Ядат скакалци, хлебарки, трева и шума: Масов глад в Мадагаскар

Хората там плащат най-високата цена за климатичните промени
23 ное 2021 22:30, Петя Славова
212
Ядат скакалци, хлебарки, трева и шума: Масов глад в Мадагаскар
Снимка: БГНЕС

Вече са изяли всичко, което става за ядене. Яли са скакалци и хлебарки, яли са трева, шума и кал. В Мадагаскар цари масов глад. Хората там не са допринесли с нищо за климатичните промени, но плащат най-високата цена, съобщава "Дойче Веле".

Мадагаскар се оказва една от най-големите жертви на климатичните промени: от години в южните райони на страната почти не вали дъжд, продължителното засушаване вече заплашва физическото оцеляване на хората по тези места.

И едно листо не можеш да видиш

В Бетанти в Южен Мадагаскар, където сушата среща морето, не е останала почти никаква зеленина. „Вече ни е страх да живеем тук, много хора напускат това място. Опасяват се, че дюните ще се разрастват. Вече не можем да правим нищо тук", казва местният жител Анри Клод.

Толкова лошо не е било никога

Малко пò на север се намира селището Циомбе. И то попада в един беден регион, в който много хора гладуват. Там все още има дървета, но те постоянно оредяват. Хората ги секат за дървесина, която използват за огън или за производството на дървени въглища, които продават. Те знаят, че унищожават природните ресурси, но са напълно безпомощни. „Нямаме нито какво да ядем, нито какво да пием. Принудени сме да сечем дървета заради кере", казва един от местните жители. "Кере" на местния диалект означава глад. Хората в този регион са свикнали с трудностите, но не помнят някога да е било толкова зле.

"Всичко е за бебето, останалите няма да ядем"

Маси Целестинеа наближава петдесетте. Жената събира кактусови цветове - и споделя, че просто не може да чака горчивите плодове да узреят. „Това ядем. Това е всичко, което имаме в селото. От пет години не е падал дъжд. Хората останаха без добитък, бяха принудени да го продадат. Погледнете каква реколта имаме само - и едно листо не можеш да видиш. Тук ясно личат последиците от засушаването. Има само ветрове, които носят пясък във въздуха."

Хората вече са изяли всичко, което става за ядене. Яли са скакалци и хлебарки, яли са трева, шума и кал. Който извади късмет, намира някакъв зеленчук или малко ориз. Но това съвсем не стига, за да нахрани хората. "Днес ще трябва да дам половината от дневната си надница за малко вода, а другата половина - за ориз. Всичко е за бебето, останалите в семейството няма да ядем", разказва една продавачка.

Да се храниш веднъж на три дни

Много хора в Южен Мадагаскар се хранят само веднъж на три дни. Хуманитарни организации работят на място, за да помагат. Но дори служителите на Световната програма по прехраната към ООН не могат да бъдат навсякъде.
Служител на Световната програма по прехраната сред деца в Мадагаскар

Служител на Световната програма по прехраната сред деца в Мадагаскар

"Цените на хранителните продукти експлодират, защото реколтата е много слаба. Хората нямат достатъчно храна, нито пък имат пари, за да си купуват хранителни продукти. Недохранването се разраства. Тези хора не са допринесли с нищо за климатичните промени, но навярно плащат най-високата цена", казва Ардуини Мангони от Световната програма по прехраната.

В Мадагаскар гладуват вече над 1 милион души. От Обединените нации предупреждават, че до края на годината броят им може да се удвои.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
1
 
! Отговори
Решението: преди 2 години
Няма да млъкна. Ако искате ме убийте, защото няма да ми затворите устата.
61
1
 
2
 
! Отговори
408 преди 2 години
Има ли дезинформация ве? Хахахаха нема млъкнем - убивайте ме.
60
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стигнах до Дойче Зеле и разбрах, че става въпрос за пaртенка
59
6
 
5
 
! Отговори
Гаранция Франция преди 2 години
Имате ли гаранции, че ваксинираните няма да умрат през 2022 от странични ефекти?
58
5
 
5
 
! Отговори
Терминатор Флекс преди 2 години
Може да умра от всичко, но няма да е от страх или ваксина.
57
7
 
11
 
! Отговори
2022 преди 2 години
През 2022 трябва да умрат всички умни и свободомислещи. За това целият западен свят е ваксиниран - свръхпопулация. С бедния, глупавия можеш да се справиш много по-лесно.
56
1
 
