Народи ще изчезват, а други ще се появяват заради климатични промени

До края на 21 век ще имаме население от 10 млрд. души
24 авг 2021 22:00, Нели Христова
140
Народи ще изчезват, а други ще се появяват заради климатични промени
Снимка: БГНЕС

Предупрежденията за ефектите на климатичните промени, особено тези свързани с масовите преселения, може да са пресолени, но е по-добре камбаната да се бие навреме, отколкото да се бездейства. Подобен тип промени са се случвали и преди - пример е Великото преселение на народите между IV и VII век. Разликата от всички останали подобни събития са технологиите, които имаме сега, както и мащабът на населението. Това заяви доц. Георги Бърдаров, ръководител на катедра "Социално-икономическа география" към Софийския университет, в ефира на “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Ако всичко върви нормално, до края на 21 век ще имаме население от 10 млрд. души - общо толкова хора са живели на Земята през целия период от хомо сапиенс до Индустриалната революция.”

Георги Бърдаров посочва, че към момента вече има дефиниция на климатичен емигрант, но за сметка на това няма регулация на този тип емиграция. Международният научен форум IPCC прогнозира, че до средата на този век ще има между 75 и 200 млн. климатични емигранти, които ще се насочат към Европа, за да търсят по-добри условия за живеене. Доц. Бърдаров е на мнение, че климатичните промени и катаклизми могат да бъдат проблем сами по себе си, но по-интересното е, че те могат да се превърнат в катализатор за други проблеми.

“Климатичните промени могат да доведат до сриване на икономиката, от там нататък вече имаме и икономически емигранти. Сриването на икономиката довежда до възраждане на етно-религиозни конфликти в населението на държавите. В един момент те се превръщат и в конфликти на изцяло социална основа.”

По думите на учения става ясно, че климатичните промени създават няколко слоя емигранти след себе си и става трудно да се определи кои са конкретно климатични емигранти.

“Климатичните промени могат да станат майката на всички кризи.”

Той дава пример с африканската държава Уганда, която сама по себе си е конфликтна зона, a освен това през периода 1971-1979 е под диктаторския режим на Иди Амин. Прогнозите за Уганда са, че до средата на века тя ще увеличи населението си с колосалните 302%. Към момента населението на Уганда е около 24 млн. души.

“Представете си какво ще стане с Уганда, когато стане с население 100 млн. души. Те имат проблеми и сега, когато са 24 млн.”

Доц. Георги Бърдаров прави сравнение между настоящата ситуация и Великата френска революция - и в двата случая се забелязва смяна от една система към друга, а преходът е съпроводен от множество катаклизми. Конкретно за настоящата ситуация могат да бъдат посочени ковид кризата, пожарите, политическата нестабилност на много места.

“За съжаление, това, което виждам е, че има сериозна липса на силни, адекватни и качествени лидери, които са ни нужни точно в тези времена на преход. А те ще продължат дълго време.”

Според доц. Бърдаров в момента има два типа влиятелни кръгове, които се очаква да регулират кризите, но не го правят. Първият тип се състои от хора, които се опитват да извлекат финансова ползва от ситуацията, в която се намираме. Вторият кръг също е от хора, които се очаква да упражняват някакъв контрол, но са прекалено некомпетентни за да успеят да го направят. Той е на мнение, че чудесен пример за типова криза е тази в Афганистан. Великите сили там са изиграли картите си изключително зле, смята той, и сега ще берат плодовете на това, което са сътворили. А те ще бъдат горчиви.

Георги Бърдаров сподели в ефира на “В развитие”, че неопровержимите доказателства за промени на климата все още са главно на регионално ниво. Причината за липса на доказателства на глобално ниво е, че все още има учени, които отричат климатичните промени. По негови думи, Африка е най-уязвимия континент от всички.

“Има една фиксация върху промените и по-конкретно покачването на температурните, но далеч по важна е промяната във валежните карти.”

