Ядат скакалци, хлебарки, трева и шума: Масов глад в Мадагаскар

Хората там плащат най-високата цена за климатичните промени
23 ное 2021 22:30, Петя Славова
212
Ядат скакалци, хлебарки, трева и шума: Масов глад в Мадагаскар
Снимка: БГНЕС

Вече са изяли всичко, което става за ядене. Яли са скакалци и хлебарки, яли са трева, шума и кал. В Мадагаскар цари масов глад. Хората там не са допринесли с нищо за климатичните промени, но плащат най-високата цена, съобщава "Дойче Веле".

Мадагаскар се оказва една от най-големите жертви на климатичните промени: от години в южните райони на страната почти не вали дъжд, продължителното засушаване вече заплашва физическото оцеляване на хората по тези места.

И едно листо не можеш да видиш

В Бетанти в Южен Мадагаскар, където сушата среща морето, не е останала почти никаква зеленина. „Вече ни е страх да живеем тук, много хора напускат това място. Опасяват се, че дюните ще се разрастват. Вече не можем да правим нищо тук", казва местният жител Анри Клод.

Толкова лошо не е било никога

Малко пò на север се намира селището Циомбе. И то попада в един беден регион, в който много хора гладуват. Там все още има дървета, но те постоянно оредяват. Хората ги секат за дървесина, която използват за огън или за производството на дървени въглища, които продават. Те знаят, че унищожават природните ресурси, но са напълно безпомощни. „Нямаме нито какво да ядем, нито какво да пием. Принудени сме да сечем дървета заради кере", казва един от местните жители. "Кере" на местния диалект означава глад. Хората в този регион са свикнали с трудностите, но не помнят някога да е било толкова зле.

"Всичко е за бебето, останалите няма да ядем"

Маси Целестинеа наближава петдесетте. Жената събира кактусови цветове - и споделя, че просто не може да чака горчивите плодове да узреят. „Това ядем. Това е всичко, което имаме в селото. От пет години не е падал дъжд. Хората останаха без добитък, бяха принудени да го продадат. Погледнете каква реколта имаме само - и едно листо не можеш да видиш. Тук ясно личат последиците от засушаването. Има само ветрове, които носят пясък във въздуха."

Хората вече са изяли всичко, което става за ядене. Яли са скакалци и хлебарки, яли са трева, шума и кал. Който извади късмет, намира някакъв зеленчук или малко ориз. Но това съвсем не стига, за да нахрани хората. "Днес ще трябва да дам половината от дневната си надница за малко вода, а другата половина - за ориз. Всичко е за бебето, останалите в семейството няма да ядем", разказва една продавачка.

Да се храниш веднъж на три дни

Много хора в Южен Мадагаскар се хранят само веднъж на три дни. Хуманитарни организации работят на място, за да помагат. Но дори служителите на Световната програма по прехраната към ООН не могат да бъдат навсякъде.
Служител на Световната програма по прехраната сред деца в Мадагаскар

Служител на Световната програма по прехраната сред деца в Мадагаскар

"Цените на хранителните продукти експлодират, защото реколтата е много слаба. Хората нямат достатъчно храна, нито пък имат пари, за да си купуват хранителни продукти. Недохранването се разраства. Тези хора не са допринесли с нищо за климатичните промени, но навярно плащат най-високата цена", казва Ардуини Мангони от Световната програма по прехраната.

В Мадагаскар гладуват вече над 1 милион души. От Обединените нации предупреждават, че до края на годината броят им може да се удвои.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия са изостанали от света с хиляди години. Много жалко... Но не виждам как могат да бъдат спасени. Ако им се кара храна отвън, ще я изядат и ще правят по още 20 деца. Тия въобще не мислят за бъдещето. Съставени са само инстинкти да се размножат като *** и до там... Никаква мисъл за образование и умствено развитие...
41
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е да са зле, все пак са били френска колония. И България ще яде скакалци скоро защото е германо-френска колония. Разпаднаха им се империйките и райховете, но ги замениха с източноевропейски роби да им събират арпаджика и да им мият тоалетните.
40
2
 
8
 
! Отговори
Ядрена елек централа преди 2 години
Ей, сега Билката Гейтса ша ги спаси - тутакси ще им инсталира една-две модулни ядрени централки, каквито започва да произвежда (новата бизнес чиста зелена енергия) и ша опрай мадагаскарите. Срам и ПОЗОР за човечеството днес - егоизъм на ента степен, Безос, Мъск, Рокфелер Ротшилд - МВФ-то и прочие ...., пичове ми по 1 млрд. долара да дадате от вашите по над 100 - постройте им пречиствателни станции за !обезсоляване на водата и проблема с глада ще се ликвидира. И училища не се размножават ***
39
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Белгийците не са станали богати защото са имали колонии,ако това беше вярно ,то Испания би трябвало да е най -богатата държава в последните 400 години.Германия пък не би следвало да е толкова богата ,защото е имала най-малко колонии и най -късно се сдоби с тях,че даже и две свет.войни загуби!Научно -техническият прогрес изстреля Запада напред!
38
1
 