5
 
! Отговори
Добре е. преди 2 години
Хлeбарки и скакалци е добре. Едни ги снимаха как ядат печени бисквити от пясък.
55
0
 
9
 
! Отговори
умен красив талибан преди 2 години
Истината е че капитализма (либерален) е в криза.Казаха го много учени хора.Богатите вече не могат да държат в подчинение средната класакоято е нахранена, самоуверена, с пълни джобове с кредити, ходи по почивкии прави каквото си иска.Няма кой да работи и да носи печалба и власт на богатите.И се задейства планаПандемията е параван, зад който целта на всичко това есредната класа да обеднее и да се бори за хляба си,да бъде зависима от богатитеи отново подтисната както през 19 векТогава вече системата на капитализма се стабилизирабогатите отново контролират нещата от живота
54
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Собственик съм на 3 апартамента в Софияи и 4 във Варна. Освен това притежавам селски къщи във Варненска област. Всичките тези имоти ги давам за безвъзмездно ползване от имигранти. Съвестта ми е чиста защото помагам на хора в беда.
53
0
 
7
 
! Отговори
Белгиец преди 2 години
До Христо Христов... Да,Леополд е официалния виновник.НО я ми кажи Леополд колко ръце е отсякъл лично.И за какво по дяволите са му трябвали на Леополд работници без ръце.С какво е трябвало да работят за Леополд? С гъ*за си ли?Местните черни надзиратели на работниците и охраната са били тези които сами са измисляли нормите и наказанията и са ги прилагали.А случая с "бащата" Нсала-той ЛИЧНО ЗАВЕЖДА 5-ГОДИШНАТА СИ ДЪЩЕРЯ ДА И ОТРЕЖАТ РЪКАТА И КРАКА вместо неговите щото не си изпълнил нормата.Мисли
52
5
 
12
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
тия са като шумкарите преди 9 септември
51
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези бетсващи хора трябва да бъдат приети в Европа. Тук ще намерят подслон и храна!!
50
4
 
24
 
! Отговори
Етнически особености преди 2 години
Я който може да чете да провери какво става в ЮАР след "победата над белия господар" и изгонването, отнемането на земите и убийствата на белите заселници там .... Цъфнали са и са вързали . Невероятен технически и интелектуален триумф на свободната страна ЮАР ..... Белите ги няма или вече не са фактор там .... ЮАР би трябвало да е в подем.
49
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Започва се спри да гледаш телевизия и си живей живота, глобалното затопляне е лъжа и пропаганда.
48
5
 
21
 
! Отговори
Етнически особености преди 2 години
Тия дето обвиняват европейския колониализъм да се замислят. Експлоатирали са ги . Да, това е факт. Но после е имало революция и са изгонили белите господари и са дошли техни, африкански управници в африканско правителство с африкански министри и президент... Защо не е станало по-добре ? Мините с машините на белите са останали ... построените от бели сгради... болници ... училища ... заводи ... пристанища ... ЗАЩО НЕ СА СТАНАЛИ ДОБРЕ ? Народа в Африка е ЗАМЕНИЛ белите с черни господари... Факт.
47
6
 
16
 
! Отговори
Започва се преди 2 години
Ледниците се топят , повишава се температурата и нивото на океаните. Всички тези катаклизми ще доведат до унищожаване на реколтата и растителността необходима за храна на животните и заливането на крайбрежните населени места, някои морски видове ще загинат и това ще доведе до гладни бунтове, война и масова емиграция.
46
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Посочете ми една френска колония която да е добре. Най-бедните държави в света са бивши френски колонии. Франция съсипа света първо с проклетaта си революция - pязали са глави на хора като тaлибани само защото са били богати или от аристократичен род. После идва корсиканския комплексар и удавя Европа в кръв. След това грабят с пълни шепи от Африка. И днес пак експлоатират и крадат от цяла Европа чpeз ЕС. Франция и Германия са донесли само нещастие на Европа с едничката цел да я доминират.
45
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Либералният капитализъм е най-добрата система, умните и работливите успяват, простите гладуват.
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Масовият глад е Южен Мадагаскар ,проблемът там е че в последните няколко години се наблюдава засушаване.То и тук ,ако 3-4години вали твърде рядко и няма зима ,като Мадагаскар ,положението няма да е по-различно.
43
3
 
8
 
! Отговори
Акция преди 2 години
Щом ядат шума - да им пращаме от нашата - тука така гние по парковете!