Таймс: България е благодатна почва за шпионските игри на Путин

Те достигат безпрецедентно ниво у нас в Сърбия
29 юни 2024 21:00, Стела Стоянова
740
Таймс: България е благодатна почва за шпионските игри на Путин
Снимка БГНЕС, архив

"Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа". Така е озаглавен обширен материал във вестник "Таймс", в който се споменава и България като благодатна почва за набиране на сътрудници.

Операциите на Москва ескалираха в целия континент - от наемането на главорези за удари в симпатизиращи страни до масивни тайни кампании за всяване на хаос, пишат авторите на материала, интервюирали редица експерти и разследващи журналисти.

Използването на операции под прикритие е дълбоко в кръвта на руската външна политика още от времето на зараждащото се болшевишко правителство, което бързо започна кампания на политическа агитация в цяла Европа като средство за износ на революцията, с въстания, организирани в Естония, Румъния и Германия през 20-те години на миналия век.

Доктриналното убеждение, че неконвенционалната война е необходимо условие за укрепване на позицията на страната в света продължава и днес, но след нахлуването в Украйна тази задача става все по-трудна след експулсирането на около 600 служители на руското разузнаване, маскирани под дипломатическо прикритие в европейските столици. Това анализира известното издание, цитирано от БНР.

Смята се, че бързото възстановяване на мрежата е наложило Москва да разчита все повече на чужди граждани и по-специално на тези от престъпния подземен свят.

Според Андрей Солдатов, експерт по разузнаването, българите и сърбите са се оказали едни от най-охотните заговорници.

„Русия има естествено предимство в Източна Европа, когато става въпрос за наемане на чужденци, поради дългогодишните си връзки с тези страни", казва Солдатов пред вестник „Таймс", като допълва, че тези „операции достигат безпрецедентно ниво в България и Сърбия, както поради факта, че в тези страни има силни организирани престъпни групи, така и поради високото ниво на политическа подкрепа за Русия там".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


740
Още от Русия
Смъртността на младите мъже в Русия се е увеличила двойно за година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
538
0
 
1
 
! Отговори
Украински копейки преди 3 дни
Преди време казах на една мома ,която беше облякла къса пола и все я дърпаше на долу.Моме къса пола и къса мишка колко и да ги дърпаш няма да пораснат
537
1
 
2
 
! Отговори
До 554 преди 3 дни
И да ще ми изкараш пак писания на соростаците и си мислиш,че ние сме хванати с капан на Витоша
536
4
 
7
 
! Отговори
български продажници преди 3 дни
Руснаците се доказаха като най-калпавия и фашизиран участник от конгломерата СССР... Българските копейкаджии са плод на целенасочената им дългогодишна пропаганда насочена към балъците в страната ни ...
535
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До До 541И какво конкретно има в стихотворението "Обесването на Левски", освен самото обесване на Левски? Нищо друго. Или в "Под игото" , в "Под игото" даже се подчертава ролята на Русия за освобождението на България на първа линия, справка - случката в училището и битките срещу османците!
534
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Напишете: /македонизиране в България/ в търсачката. Ще видите снимки, документи и факти, за ^добрината^ на рашките и червените. Признателност към руския народ, оставил костите си за свободата на Бг - да, но не и слепота за комунистическите им приоми, които и сега са валидни там. По добре да не стъпват повече тук. Гледайте България да е добре. Всичко трябва да е с мярка.
533
0
 
5
 
! Отговори
До 551 преди 3 дни
Утайката са тия дето си мислят,че България ще им бъде бушон като тяхната Урколандия
532
2
 
5
 
! Отговори
До анонимен келеш преди 3 дни
Е украинска копейко не разбра ли,че тук не е Русия и тя не наша,на българите де ,а такива като теб дето страдат от комплекса на малката мишка да си ходят обратно в Урколадия
531
5
 