Той пояснява, че в Африка вече на места има прекомерни валежи, които са нетипични за региона. Това предизвиква масови наводнения, защото държавите там не са подготвени за такъв тип климат. За сметка на това в други страни има сериозни суши, което демонстрира крайната липса на питейна вода. Доц. Бърдаров смята, че в близките години конфликтите вече няма как да бъдат на базата на етно-религиозни различия или пък за природни ресурси като петрол. Всички ще бъдат базирани на липсата на питейна вода. Всичко това, съчетано и с демографския взрив в Субсахарска Африка, е предпоставка за сериозна криза.

“СЗО има точни и конкретни метрични измерения, които показват колко куб. метра питейна вода годишно е нужна, за да функционира един организъм нормално. Това количество вече е изчерпано в африканските държави.”

Друг неоспорим факт, който доц. Бърдаров посочва, е покачването на нивото на световния океан, което е причинено от топенето на ледниците в крайния Север. Именно покачването на нивата на водите е причината да съществуват прогнозите, че островната държава Кирибати ще изчезне в рамките на 15 години.

“Правителството на Кирибати вече купува земи в съседен Фиджи, за да може да евакуира населението си там.”

Доц. Георги Бърдаров коментира и прогнозите, че заради неблагоприятно климатично, социално-икономическо положение над 50 млн. души ще емигрират от страните, в които живеят. Прогнозите са пикът на тази миграционна вълна да бъде между 2030 и 2050 година, но към момента това все още са спекулации.

“В Субсахарска Африка вече има бум на млади хора, има държави, които са с над 80% младежка безработица, колосална липса на питейна вода. Имайки предвид сегашните технологии и възможността много по-лесно да се пътува от преди, няма как да очакваме тези хора да останат там.”

Бърдаров определи за утопични всички идеи да се създават защитни стени, които да попречат на миграционния поток или пък по някакъв начин да се създадат условия, които да накарат тези хора да останат в Африка. Той посочи, че такъв тип промени са настъпвали през целия период на човешката история и в тях няма нищо прецедентно. Понятия като национални граници, национални държави и т.н. вече са част от реториката на миналото, те няма как да имат същото значение, каквото са имали до сега.

    “Най-важното качество, което една нация може да притежава, е приспособимост. Не оцеляват тези, които са най-богати, най-умни, най-красиви и т.н., а оцеляват тези, които могат да се адаптират към промените. Ако си заравяме главата в пясъка и гледаме само към миналото, няма как да прогресираме като общество.”

Гостът добавя, че най-важната инвестиция, която една държава може да направи, е тази в човешкия капитал. Ако нацията може да си осигури младо, образовано и амбицирано население, то тя със сигурност ще успее да се пригоди към предстоящите промени. Ако няма младо население, а застаряващо, чисто физиологически тази нация няма как да оцелее.

Най-трудната задача, смята Георги Бърдаров, е управлението на кризите. Според него, създаването на буферни зони, които има за цел временно да задържат миграционния поток, са безсмислена стратегия, защото самото съществуване на буферните зони предполага връщане на населяващите ги популации да се върнато там, откъдето са дошли. Те мигранти нямат никакво намерение да го правят.

“Буферните зони създават и маргинализиране на определени етноси. Това са млади мъже, които са необразовани и много лесно радикализуеми. Ако ги държим там и не правим нищо по въпроса, не знам какво очакваме да стане.”

Той посочи Китай като една от малкото държави, които започват да усещат, че има смисъл да се инвестира в Африка. Причината е, че при повдигане на стандарта на живот, както и нивата на образованост, ще създадат и потребление на стоките, които Китай може да внася.

“В някои части на Западна Африка има държави, чието население е 90% неграмотно, това са хора, които през живота си не са стъпвали в училище.”

