Краят е близо: Суперкомпютър предсказа кога ще приключи живота

Състоянието на планетата е "изключително критично"
22 ное 2022 11:08, Нели Христова
390
Краят е близо: Суперкомпютър предсказа кога ще приключи живота
Снимка: Pixabay

Суперкомпютър, създаден за прогнозиране на моделите на човешката цивилизация, направи предсказание, че животът ще приключи до 2050 г.

Машината, създадена през 1973 г. от водещи университетски преподаватели, вече е сбъднала няколко от прогнозите си, включително намаляването на наличността на природни ресурси и жизненоважни минерали. Нейният сложен алгоритъм взема предвид различни фактори, включително раждаемост и нива на замърсяване, за да представи прогнози за това какъв ще бъде животът.

Прогнозата му за 2020 г. била, че състоянието на планетата ще бъде "изключително критично". "Ако не направим нищо по въпроса, качеството на живота ще се понижи до нула", се казва в репортажа на суперкомпютъра.

"Замърсяването става толкова сериозно, че ще започне да убива хора, което от своя страна ще доведе до намаляване на населението, по-ниско, отколкото е било през 1900 г. Около 2040-2050 г., цивилизованият живот, какъвто го познаваме на тази планета, ще престане да съществува."

Машината, наречена "Първи свят", предупреждава, че по-чистите автомобили и намаляването на раждаемостта са толкова малка промяна, че са почти без значение за оцеляването на света.

За съжаление на човечеството прогнозите на суперкомпютъра се потвърждават и от кралския астроном Мартин Рийс, един от най-изтъкнатите астрофизици в страната. Той също предрича мрачно бъдеще за човечеството, като твърди, че катастрофалните заплахи -  от изменението на климата до прекомерната зависимост от технологиите - ще направят оцеляването на човечеството много трудно, съобщи Daily Star.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
11
 
! Отговори
Времето преди 1 година
Хуманисти твърдят, че "всеки човек е галактика" . Те са идеалисти, защото имат предвид богат духовен живот и активна полезна дейност. Всъщност огромна част от хомо сапиенсите са черни дупки, егоцентрици - ако не се въртиш около тях, те поглъщат. Не е случаен митът за Кронос (т.е. Хронос = Времето), който изял децата си. Уви, времето е в нас, но и извън нас: "и ние сме във времето". Зящо не вярваме на Левски, а на популисти, мързеливци и недоучили "авторитети"?
38
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо за магистрала Хемус казва ли се? Ще е готова ли до 2050г.?
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя суперкомпютър от 70-та година сигурно е лампов. Интересно, кой му плаща тока на това ненужно вече творение. Да го поставят в някой музей (или музея да влезе вътре, че не се знае кое е по-обемисто)
36
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човек ако се разрови, ще намери материали с предсказания на разни екоталибани от 80-те години на 20 век, как след 2000 година ще умрем всички от глад, наводнения, озоновата дупка, замърсяване и т.н. простотии. Реално човечеството днес никога не е живяло по-добре и няма обективна причина тази тенденция да не продължи. Единствената заплаха е човешката глупост, по-точно религиозния фанатизъм - само той е в състояние да ни върне в средновековието.
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще асфалтират ли цар Борис до тогава?Махнете паветата от булевардите!
34
3
 
2
 
! Отговори
аз преди 1 година
2012...
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пу дееа. Тогава ше ми свърши заема. Не мое ли по рано да дое тоя край
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости краят настъпи през 2000 година заради проблем 2000, мисирките да проверят какво са ни писали преди 2000 година и да се коригират.
31
1
 
5
 
! Отговори
42 преди 1 година
Суперкомпютърът, който дал отговора на най-важния въпрос във вселената.
30
4
 
5
 
! Отговори
Staying Alive преди 1 година
Ами нормално да е близо... Аз съм на 29 години, тоест към края на 90-те вече в по съзнателния си живот, имах избор как да се храня 2000-та като тръгнах в първи клас, и като си помисля, че още от началото с моите връстници се тъпкахме с вредни храни... Зрънчовци, чипсове, хамбургери, газирани напитки... Защото вече по мое време в магазините започнаха да се предлагат изобилия от отровни храни и ГМО-та.Нашето поколение и тези след нас за съжаление те първа ще имат здравословни проблеми.
29
1
 
9
 
! Отговори
ХИЧО преди 1 година
Грешна прогноза,но другото е вярно.Да питат този компютър -има ли бог?Сами ли сме във вселената ?Как е възникнал живота,какво има след края на вселената?Какъв е смисълът на целия цирк,наречен живот?
28
4
 
20
 
! Отговори
А може ли преди 1 година
да предскаже дали магистрала Хемус ще е готова до тогава ?
27
2
 
14
 
! Отговори
Да преди 1 година
Айде по бързо да става че вече не се търпи.
26
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Порадната либерастка доза псевдонаука, лъжи и манипулации. Само и единствено религиозните фанатици говорят за апокалипсис, няма нито един учен който да твърди подобна глупост! Суперкомпютър създаден през 1973, звучи мека казано несереозно, дори смартфона в джоба ви е много пъти по-мощен от този "супер" компютър. Но по-важното е че компютъра отчита разултат според това как е програмиран и какви данни са заложени, тоест тук имаме класическа манипулация.
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната партенка, на която трябва да вярваме! Аз ползвам GSM апарат с копчета, не "СМАРТ"-фон. Ей тоя апарат сигурно е по-мощен от оня компютър от 1973 г., на когото трябва да вярваме
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тъпата машина случайно да е предсказала, че до Нова година се очаква да се роди 8 милярдния жител на земята и да е казала кога е имало повече хора на земята от сега
23
1
 
13
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Факултето остава :)))
22
4
 
11
 
! Отговори
България преди 1 година
ще пребъде. не се стряскайте
21
4
 
30
 
! Отговори
Откакто се помня все преди 1 година
Имаше куп дати, то не бяха 2000г. 2002 2012, 2ине знам си коя. Постоянни тъпотии за края на света. Края на света ще настъпи за всеки по отделно, когато му дойде времето да умре. Дотогава си живейте живота на макс и не слушайте фалшивите пророци от медиите.
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А тенекията случайно да е предсказала нещо положително? Примерно че продължителността на живота нараства? Или алгоритъма е само негативен?