Все повече и все по-малки деца друсат амфети и пушат канабис

Децата у нас са първи в ЕС по употреба на синтетична дрога
Обновена: 5 юни 2024 14:51 | 5 юни 2024 14:43, Нели Христова
58
Все повече и все по-малки деца друсат амфети и пушат канабис
Снимка: БГНЕС

Българските деца са първи по употреба на синтетична дрога в страните от Европейския съюз (ЕС). Това каза пред bTV Стефан Бакалов от отдел "Борба с наркотрафика" в Агенция "Митници".

Той обяви още, че възрастовата граница на употребяващите дрога у нас пада – има данни за деца, които взимат амфетамини, метамфетамини или екстази на 13-годишна възраст.

Разпространението на наркотици в страната все още се осъществява чрез дилъри, но има схеми и чрез поръчки онлайн и доставки в кутиите за получаване на пратки на спедиторските фирми.

Младежите пушат почти незабелязано канабис чрез етеричен екстракт, който прилагат в свободно продаващите се вейпове, обяви още Стефан Бакалов.

"От порядъка на 20-30-60 лв. струва (етеричен екстракт канабис), достъпно е за тях. За тях е по-недостъпен кокаина, което е добра новина, но за съжалени синтетичните продукти и канабиса са достъпни за децата", коментира Бакалов.

То припомни, че е много лесно вече да се поръча всичко, включително и дрога онлайн. Доставката на наркотици обикновено става през кутии на куриерските фирми.

Представители на отдел „Борба с наркотрафика" организират срещи с младежи, на които на достъпен език да обяснят вредите от употребата на наркотици.

„Употребата на наркотици се рекламира през различните платформи като TikTok в посока, че хората, които употребяват наркотици са успешни или модерни. Затова ние се стараем да обърнем внимание на децата, че в това се крият големи опасности и ги подвеждат", обясни Стефан Бакалов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от Избори 2024
Днес гласуваме: 6100 искат да се депутати у нас, над 400 в Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
добре де, хем тук не са легализирани, както почти по цял свят, значи?.... трябва легализация
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
При СОЦА нямаше такива изпълнения , като при европейските ''ценности'' !Да ви е честит ..''ПРАЙДъ'' , яжте и банани ,... ЦЕЛОГОДИШНО , щото всичко друго в Бг е ПРО-ДА-ДЕ-НО !Е , станахме ли по-богати , след като продадохме всичко ?
12
0
 
5
 
! Отговори
До 10 преди 3 седмици
Която и да е институция ако вземе да си върши работата ще трябва да се самосрестува.
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е евроугодно.
10
2
 
4
 
! Отговори
Някоя си преди 3 седмици
Ако институциите започнат да си вършат работата и секнат вноса и производството на дрога може и да се пооправят нещата! Дано да не греша за приоритетите на тези институции!
9
5
 
3
 
! Отговори
до до 3 преди 3 седмици
Най-много лгбт има в масквето нали знаеш, а за наркомани и пияници са просто НОМЕР 1 и още много дълго ще държат първото място
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Според мен се преувеличава с тези твърдения че едва ли не всяко второ дете е наркоман. Последните 10г години има драстичен спад при употребата на наркотици и алкохол сред младите. Особено спрямо 90-те години и до към 2005-2006г. когато беше пикът. В България вече дори го няма този нощен живот и дискотеките които бяха навремето. Сега децата почти не излизат. Стоят вкъщи и играят игри на компютъра. Което също е вредна зависимост но от друг тип и засега хората не и обръщат внимание.
7
9
 
8
 
! Отговори
До 4 преди 3 седмици
В Русия има повече наркомани на глава, отколкото в която и да е страна от ЕС или Запада. Хахахах
6
1
 
6
 
! Отговори
ОДЗ "Весели дец преди 3 седмици
Гундяев одобрява. Той и Медведев са нонстоп на амфети и бЕло.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Толкова могат да възпитават родителите от чалга поколението, за жалост реалността ще ги удари здраво и ще се наложи спешно да стават шофьори, заварчици и балонеси!
4
10
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 3 седмици
Наркоманията е евроатлантическа ценност! Такива в СССР и КНР ги пращат в гулаг да копаят уранова руда.
3
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С родителите проруски изпадняци, подскачащи на мазна чалга, какво да правят децата. Няма да учат, я.А и какво хубаво нещо сте видели от ТикТок?! Освен дийпдеййк, дезинформация и нфлуенсъри ...
2
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колко евроатлантическо
1
5
 
12
 
! Отговори
Е, айде сега! преди 3 седмици
Така е в свободния свят!