6
 
! Отговори
НЕбългарите преди 3 дни
Благодаря на Путин за едно нещо. Благодарение на войната която той започна, маските паднаха и вече е пределно ясно коя е утайката на българското общество - рашистите. Хора без мозък, без капка морал, без родина освен Москва.
530
1
 
2
 
! Отговори
До 541 преди 3 дни
И за това ли Иван Вазов написва стихотворението Обесването на Васил Левски,а ако прочетеш Под Игото ще ще разбереш мнението на самия Вазов за Русия.
529
4
 
5
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 дни
кАпейки кажете де,защо като е толкова хубаво във вашата русия никой не иска да ходи да живее там,че даже и самите руснаци бягат и то в България къде сме уж последни в Европа по стандарт:):):)
528
0
 
4
 
! Отговори
НАРОДА преди 3 дни
англосаксите искаха да бъдем под османско иго още 5020 ГОДИНИ! АБЕ , НЕ ВИ ЩЕМ!!!!!!!!!!!!!!!!!
527
0
 
3
 
! Отговори
До.540 преди 3 дни
Украинска копейко още ли просиш.бе и разтягаш локуми в страна,която единствените копейки , които човек е виждал са наглите украински копейки
526
3
 
6
 
! Отговори
РАЯ за Копейкаджиите преди 3 дни
Друго си е да живееш в постоянен недоимък и дефицит, в kеннефa тоалетната хартия да е смачкан вестник Работническо дело и перманентно да бършеш сополи пред лъскавите витрини на Кореком.
525
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До АнонименТова за граф Игнатиев е откровена лъжа, сто процентова лъжа! Освен на лъжи, насилие, фалшификации и лъжлива пропаганда, друго нямате насреща!
524
3
 
7
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 дни
кАпейките много се кефат на русия,а на всички децата им в САЩ и като цяло в лошия Запад:):):)Дайте ми пример някоя кАпейка от по известните да си е пратила детето в русия където уж е много хубаво за живеене:):):)Обратните примери обаче са много:):):)А наздраве бе кАпейки:):):)
523
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Анонимен Да, ама не! Легията на Раковски е разтурена по други причини и заради чужди австрийски интереси. Панайот Хитов описва подробностите как се е случило това предателство, което отново е дело на "запада", със сигирност и текста "РУСКАТА УБИЙСТВЕНА ПОЛИТИКА ЗА БЪЛГАРИТЕ" е дело на запада, сега не ми се обяснява защо, но те започват да нахлуват и заемат територии на Балканите и за да не им пречи Русия в тяхното мръсно дело, се опитват да я изтласкат от Балканите!
522
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
У нас Путин има повече поклонници(продажници) отколкото в Русия.
521
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Васил Левски неслучайно предупреждава, че Тоз който ни освободи, той ще да ни и пороби. След залавянето на Левски лично граф Игнатиев настоява пред османските власти Апостолът да бъде съден от специален съд....Целта е ясна обезглавяване на националното ни освободително движение и подчиняването му на целите на имперската дипломация. Граф Игнатиев е искал да бъде сигурен, че Апостолът ще бъде осъден на смърт...
520
3
 
4
 
! Отговори
анонимен келеш преди 3 дни
кАпейки стига с тази русия бе,аре малко на плаж:):):)Аз почти изтрезнях и слизам и се включвам веднага на системата клин клин избива с бира:):):)После мача на екрана на бийч бара ше гледаме как моите хора COME ON ENGLAND ше изтърбушат тъпите словаци:):):)Хари Кейн с хеттрик!:):):)
519
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Продължение. Преди повече от сто години го е написал Славейков: "........Спекуланти са омразни интерес им покажи, че да виж дела проказни и чииффутски в тях лъжи! Род и вяра е идея за Русия най-света; нейний подвиг е за нея, благородна й целта. Със Русия днес съгласни да застанем брат до брат и да станем сопричастни в този неин подвиг свят. Долу всички спекуланти, да сломи се техний рог; да смирят ся интриганти, да живее руский бог!"