Вижда ли се краят на ръста на цените? Най-големият проблем - поскъпването на храните

Натиск върху политиците да предприемат действия
121
Вижда ли се краят на ръста на цените? Най-големият проблем - поскъпването на храните
Снимка: Pixabay

Европейските политици са изправени пред належащ въпрос: Вижда ли се краят на ръста на цените? Те не трябва да се притесняват от коронавируса, а от инфлацията, която е на най-високо ниво от създаването на еврото, пише Политико (Politico), цитиран от "Труд".

Докато невъзмутимата Европейска централна банка (ЕЦБ) твърди, че рекордният скок на цените е временен, политиците на континента не могат да си позволят да бъдат толкова оптимистични, докато гневните избиратели се опитват да си платят сметките за газ и храна и гледат как трудно спечелените им спестявания се изпаряват.

В Белгия около един милион души са изправени пред проблеми с плащането на сметките за енергия, а цените на тестените изделия в Италия са се повишили с 40%. Главозамайващият скок в разходите за енергия заплашва да извади извън строя мащабна част от производствения капацитет на Европа в различни сектори - от тежката металургия до леката промишленост.

Всичко това създава голям натиск върху политиците да предприемат действия и те експериментират с мерки като намаляване на данъци, раздаване на пари, таван на цените на храните, тъй като е малко вероятно ЕЦБ да вдигне лихвите тази година.

Големият въпрос е дали този скок на инфлацията е просто искра и дали цените на енергията и храните, които причиняват най-големи затруднения на потребителите, ще спаднат обратно толкова бързо, колкото се повишиха, или това е дългосрочна промяна, която ще трябва да бъде последвана от значително увеличение на заплатите. “Имаме голям политически проблем и ще имаме голям проблем със социалното равенство, ако не видим покачване на заплатите”, казва Гунтрам Волф, директор на мозъчния тръст Bruegel.

Прогнозата за покачването на цените не е ясна. “На икономистите им е трудно да кажат с голяма сигурност, че това ще бъде временно или че няма да продължи дълго. Всъщност не знаем това”, казва Пол де Грау, икономист от Лондонското училище по икономика.

Засега ЕЦБ не дава знаци, че ще повиши лихвите тази година. Според прогнозата на банката инфлацията ще спадне под целта от 2% през 2023 и 2024 г. Това означава, че битката срещу инфлацията вероятно ще се води другаде.

“Инфлацията, скокът на цените на енергията и разходите за живот са от първостепенно значение за европейските лидери - това засяга джобовете на избирателите и е много очевиден политически проблем, който лидерите трябва да разрешат или поне да се види, че се опитват да разрешат”, казва Муджтаба Рахман, европейски директор във фирмата за анализ на политическия риск Eurasia Group.

ЕЦБ не иска да препъне възстановяването след пандемията и казва, че ще следи дали ценовият натиск се превръща в “по-високо от очакваното увеличение на заплатите”. Именно увеличението на заплатите причинява главоболие на политиците. Белгия е ключова фронтова линия, когато става дума за заплати, тъй като в страната действа автоматичен процес - законът обвързва индексацията на заплатите с инфлацията. Работодателите водят кампания за освобождаване от това правило през тази година. Изгледите политиците да ги подкрепят са малки.

Междувременно политиците предприемат различни мерки. В Италия, където газът доминира в енергийния микс, правителството е предвидило 3,5 млрд. евро за противодействие на по-високите сметки за комунални услуги. Франция се ангажира да запази нарастването на сметките за комунални услуги на домакинствата под 4% тази година.

България също замрази цените на тока и парното до края на март, което предизвика недоволство от компаниите за комунални услуги, които твърдят, че мярката ще доведе до огромни загуби. В Унгария правителството обяви, че цените на основните храни ще бъдат намалени до нивата им през октомври, което накара и други държави в региона да изразят подобни идеи. Сърбия и Северна Македония вече наложиха подобни ограничения за основни стоки като хляб, захар и олио. Полша, Румъния и Чехия намаляват ДДС ставките върху електроенергия и газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: токхраниинфлация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
9
 
! Отговори
kirasirrav преди 2 години
И аз до анонимен 63 - на всички в БГ-то им е ясно че със субсидиите за земеделците у нас се купуват яки коли и скъпи имоти от същите тези. После се оплакват че им вдигнали торовете и горивата. Затова на Запад храните за народа се по-евтини и от нашите за същото качество. Това умишлено се поддържа от правителствата, да имат хората да ядат и пият, да преживяват, за да не се бунтуват много. Така беше и при нас през соца. Така че не можем да се сравняваме сега със западняците, тук нещата са сбъркани
75
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ръстът на цените тепърва набира скорост. Скоро и данъците ще литнат. Това е и световна тенденция, но при нас е от лошо управление, още по-болезнена.
74
5
 
12
 
! Отговори
34 преди 2 години
Радвайте се на Промяната на лъжите.
73
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е на дъното на ЕС, но още по-лошото е, че в момента живеем по-зле от по времето на бай Тошо.
72
2
 