13
 
! Отговори
Белгиец преди 2 години
До Анонимен ... .я го прочети пак. Белгийците нямат нищо общо. Това си е бил типичен местен обичай. Бригадирите на работниците са били местни и те са рязали ръце. Всъщност друго любопитно което прочетох е че работниците са организирали хайки на съседни племена за да секат ръце и да ги дават когато не си изпълнят нормата .Интересен е и случая на бащата който е ЛИЧНО Е ОТСЯКЪЛ РЪЦЕТЕ НА ДЕТЕТО СИ за да се откупи .Белгийските собственици СА БИЛИ ПРОТИВ, щото какво ще го правят работника без ръце.
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 46Климатичните промени са виновни защото Мадагаскар има население от 28 млн. и територия 5 пъти колкото България и би трябвало без проблеми да се изхранят!Бангладеш има територия от 140 кв.км. и население от 170 милиона пък нямат такъв глад!
36
3
 
20
 
! Отговори
Света се обърка преди 2 години
Секат дърветете и силните дъждове разрушават плодородния почвен слой... щото били гладни.Продават добитъка си, който може да ги храни... щото били гладни. Не обработват земята и не отглеждат храната си ами БЕРАТ каквото намерят щото били гладни... и после защо са останали само голи баири вместо прохладната горичка... защо няма стада... защо няма какво да се яде... Ами няма.Така сте си го направили... Хайде,стягайте чувалчето и идвайте в Европа.Само вас чакаме.Ще ви черпим с едни социални помощи.
35
1
 
10
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 години
Напомня ми на земите на сегашен Израел, преди да стане Израел и да стане земя-градина. Ако Израел бе създаден на Мадагаскар, проблеми там нянаше да има.
34
0
 
38
 
! Отговори
Всъщност преди 2 години
Всъщност населението на Мадагаскар в последните години се увеличава изключително бързо. Наскоро във филм за природата на острова по NG показаха, че основно се изхранват с рибарство, но тъй като е недостатъчно са посегнали на видове, които вече са пред изчезване. Средният брой деца в едно семейство е осем, а средна възраст доста под тридесет години. И без глобално затопляне те не могат да се изхранват.
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е че когато не се развиваш цивилизационно си обречен на гибел.
32
0
 
10
 
! Отговори
Две публикации за преди 2 години
измиращите от глад по света в рамките на два часа. Останалите няколко десетки са за изгорелите в ужасната катастрофа пътници и тук-там се прокрадват обичайните писания за ковид-бедствието. Само зловещите новини ли ви изпълват с професионално удовлетворение?
31
4
 
17
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Ваксинирани ли са? Психопавите от световния икономически форум какво мислят по въпроса? Гейтс няма ли да ги спаси със спринцовки?
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 34" Русия започва стоителството на...."\\На думи Русия много работи е започнала , и накрая завършват мноого малко!
29
0
 
21
 
! Отговори
Болярин преди 2 години
А зер не са виновни за глобалното затопляне/ изстудяване. Живях там 4 месеца и там се горят гуми, ползват се дърва за готвене. Това че са 300 години назад чисто житейски, не ги прави по - малки замърсители
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смо ваксините ще ги оправят, ще станат толкова здрави, че ще се вдигнат и ще произведат храна достатъчна да нахрани Африка.
27
0
 
20
 
! Отговори
Додо преди 2 години
Не след дълго и в Европа, поради масовата миграция от Третия Свят ще има същата картинка. Африка и Афганистан са там, където живеят африканците и афганистанците. В този ред на мисли, Европа ще загуби канализацията и вътрешните си тоалетни, като Западна Европа ще е първа. Масовият срив на осреднен кофициент на интелигентност ще причини застой, упадък и евентуален разпад във всички сфери на общественият и културен живот! Имиграцията е война и Европа и изобщо Западният Свят я губи! Перманентно!
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Милиони ще умрат от глад.Някой до сега живееха с долар на ден.Освен ако не се вземат мерки,но се съмнявам.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По света има много мъка и липса на цивилизация,нашите проблеми са нищо за поне 2 млрда.хора.Ние се притесняваме ,че нямаме пътища по които да караме безотговорно, а на доста места по света ,даже нямат и асфалт!
24
2
 
33
 
! Отговори
Една преди 2 години
Всеки нормалне човек, знае, че така нареченото глобално затопляне е измислица, а всъщност има глобално изстиване, но, неомарксистката анти-бяла пропаганда е налице, както беше споменато по-долу! Арогантните климатични царе - Джим Кери, Бил Гейтс и кохортата им отделят повече вредности в природата, отколкто няколко малки страни взети заедно! Летят на частни самолети, отопляват дворци, пълнят басейни и т.н. Двуличници, слуги на Лукавия! Един ден ще платят, ако не на този свят, на онзи!
23
11
 
11
 
! Отговори
Професор преди 2 години
Тия милиарди дето ги дадоха за фъксини, с тях щяха да нахранят мнооого народ....ама нали вече мислят за здравето първо, пък после за умрелите от глад...