едно след друго. Афганистанската армия, в чието обучение и екипировка Западът вложи много пари и усилия, явно не е в състояние да окаже сериозна съпротива на талибаните. Изключенията са твърде малко. Войниците или отстъпват, или бягат.

Когато обяви официалния край на военния ангажимент на САЩ, така активно пропагандиран още и от Доналд Тръмп, президентът Джо Байдън си представяше нещата по съвсем различен начин. „Афганистанците имат правото и отговорността сами да определят своето бъдеще“, заяви тогава Байдън.

Талибаните обаче приеха тези думи като покана за двойна игра: от една страна - да симулират участие в преговорите в Доха, а в действителност - да превземат нови територии в страната.

Изтеглянето на въоръжените сили на САЩ и останалите държави от НАТО разчисти терена за онези, които търсят решението на бойното поле. А афганистанците, които бяха участвали в модернизирането на страната, сега се чувстват изоставени на произвола на съдбата. Нима бихме могли да ги виним?

Фатална грешка

Западните войници действително не можеше и не биваше да остават завинаги в Хиндукуш. Но прибързаното изтегляне, чиито последствия все повече напомнят за горчивия край на безславната Виетнамска война, беше погрешно. Просто защото то даде коз в ръцете на един противник, който макар и укрепнал, все още не беше спечелил военен превес. А сега талибаните вече имат реално надмощие.

И ще бъде исторически поврат, ако тъкмо в деня на годишнината от атентатите на 11 септември над Кабул се развее знамето на талибаните.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
4
 
0
 
! Отговори
до 113 преди 3 години
Изтеглянето не е дело на Байдън, а на Тръмп още от преди година. Информирайте се преди да пишете глупости.
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ви пусна големите разбирачи тук в Афганистан за два дена, ще пискате като девственици да се прибирате в България. Смешници.
68
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер афганците да дойдат в Европа да ни научат на рахатНемските нацисти са измислили заплатата и робството да бачкаш и никога парите да не ти стигат докато някой си Ханс да ходи на почивка с изработените му от теб пари срещу мизерно заплащане.Парите са фикция на всеки трябва да му се дават пари без да работи които да осигуряват повече от достоен живот
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да обясниш на балкански какво е демокрация е мисия невъзможна. Ако обясна на кучето си ще ме разбере веднага.
66
2
 
2
 
! Отговори
до 107 преди 3 години
То за това живеете и ще продължите да живеете като скотовe. Интересно как все тия *** са в главата :) явно имате силен интерес. А между другото ако си мислите, че там където няма демокрация няма *** значи просто си нямате никаква идея от темата.
65
2
 
3
 
! Отговори
До 101 преди 3 години
Абе интересно как тая пуста демокрация работи много добре в западна европа. Да не би да има значение, че там не живят диви балкански и ислямски субекти?
64
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 102 --- Това са ваши безпочвени мечти. Прочетете Конституцията на САЩ, за да ви проблесне! D:
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега знам, че тук коментират главно душевно и психично болни, но искам просто да ви кажа, че си нямате никаква представа какво реално се случва в Афганистан и как изтегляните на САЩ ще върне държавата общо взето в средните векове. Очевидно е, че не се интересувате от тема като цяло и не знаете, че в много региони живота се беше върнал към нормалното и хората бяха спокойни и дори отваряха заведения и игрални зали нещо на което ще се сложи край много скоро ако вече не е. Информирате се.
62
1
 
2
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 3 години
Случаят с руснаците беше много интересен. След официално обявените 16 000 избити руски солдати от спец. корпусите им и още толкова безследно изчезнали, вайската даде фира и се изтегли.
61
3
 
2
 
! Отговори
до 95 преди 3 години
Вие балканските селяни така и не разбрахте какво е това демокрацията и дали се яде вече 30 години, че сега ли да ви обяснявам.
60
1
 
3
 
! Отговори
АМЕРИКА НАД СИЧКО преди 3 години
ЦРУ ТАЛИБАНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ЛИ Е ?
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия чaлмoсаните вчера превзели радиото и вече музика нямало да се пуска само четене на корана и новини от талибаните :))) Евала, да живее свободен Афганистан! :)))
58
1
 
4
 
! Отговори
АМЕРИКА НАД СИЧКО преди 3 години
ТАЛИБАНИТЕ СА ИЗМИСЛЕНИ ОТ ЦРУ ! СЛЕД МУЖАХИДИНИТЕ ПАК ОТ ЦРУ ! НАЧИ ?
57
2
 
4
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 3 години
До Асан --- Ами то, знамето на ишалласите, отдавна се е развяло не само над Райхстага, но и в цяла Германия. Ако не вярвате, питайте канцлер Меркелица. Тя ще ви каже!
56
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От коментарите разбрах, че нямате никаква идея какво се случва там реално :) ама нищо пишете глупости няма проблеми :)
55
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-после Афганистан може да се върне средните векове спокойно.
54
2
 
1
 
! Отговори
до 89 преди 3 години
Ми не те си свършиха работата общо взето. Свалиха Садам, убиха Осама :) общо взето повече работа там нямат.
53
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече виждам как коментиращите бягат към свободен афганистан да живеят свободни :))))
52
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те сега афганистанците ще видят една свобода като се махнат "краварите" :)))) свобода не ами свобода :))))
51
5
 
1
 
! Отговори
до 81 преди 3 години
Къде ги видя да бягат през глава само не разбрах след като е планирано изтегляне което започна още началото на годината :)))))))))