Европа ще е тази, която ще понесе най-сериозния удар от миграционната вълна, но доц. Бърдаров смята, че това е един вид изплащане на дълговете на Стария континент за миграционната му политика. Хората в Африка имат усещането, че трябва и могат да отидат в Европа. Интерсен факт, който той отбелязва, е че умереният климатичен пояс е бил винаги най-подходящия за земеделски култури и животновъдство. В държавите, които попадат в него никога не е имало демографски вакуум, освен при сериозни войни или чуми. Европа в момента застарява, което създава такъв тип демографски вакуум, но за сметка на това той много бързо ще бъде запълнен. От гледна точка на изтеглянето на умерения климатичен пояс на север и замяната му със субтропичен в някои части на Европа е процес, който ще отнеме между 150 и 200 години.

Целият разговор гледайте на сайта на BloomberTVBulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До логика - да, преди векове някой е мигрирал насам - натам. С малката подробност, че тогава нито държави е имало, нито обособени толкова ясно религиозни групи. На Земята съвсем не е имало толкова население. Затова сега това смесване е трудно и е приемлива една нормална емиграция, а не преселение. Иначе ще се стигне и до кървави конфликти, и до изчезване, и до една голяма каша, чието начало наблюдаваме сега.
65
0
 
1
 
! Отговори
логика преди 2 години
Организираното вмешателство на едни народи в делата на други народи предизвиква миграцията. Така и било в Асирия и Вавилон, така е било в Египет, така е било по време на римската империя, така и сега. Едни народи обитават Земята по едни техни си закони, други по други си техни закони. Климатични проблеми благоприятни или неблагоприятни винаги е имало. Всички сме мигрирали навремето от Африканския континент защото сме разбрали че и на другите континенти е имало вече благоприятни условия за живот
64
1
 
15
 
! Отговори
нещастник преди 2 години
все едно четох доклад на цру/мосад агент! че всички последствия ще са ВСЕ ЗА ЕВРОПА!?!? ЩОТО НАМЯЛО КАК ДА СЕ СПРАТ ПЪЛЧИЩАТА?! ясно е плана Калерги и гоите ама, я почни да сгреляш по границата да видим как нямало как? всичкото мигрант ще се върне откъдето е изпълзяло. тоя му плащат по схемата Прозорец на Овертън. да не ни мисли за толкова прости
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народът на грантаджиите затoплисти що не вземе да изчезне и той. Както и народът на миcиpкитe.
62
2
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
До зла свекърва - не потвърждавай така правилото за злите свекърви, излагаш се, защото никой не може да спре научния прогрес, освен астероид или глобална ядрена война. Много правилно ти казаха - като не и харесва, грабвай дървеното рало и марш на село.
61
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До зла свекърва - изводът е точно обратен - че тези бедните искат да станат като тези богатите, но веднага и затова презглава бягат тук. Вие да не би да си въобразявате, че Европа с магическа пръчка е станала такава? Да сте чували за най-кървавите конфликти, за най-известните учени и пр. Като искате да сте нискообразована, това си е ваша работа. Съгласен съм, че трябва да се отгледат поне по две деца, а който има повече от три, да плаща глоби.
60
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До да, - първо в твоя дом най-вероятно няма да има никой, защото внуците ти ще са някъде по света. И второ, като толкова ти харесва другаде и ревеш за други тук, вземай първия самолет за някъде, защото един господ знае какво ще стане изобщо. Далечните прогнози не са съвсем точни.
59
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Аз също бих му задал основния въпрос - защо не мигрират в Африка, и стига с това колонии, та колонии! Ние нима не сме били колония, и то може би много по-дълго от тези в Африка, стига с тази пораженческа политика. Всичко е най-вече от алчност - да им се работи без пари, ама тези как ще работят........
58
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Този си противоречи - който не се бил адаптирал към промените - ами тези от Африка защо не се адаптират, ами припкат насам? Освен това стига с тези, как там нямало вода - на много места вода предостатъчно, природни богатства не по-малко, даже много, а да не говорим, че всъщност Европа е най-гъсто населения континент. Защо не изплюят камъчето и да кажат, че идват за пари? Спешно трябва да се спрат всякакви помощи, вкл. и детски, и само помощ два - три месеца за съкратени , и а да видим!?
57
1
 
