43 държави искат международно разследване на смъртта на Навални

Те смятат, че Путин носи цялата отговорност за случилото се
172
43 държави искат международно разследване на смъртта на Навални
Снимка: БГНЕС

Повече от 40 държави поискаха независимо международно разследване на смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални и заявиха, че президентът Владимир Путин носи цялата отговорност, предаде АФП.

Сред страните, които изразиха възмущението си от смъртта на Навални в Съвета по правата на човека на ООН, бяха членовете на Европейския съюз, Съединените щати, Великобритания, Украйна, Австралия, Канада, Нова Зеландия и Норвегия.

Още по темата
47-годишният Навални, който почина в арктическа затворническа колония, беше погребан в Москва на 1 март, заобиколен от тълпи предизвикателни опечалени, които скандираха името му.

"Възмутени сме от смъртта на руския опозиционен политик Алексей Навални, за която крайната отговорност носят президентът Путин и руските власти", заяви посланикът на ЕС Лоте Кнудсен пред органа по правата на човека на ООН от името на 43 държави.

"Русия трябва да позволи провеждането на независимо и прозрачно международно разследване на обстоятелствата на внезапната му смърт. Неочакваната и шокираща смърт на Навални е още един знак за ускоряващите се и систематични репресии в Русия", добави Кнудсен.

Страните заявиха, че са дълбоко обезпокоени от "системното потискане на гражданското общество" и репресиите срещу политическата опозиция в Русия и в чужбина.

Те призоваха Русия незабавно и безусловно да освободи всички политически затворници, правозащитници, журналисти и антивоенни активисти, задържани за мирно упражняване на човешките си права и за противопоставяне на руската война в Украйна.

"Призоваваме Руската федерация да сложи край на този климат на безнаказаност и да създаде безопасна среда за политическата опозиция и критичните гласове", се казва в изявлението.

Те също така призоваха Русия да "отмени репресивното си законодателство и да прекрати политическата злоупотреба със съдебната система".

"Политическото ръководство и властите на Русия трябва да бъдат подведени под отговорност. Смелостта, саможертвата и непоколебимата отдаденост на Навални на каузата на справедливостта, свободата и демокрацията никога няма да бъдат забравени", заяви Кнудсен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вече е около 20:00 време е за дозата антируска пропаганда. Чекаме с нетърпение, че иначе не моем заспим.
29
3
 
17
 
! Отговори
Бай Лазар преди 6 месеца
никой не обича предателите. И да разследват или не файда няма
28
3
 
26
 
! Отговори
ллоли преди 6 месеца
Украйна и тя искала разследване на смъртта на Навални, какъв парадокс - та нали шефа на тяхното разузнаване каза, че смъртта е естествена, причината е тромб.
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Радвам се че 43 страни най-после искат разследване на смъртта на Гонзало Лира.
26
16
 
3
 
! Отговори
Мизерна блатная преди 6 месеца
У блатото само вожда разследва, всичко друго е панелки и пияни ***
25
1
 
17
 
! Отговори
ТЕД преди 6 месеца
Да не го бяхте "ваксинирали" с Пфайзер :) Видя се на погребението как "опечалените" крещяха нацистки лозунги. Петата Ви колона не успя с нито един опит за преврат. Жалко за похарчените гущери :)
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 20. Сега е по-лесно. Заключение "всички следи са изчезнали" и след това развързват кесията за "свидетелски показания".
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Който го подкокороса да се върне в Русия, той го уби. Употребиха го. Сега вече продължават да употребяват кокалите му. Гениалният им план да насаждат вина на Путин няма да проработи. А хората, които никога не са имали симпатии към Русия, започнаха да мразят Запада заради мръсните лъжи.
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Оная пуйка, бившата му жена, не ли се е изказвала скоро ?
21
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А разследване за смъртта на Гонзало Лира няма ли да има?
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не искат да разследват терористичните атаки срещу Кримския мост.
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И сега традиционно като почнат с филми, комикси, картички, тениски .. Следващите 20 години само с тоя ще ни занимават. Настоявали били за разследване. До сега какво са правили? И очакват Путин да им даде по една лопата да ровят ли какво? Цели 43 държави удобно изчакаха да го закопаят и тогава да си настояват, че е по-сигурно.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До ? 16. Верно ли така било там ? Брейййй...
17
0
 
17
 
! Отговори
Вуте преди 6 месеца
Е,.... все познатите юнаци искат искат да се намесват във вътрешните работи на Русия , .... ами те така са си свикнали , да правят каквото си искат ! Ами България как така не е упомената , .... това е тежка обида за милата ни Родина !94
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 10свалихме 15 самолета, потопихме 5 кораба, убихме 400к руски войници и се отдръпнахме 10км назад. Вие запада нямате и срама да падате от Русия, дайте пари бе
15
21
 
3
 
! Отговори
? преди 6 месеца
Що се хабят.Русия е овладяна от диктатора Путин.Там няма свобода на словото, свобода на съда, там няма лична неприкосновеност и тн.Там е ДИКТАТУРА!
14
0
 
9
 
! Отговори
еленски преди 6 месеца
И аз искам да съм супермен ама е нА
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Оплачете се на арменския поп да донесе жалбата ви до дедо Господ
12
3
 
21
 
! Отговори
До 10 преди 6 месеца
Върнаха Крим до Владивосток и Зеленски стана президент на новата държава Украинска Колумбия и вече има достъп до 100% чист прашец.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
който и да е прав, каквото и да поискат човекът е мъртъв и връщане назад няма