Ще се развее ли знамето на талибаните над Кабул точно на 11 септември?

Американците и войниците на НАТО се изтеглят през глава от Афганистан
15 авг 2021 11:35, Петя Славова
285
Ще се развее ли знамето на талибаните над Кабул точно на 11 септември?
Снимка: БГНЕС

Американците и войниците на НАТО се изтеглят през глава от Афганистан. А последствията от това изтегляне все повече напомнят за горчивия край на безславната Виетнамска война, коментира Клаус-Дитер Франкенбергер пред "Дойче веле".

Дали знамето на талибаните няма да се развее скоро и над Кабул?

Херат, Кандахар, а Кабул - кога? Талибаните в Афганистан бележат победа след победа и превземат градовете един след друг. Само въпрос на време е да стигнат и до столицата. Правителството на Джо Байдън изглежда предполага, че радикалните ислямисти ще овладеят Кабул не след месеци, а само след няколко седмици.

Само така може да се обясни решението да се разположат хиляди войници на летището в столицата Кабул, които да подсигуряват безпрепятственото заминаване на американските граждани и дипломати от Афганистан, а не безопасността на афганистанското правителство.

Още по темата

Време е на бял свят да излезе истината за провала в Афганистан. Западните демокрации арогантно игнорираха корените на афганистанския конфликт и се случи най-лошото. А НАТО също носи вина за конфликта, избухнал отново.

Решението говори за паника, а събитията валят едно след друго. Афганистанската армия, в чието обучение и екипировка Западът вложи много пари и усилия, явно не е в състояние да окаже сериозна съпротива на талибаните. Изключенията са твърде малко. Войниците или отстъпват, или бягат.

Когато обяви официалния край на военния ангажимент на САЩ, така активно пропагандиран още и от Доналд Тръмп, президентът Джо Байдън си представяше нещата по съвсем различен начин. „Афганистанците имат правото и отговорността сами да определят своето бъдеще“, заяви тогава Байдън.

Талибаните обаче приеха тези думи като покана за двойна игра: от една страна - да симулират участие в преговорите в Доха, а в действителност - да превземат нови територии в страната.

Изтеглянето на въоръжените сили на САЩ и останалите държави от НАТО разчисти терена за онези, които търсят решението на бойното поле. А афганистанците, които бяха участвали в модернизирането на страната, сега се чувстват изоставени на произвола на съдбата. Нима бихме могли да ги виним?

Фатална грешка

Западните войници действително не можеше и не биваше да остават завинаги в Хиндукуш. Но прибързаното изтегляне, чиито последствия все повече напомнят за горчивия край на безславната Виетнамска война, беше погрешно. Просто защото то даде коз в ръцете на един противник, който макар и укрепнал, все още не беше спечелил военен превес. А сега талибаните вече имат реално надмощие.

И ще бъде исторически поврат, ако тъкмо в деня на годишнината от атентатите на 11 септември над Кабул се развее знамето на талибаните.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствената причина американците са стоят 20 години в Афганистан, бяха наркотиците. Обществена такна е, че производството им се покровителстваше от американската армия. По време на талибаните нямаше доставки на хероин и явно световния пазар страдаше. А дали сега янките не са се разбрали с талибаните за изтегляне срещу власт и респективно запазване на производството? Така е по-евтино от воденето на фалшива война с години.
9
3
 
6
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 години
Горките хора в Афганистан... И горките талибани, масово редиците им са изпълнени с отвлечени деца, на които просто им се живее... Избора там е илюзия хванат ли те или ставаш талибан или ти прилагат червен тюлен - дрогират те, разпорват ти кожата откъм слабините и ти свалят цялата кожа като на заколено агне, а като те пусне опиата умираш пред останалите пленени. Ще откажеш да си талибанин... Ама друг път... Русия или САЩ няма значение, връщайте войските... По-малкото зло...
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
там пръскачки няма, самолетите ги страх да минат да им сипят малко ковид, случайно да не ги свалят, за тва няма и болни
7
1
 
22
 
! Отговори
ХамБъргер с картоФки преди 2 години
Кой щял да развява знаме в Кабул ? Талибани ? Че те не бяха ли избити , след 20 години победоносно анериканско присъствие в Афганистан ? И как може да пишете че бягали презглава ? Нали едва вчера писаха за поредната УСПЕШНА атака на американците срещу остатъците на талибанските армии. Аз дори и плюстче сложих и се изказах положително ... И ко прайми сига ? Що *** лъжете ей .....
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И т.н. талибани и правителствените войниците са афганистанци . Явно има разбирателство и нещата отиват към мюсюлманска държава. И защо Русия и САЩ се занимаваха 20 години с хора, които живеят в 15 век. Сега тежко и горко на обикновените хора.
5
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди американската агресия в Афганистан, талибаните бяха изолирани някъде в планините от централната власт в Кабул. Американската интервенция направи подкрепата към талибаните в Афганистан огромна. Това е резултата - американците докараха талибаните до Кабул и им поднесоха властта на тепсия.
4
14
 
5
 
! Отговори
Рая на русофилите преди 2 години
"Лошите" американци се изтеглиха и сега ще настъпи "рая", който те до момента пречеха да се възцари. Нали така русофилите описват ролята на американците? Нека видим каква е представата за "благоденствие" на тези, които американците възпираха.
3
0
 
8
 
! Отговори
Deobandi преди 2 години
До 11-ти всичко отдавна ще е приключило, а знамето ще се вее от поне две седмици. Те са на 30 км от Кабул, а друга крепост не остана. До 2 седмици ще е паднал изцяло.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента го превземат.
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кабул падна, преди малко съобщиха други медии. Талибаните нахлуват от всички страни, никой не оказва съпротива.