Ще се развее ли знамето на талибаните над Кабул точно на 11 септември?

Американците и войниците на НАТО се изтеглят през глава от Афганистан
15 авг 2021 11:35, Петя Славова
285
Ще се развее ли знамето на талибаните над Кабул точно на 11 септември?
Снимка: БГНЕС

Американците и войниците на НАТО се изтеглят през глава от Афганистан. А последствията от това изтегляне все повече напомнят за горчивия край на безславната Виетнамска война, коментира Клаус-Дитер Франкенбергер пред "Дойче веле".

Дали знамето на талибаните няма да се развее скоро и над Кабул?

Херат, Кандахар, а Кабул - кога? Талибаните в Афганистан бележат победа след победа и превземат градовете един след друг. Само въпрос на време е да стигнат и до столицата. Правителството на Джо Байдън изглежда предполага, че радикалните ислямисти ще овладеят Кабул не след месеци, а само след няколко седмици.

Само така може да се обясни решението да се разположат хиляди войници на летището в столицата Кабул, които да подсигуряват безпрепятственото заминаване на американските граждани и дипломати от Афганистан, а не безопасността на афганистанското правителство.

Още по темата

Време е на бял свят да излезе истината за провала в Афганистан. Западните демокрации арогантно игнорираха корените на афганистанския конфликт и се случи най-лошото. А НАТО също носи вина за конфликта, избухнал отново.

Решението говори за паника, а събитията валят едно след друго. Афганистанската армия, в чието обучение и екипировка Западът вложи много пари и усилия, явно не е в състояние да окаже сериозна съпротива на талибаните. Изключенията са твърде малко. Войниците или отстъпват, или бягат.

Когато обяви официалния край на военния ангажимент на САЩ, така активно пропагандиран още и от Доналд Тръмп, президентът Джо Байдън си представяше нещата по съвсем различен начин. „Афганистанците имат правото и отговорността сами да определят своето бъдеще“, заяви тогава Байдън.

Талибаните обаче приеха тези думи като покана за двойна игра: от една страна - да симулират участие в преговорите в Доха, а в действителност - да превземат нови територии в страната.

Изтеглянето на въоръжените сили на САЩ и останалите държави от НАТО разчисти терена за онези, които търсят решението на бойното поле. А афганистанците, които бяха участвали в модернизирането на страната, сега се чувстват изоставени на произвола на съдбата. Нима бихме могли да ги виним?

Фатална грешка

Западните войници действително не можеше и не биваше да остават завинаги в Хиндукуш. Но прибързаното изтегляне, чиито последствия все повече напомнят за горчивия край на безславната Виетнамска война, беше погрешно. Просто защото то даде коз в ръцете на един противник, който макар и укрепнал, все още не беше спечелил военен превес. А сега талибаните вече имат реално надмощие.

И ще бъде исторически поврат, ако тъкмо в деня на годишнината от атентатите на 11 септември над Кабул се развее знамето на талибаните.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човек не спори с тия, те са взели дали вече. Имат акъл колкото врабче.
49
1
 
3
 
! Отговори
до 79 преди 3 години
Американците се изтеглят точно защото е планирано от преди година от Тръмп... абе вие като говорите глупости защо първо не се информирате както реално се случва?
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега, когато лошите американци се изтеглят в Афганистан най-сетне ще настъпи рая ...
47
1
 
2
 
! Отговори
До 65 преди 3 години
Прочетох коментарите. Никой не реве САЩ да останат там. Откъде го измисли?
46
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп само хвърляше обещания да изтегли военните от Афганистан, а нищо не направи както винаги. Остави други хора да му сърбат попарата след него.
45
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Инфо 68..Настъплението на талибаните теб специално много ли те кефи...
44
3
 
3
 
! Отговори
SS преди 3 години
Да четът нашите генерали та дано разберат какво значи партизанска война ! Та друг път да не изпращат войници в страни където войната не може да бъде спечелена.Ама от къде толкоз ум от тях ? Те са *** на всяка власт.
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези племена не са дорасли за Демокрация.Трябва да има някой да ги ръчка с остена.Грешка беше на САЩ че нарушиха равновесието в Ирак,Либия...Афганистан наводнява света с дрога,талибани убийци.Къде е Хари Труман...
42
3
 
4
 
! Отговори
до 71 преди 3 години
Както талибаните така и вие не разбрахте какво е това демокрацията и яде ли се вече 30 години. Не сте дорасли за нея. На вас ви трябва един падар да ви ръчка с една сопа цял ден както сте свикнали.
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След някой месец ще се върнат да въвеждат демокрацията отново
40
4
 
2
 
! Отговори
До Инфо преди 3 години
Ти си поредния , които явно не е разбрал защо се изтеглят американците... СССР ядоха бой. Американците се изтеглят защото е планирано от преди година.
39
4
 
4
 
! Отговори
до 63 преди 3 години
Защото има едно нещо наречено "човешки права". Нещо на което се радваш цял живот без дори да си го разбрал. Напълно нормално е световната общност от страни, които не се управляват от диктатори да реагират, когато тия животни избиват определена група от хора несъгласна с техните религиозни глупости. На вас ви е много лесно да се правите на интересни като си седите зад компа в мирна страна нали :) смешници балкански.
38
3
 
4
 
! Отговори
Асан преди 3 години
Може и на Райхстага да се развее :)))
37
2
 
7
 
! Отговори
Оберщурмбанфюре преди 3 години
Доскоро ревахте, че американците са нашественици и окупатори в Афганистан. СЕГА рИвете, че бягали, въпреки че това изтегляне на войските беше анонсирано отдавна. Трудно се угажда на българите, много трудно.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То от тия хора не става така, че да правят каквото си искат.
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че те градовете се предадоха без бой, даже нарпаво се присъединиха към табилибаните, племенна страна, тяхна, управляват си я както намерят за добре, що се месят външни не е ясно, раздава се не поискана демокрация!!
34
2
 
2
 
! Отговори
до 59 преди 3 години
Много ми харесва как хора, които си нямат и представа за какво става дума говорят пълни глупости :)
33
1
 
2
 
! Отговори
До Машини преди 3 години
Ми като няма съпротива много ясно, че ще напредват...
32
0
 
1
 
! Отговори
до 49 преди 3 години
Абе защо не се изнесеш към Афганистан явно ти харесва :)
31
0
 
1
 
! Отговори
до 49 преди 3 години
Защото не си информиран изобщо по въпроса.