11
 
! Отговори
2 преди 2 години
Казаха го най-после - ще изчезнете и ще дойдат други..няма граници и етнос...няма спасение. Ето това искаха да постигнат - да не се съпротивляваме ,когато ни унищожават.
56
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пореният паникьор и повтаряч на едни и същи преувеличени теории.Да не е от БАНските феодални старци, те имат навика да си оправдават заплатите по такъв начин?
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо всички идват в Европа, отивайте в Русия! Там е хубаво и просторно.
54
10
 
4
 
! Отговори
Да, .... преди 2 години
Напълно съм съгласен ... Имам 5 сина и ако те вземат жени от различни краища на света, то моите внуци ще бъдат различни; но ако и те направят интернационални бракове, то тогава в моят голям дом ще се заговори на доста екзотични езици. Предполагам, че моите бъдещи правнуци ще владеят поне по 4 или 5 езика, ще бъдат с различен цвят на кожата, а може българския език ще им бъде доста чужд за общуване, независимо, че те може би и да живеят в България. Всичко се променя, в това число и силата на мъжа
53
5
 
4
 
! Отговори
За лилавите преди 2 години
Нerpитe и циraниte ще исчезват, браво на климатични промени.
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Климатичните промени могат да станат майката на всички кризи.-------------------------------- Дали пък пораждащите криза след криза рептили не се опитват да ни излъжат, че виновни за кризите и създавания ту тук-ту там Хаос, са климатичните промени? Повярваме ли, безпроблемно ще събират парички от 10 млрд излъгани камилчета.
51
4
 
13
 
! Отговори
Зла свекърва преди 2 години
Как нашите деди са създавали деца, и семейства, и икономика в много по-трудни обстоятелства, а днес, с целия технологичен напредък, се счита за мноооого трудно да отгледаш едно дете? Станали сме като ябълкова огризка - без ценности и съдържание. Трябва да се върнем обратно към ценностите на дедите си - вяра в Бога, вяра в Бога, вяра в Бога. Без покаяние няма как да оцелеем във времето. Семейството трябва да е на почит. Детският живот - свещен, а не да бъде абортиран.
50
5
 
8
 
! Отговори
Зла свекърва преди 2 години
Понякога човек може от много ученост съвсем да оглупее. Значи има там някакво население, което живее без вода и в неблагоприятен климат, и се множи скорострелно. Има и друго население, което живее и с вода, и с климат, и с почва, и пак не се размножава. Споменава, че онези другите не ходели на училище. А живеещите в плодородие пък са много образовани. Е какъв извод остава на човек? Че образованието кастрира хората и ги прави непригодни да оцеляват в дългосрочен план?
49
4
 
4
 
! Отговори
Шок преди 2 години
Един ден континентите ще се съберат отново. Някой ден цялата планета ще изчезне в черна дупка, много преди това слънцето ще стане червено джудже и живота ще загине до последната молекула. Животът на планетата няма бъдеще и смисъл. Но вие продължавате да причинявате смъртта на децата си само и само да се потупате по рамото за добра работа и да продължи това безумие. Роди се и умре и отново и отново милиард поколения и за какво, къде отивате.
48
0
 
1
 
! Отговори
Ми не е нужно: преди 2 години
В смисъл така изнася на нянсервативни мозъчни тръстове, аз решението съм го побликувал на всички заинтересовани.....Просто трябват да се събира листна маса и едно по едно да се пълнят находищата на нефт ....
47
8
 
7
 
! Отговори
до края на 21 век преди 2 години
няма да имаме население от 10 млрд. души. Нали затова са ваксините - за да намалят популацията до "златния" 1 млрд.?