5
 
! Отговори
Лелее СМЕХ.. преди 2 години
У РУСИЯ, ДАВАТ ЛИ ГАЗ ЗА ДУПЕ, БЕ...ПО СИМПАТИЯ.. ХАХАХААА..??!!!
71
5
 
17
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ Е В КОЛАПС преди 2 години
НИКОЙ НЕ ПРАВИ ГОДИШЕН БЮДЖЕТ..... ЗА 3-МЕСЕЦА!!!!!...НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ЖИВЕЕ ОТ ЗАЕМИ......НАКРАЯ ЩЕ УМРЕ.... ХАХАХААА.....!!!
70
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕЕ АКО БЕХМЕ В ЕВРАЗИЙСКИЯ, ЩЕШЕ ВОВА ДА НИ ДАВА ГАЗ БЕЗ ПАРИ - ВИЖТЕ КИРГИЗСТАН И БЕЛАРУС КОЛКО СА ДОБРЕ, ЦЪФНАЛИ И ВЪРЗАЛИ ))); И СЪРБИЯ И МАКЕДОНИЯ, ДЕТО С ЕНАТИСКАТ ЗА ТАМ, КЪДЕТО НИЕ СМЕ! И НИ ПИШАТ НАГЛЯРИТЕ ОТ РУСКОТО КОЛКО СМЕ ПО -ЗЛЕ ОТ ТЯХ!
69
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те си растът от години, все пак горивото расте постоянно, зависим от Русия в това отношение :))) Да благодарим на Бокича за това, остана обвързан с Раша, даже отиде в Истанбул да направи комедийното си шоу :)
68
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България може да е на дъното на ЕС, но в момента живеем по-добре откогато и да било. Това говори достатъчно за реалността по времето на бай Тошо. А смотанните русофили, които всеки ден ми следят цената на газта въобще няма смисъл да ги коментирам.
67
1
 
9
 
! Отговори
НЕ ПРЕХВЪРЛЯЙТЕ преди 2 години
... СОБСТВЕНИТЕ СИ ПРОБЛЕМИ НА ЕВРОПА И ЕС!!! - НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА НА ТИЯ ГЛУПОСТИ!!!.... ХОРАТА НЕ СА КЬОРАВ И ГЛУПАВИИ ТОВА НЯМА ДА ВИ СПАСИ..... ХАХАХААА....!!!!
66
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има пари матряла ,реве че краставиците 7 лв а брои 30лв за една супа на Банско. Иска четвърт милион за панелка а не му се дават 5 хилки да го санира Ами чака държавата да го направи без пари
65
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На цените не, но се вижда края на кабинета на Кокорчовците.
64
1
 
6
 
! Отговори
Глас от тъдява преди 2 години
Декември платих 25юро сметка за ток, вчера получих за януари - 10киловата повече - 45евра. Като имаш предвид че за последните шест години най-високата е била под 30 евро
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 63 Рядко в икономиката има подобни зависимости. Миналата година цените на торта и горивата бяха рекордно ниски, но за сметка на това цените на зърното бяха рекордно високи. Сега може да се получи същото, но с обратен знак. За руснаците и други производители, цените на торта е ниска. Всичко зависи от борсовите цени на зърното. Ако тя е ниска, земеделците у нас какво ще правят с пшеницата си? Ще я държат максимум година, ама и това е трудно защото имат да изплащат ренти, кредити..
62
1
 
9
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Не прехвърляйте ВИНАТА ЗА ГОЛЕМИЯ СКОК НА ЦЕНИТЕ НА ВСИЧКО на европейските политици. Тия от "големите промени" наистина вече постигнаха рекорди. Те се занимават с най-големите за тях проблеми - да разчистят пътя за премахване на преградите и да започнат големия лов на вещици. А, за хала на бедните, на отрудените? Тях, както при всички власти - тях, кучета ги яли...???
61
1
 
9
 
! Отговори
Иде ли?! преди 2 години
Ще събирате дъждовна вода да се обръснете...не е далече времето.
60
2
 
13
 
! Отговори
морски преди 2 години
Ходенето по ресторант(и) ще стане лукс, за все повече байганьовци невярващи!
59
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кокорчо и канадчето ако не се справят ще ги изметем веднага както направихме с Мухобоико
58
7
 
21
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Още в края на 70-те години на миналия век в България се разбра, че имаме нужда от АЕЦ Белене и се започна работа по изграждането й. После дойдоха демократите и спряха строежа и сега плащаме за тяхната престъпна некадърност. Сега трябваше да строим трета АЕЦ, а не да не сме построили втората и да затваряме реакторите на първата ни АЕЦ.
57
1
 
11
 
! Отговори
+- преди 2 години
Повишаването на цените е "умната" политика на ФЕД и ЕЦБ ..като печтат евро и долари нон-стоп без покритие,пандемията,политиката на Брюксел със санкциите си към Русия ,бумернанга се връща в Европа с вдигането на цените на газта от Русия..фактори много ..но главният е май с печатенето на долари и евро ,а у нас вдигането на мин заплати и бонусите от ГЕРБ към пенсионерите ..това бе мина за следващите управляващи.