Как протича новият вариант на COVID-19 "Флирт"?

Доц. Ива Христова за опасностите
Обновена: 11 юли 2024 11:49 | 11 юли 2024 11:38, Елка Василева
57
Как протича новият вариант на COVID-19 "Флирт"?
Снимка: архив, БГНЕС

„Флирт“ е новият вариант на COVID-19. В Гърция има бум на заразените с него – само за седмица са регистрирани 473 случая, като двама души са хоспитализирани, 22 са починали вследствие на заразяването с коронавируса.

„Щамът „Флирт“ е вариант на „Омикрон“ и няма голяма разлика между тях. Всъщност „Омикрон“ се размножи в няколко подварианта“, поясни пред bTV проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

„Тези подварианти образуваха нови подварианти и в подварианта В А286 се появиха две съществени мутации на аминокиселините, които дадоха названието „Флирт“. Всъщност името на този подвариант произлиза от буквите на аминокиселините, които бяха подменени в този щам“, допълни проф. Христова.

Според нея се касае за група вирусни щамове, които непрекъснато се променят и образуват нови подварианти.

Тя обясни също така, че става дума вируси, при който мутацията помагат за преодоляване на човешките антитела – това им дава предимство и съпротивителната сила на имунитета не успява да ги атакува.
 
Проф. Христова обясни също така, че в момента „Гърция се радва на една огромна туристическа вълна“, което практически означава, че може много хора там да боледуват, но като процент заболеваемостта всъщност не е съществена.

 „Групата щамове, известна като „Флирт“, не води до тежко протичане на заболяването, но пък и не бива да се подценява. Това е системно заболяване, която протича с температура, втрисане, главоболие и болки в гърлото, като често се появява и диария. Все още при някои пациенти се наблюдава и загубата на обоняние“, каза още тя.

Проф. Христова припомни също така, че това заболяване протича по-рисково при възрастните хора с хронични заболявания. Имало обаче и млади хора, които при т.нар. цитокинова буря или при по-голяма чувствителност заразяването може да протече тежко.

„Опасността е от тромбози. Вирусът уврежда вътрешната обвивка на кръвоносните съдове, а когато тя е увредена, лесно се образуват тромби“, посочи проф. Христова.

Добрата новина според нея е, че у нас има много малко заболели, а лошата – има скрита заболеваемост, защото хората масово не се тестват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
10
 
! Отговори
Ковид-зомби преди 1 месец
Има вирОс има вирОс, има вирОс......има вирос, има вирос, има вирос.......има вирос, има вирос, има вирос....
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как... Ами с коронавирус кючек как ...
29
5
 
8
 
! Отговори
Не Щраус преди 1 месец
До ЩраусПовтаряй си"Има вирус, има вирус..." И всеки път си слагай по една доза. Май твоята поза е такава - със заголен ... готов за поредната порция.
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шестопръстана ръка с инжекция "Ковид 24" в ръка в момента се бие с Шестопръстната ръка с инжекция "Ковид 19" в ръка, коя ще избие повече Старци, за да се премахне болестта "пенсия" в главите на депутатите!
27
2
 
13
 
! Отговори
До Анонимен 26 преди 1 месец
Нищо не ми е тромбозирало след почти 3 години от боледуването ми! Изкарах го като нормален грип! Но вирусната пневмония, която върлуваше миналото лято и това също е кошмар и по-опасна от това грипче! Само незнам, защо никъде не споменаваха за нея и в момента също не споменават!?
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Водка Флирт цери ли го?
25
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всяко лято има подобно преживяване, леко редко вирусче, стига паника, носете си нещо против редко и айде на море у гречко, не се косете.:))
24
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И да отричате вируса, и да кълнете, като ви тромбозира някой съд след ковид, с тест или без тест, резултатът е ясен.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зимните вируси не са актуални, сега са на мода са летните вируси,че как да не се приравнят и те с флирт, някак лятно е в северното полукълбо. А как е в Австралия?
22
2
 
6
 
! Отговори
Стой си, Стойчо преди 1 месец
В България, майната й на Гърция тук на чревните вируси и милионерски цени по бг бреговете
21
2
 
19
 
! Отговори
лек флирт преди 1 месец
Дълбоко държа да подчертая - този вариант е още по-по-по-най-най заразен от всички предишни! Краят идва! Единственото спасение е 3 маски една върху друга, къртене на всички пейки в страната, бустер на бустера през 3 месеца. С няколко различни ваксини поотделно. Установихме, че залежалите са най-качествени. Ако и това не помогне - тотален локдаун за срок от минимум 2 години, нарушителите да се разстрелват на място, и да се бустерират посмъртно.
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вирус има, няма ваксини. Т. нар. ваксини са неработещи за този вирус. Та т. нар. "ваксинирани" се оказва, че са неваксинирани. Почват от нулата.
19
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия симптоми подозрително приличат на летен вирус, който познаваме от векове.... Хи хи хи
18
3
 
14
 
! Отговори
Кунчо-Буустера преди 1 месец
Леко, ако си ваксиниран. Някакви си три месеца с маркуча в устата във ВМА.
17
4
 
18
 
! Отговори
изкарах го преди 1 месец
Протича за ден и половина. Първият ден умора, на втория стомашните истории. На третия човек е чисто нов, без лекарства. Споко!
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фашаги, ДЕМД!
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хората не искат да ви пълнят касичките на частните лаборатории, като се тестват. Освен това тези тестове не са много точни, така че трябва още един път, пък може още един път и така нататък. Тези така наречени специалисти както у нас, така и по света, как не се засрамиха от това, което направиха с много хора, цели 3 години. Съд трябва за тях, а не изяви по медиите и тормоз на хората.
14
15
 
7
 
! Отговори
Щраус преди 1 месец
Може 100 пъти да повторите "Няма вируси, няма вируси, няма вируси!". Това по никакъв начин няма да ви предпази от разболяване. През вековете преди да дойде съвременната медицина, разни шамани са опитвали да повтарят всякакви мантри срещу болестите. Това с нищо не е помогнало на европейците. Вашата поза на щрауса с главата в пясъка, също с нищо няма да ви помогне. Ама няма проблем! Завирайте си главата в пясъка, за да не гледате истината. Добра поза!
13
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е ковидо вече не е на мода, светът го забрави, но Гърция и Бг още им се иска, та гледат да го възродят или да се помни вечно кво било.:))
12
6
 
18
 
! Отговори
Доказано преди 1 месец
Те тромбози че се образуват, образуват се. Само че не е от фалшивия "вирус", а от препаратите дето рекламирахте, същите дето ще ви вкарат в затвора.