Ген. Сирски: Украйна отблъсква руските атаки, но ситуацията е трудна

Положението е особено напрегнато около Авдеевка и Запорожие
29 фев 2024 11:17, Елка Василева
218
Ген. Сирски: Украйна отблъсква руските атаки, но ситуацията е трудна
Украинският военен министър Рустем Умеров и ген. Олександър Сирски. Снимка: архив, БГНЕС

Украинските сили са изтласкали руските войски от село Орливка, западно от Авдeевка, но ситуацията на източния фронт остава трудна, заяви главкомандващият украинската армия Олександър Сирски, предаде Ройтерс.

Орливка се намира на по-малко от 2 км северозападно от Ласточкине, населен пункт, окупиран наскоро от руските сили.

Още по темата
Миналата седмица руските сили превзеха стратегическия украинския град Авдеевка след продължило няколко месеца нападение и настъпват към няколко други района по протежение на фронтовата линия, съобщиха украинските власти.

Тази седмица украинските военни заявиха, че са се изтеглили от две села близо до Авдеевка, губейки още територии на фона на недостатъчна подкрепа от западните съюзници.

"Противникът продължава активните настъпателни действия в много райони на фронтовата линия. Ситуацията е особено напрегната около Авдеевка и Запорожие", заяви Сирски в Teлеграм.

Той заяви, че руските щурмови части се опитват да пробият украинската отбрана и да превземат селищата Тоненке, Орливка, Семенивка, Бердичи и Краснохоривка. Сирски, който е посетил войските на източния фронт, заяви, че някои командири са разкрили известни недостатъци в своята "осведоменост за ситуацията и оценката на врага", което пряко влияе на устойчивостта на отбраната в определени райони.

"Предприех всички мерки, за да коригирам ситуацията на място, с предоставянето на допълнителни боеприпаси и материални ресурси, както и необходимите резерви", заяви Сирски.

Украинските военновъздушни сили днес съобщиха, че са свалили още един руски изтребител-бомбардировач Су-34, предаде Укринформ, цитирайки  командващия ВВС Николай Олешчук.

"Победата на сушата се кове в небето!", завърши той поста си в "Телеграм", изразявайки благодарност за постигнатото от неговите подчинени.

Както Укринформ съобщи по-рано, на 27 февруари украинските сили свалиха два руски Су-34. От 17 февруари насам Украйна е свалила общо пет руски Су-34 и два Су-35.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какво е туй Олександър ве укри, взехте много да извъртате нещата, което е срам за вас :)))
62
0
 
12
 
! Отговори
Това е преди 6 месеца
Русия не иска Киев,границата ще минава по р.Днепър,Русия иска санитарен коридор за да предпази новите региони и себеси от обстрел.
61
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 58 Кравар, а кой е казал от ръководството на Русия, че трябва да се стига непременно до Киев за да капитулира наркомана? Минат ли река Днепър братушките и наркомана е развял бялото знаме. Споко, кравар! Има време да се стигне и дотам. Закъде си се разбързал, кравар?
60
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Украйна - държава гротеска. Провалена държава още от началото на нейното създаване през 1991г.
59
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Споко, Латвия се включва. Латвия няма да се противопостави на изпращането на войници в Украйна. "Латвия продължава да проучва различни начини за засилване на подкрепата за Украйна. Ако съюзниците от НАТО постигнат споразумение за разполагане на войски в Украйна, Латвия ще обмисли участие", заяви говорителят на Министерството на отбраната.
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 51 Като стана въпрос за имената ме подсети за Владимир Кличко. Нали е украинец? Защо цял свят го знае и го произнася Владимир, а не с украинското име Володимир, като президента им Зеленски? Много прoстo, защото братята Кличко са руснаци. Знаят на 100% руски, а украинския им куца.
57
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 53, копейка, пак те питам защо като бягат, руските мypзилки още не сте пред Киев, какво се мотате??? ХАХАХАХ
56
1
 
3
 
! Отговори
ДОЛТЮ преди 6 месеца
ТОЧНО ХА.ЗАРЧЕТО ДА ПРЪДТИ И СЕ НААКАЛО....ХВАРИПРЪЦ...
55
0
 
9
 
! Отговори
Куку руку? преди 6 месеца
Кметът на латвийския град Огре поздрави легионера от СС за 105-ия му рожден ден, съобщава местната телевизияАнтонс Мортуканс се присъединява към латвийския SS легион през март 1944 г., след което е заловен. В края на войната той живее в Рига и работи като счетоводител, както е посочено в материала.Егилс Хелманис нарече бившия есесовец уважаван боец и удивителна личност.
54
3
 
9
 
! Отговори
L. преди 6 месеца
Бъхтят ви на целия фронт! Какво значи там някакво си село! Вие за Киев мислете!
53
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това са едни от възможно най глупавите създания на планетата
52
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Мдааа, отблъсквате така руските атаки, че бягат войниците ти към Киев по- бързо и от Юсейн Болт!
51
2
 
12
 
! Отговори
Сандо преди 6 месеца
Ситуацията е трудна? Вчера руснаците са разкъсали всички защитни линии след Авдеевка и са на 30 км вече след нея. Ситуацията е невъзвратно загубена за Украйна!
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Стига с това "Олександър, Володомир и т.н...измислени имена, все едно да кажете Володомир Путин, още сте бебе като държава... :)))
49
3
 
13
 
! Отговори
Varg преди 6 месеца
Слава Россия
48
3
 
16
 
! Отговори
Краят преди 6 месеца
Физиономиите на двамата нацисти дава отговор на всичко.
47
3
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 6 месеца
Най- ме е яд, че зад клишетата и маските, и Западът, и Изтокът (Русия) са едно и също - чудовищни тирани-поробители и жестоки зверове, които унищожават милиони хора! Бог ще ги съди за делата им!
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 44. То не е каквото ние искаме. Така и не го проумяхте.
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Явно Украйна побеждава......
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Спешно оправдания.Отблъснали са се от възглавницата и са си свалили 4апките да бягат по-бързо.