Всеки шести българин живее сам, повече са жените

Най-много сингъл живеят във Финландия, най-малко - в Словакия
16 юли 2024 12:05, Петър Бойчев
156
Всеки шести българин живее сам, повече са жените
Снимка Пиксабей

17,8% от българите живеят сами, показват данни на Евростат за 2023 г. С този резултат, който е 1,7% по-висок от средния за ЕС (16,1%), се нареждаме на 9-о място сред 26 страни членки на Евросъюза.

Най-много са живеещите в едночленни домакинства във Финландия - 25,8%, или всеки 4-и от населението там. Второто място е за Литва - 24,6%, а третото - за Швеция - 24,1%. Обратното - тенденцията е най-слаба в Словакия - там 3,8% от населението попадат в тази група.

Според данните на Евростат между 2013 г. и 2023 г. делът на хората, живеещи сами, се е увеличил в почти всички страни от ЕС. Ако през 2013 г. средната стойност на този дял е била 14,2%, през 2023 г. е нараснал с 2 пункта до 16,1%.

Жените са по-склонни да живеят сами, отколкото мъжете в почти всички страни от ЕС - те са средно 54,7% от живеещите в едночленни домакинства в ЕС през 2023 г., изчисляват от Евростат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
14
 
3
 
! Отговори
До 68 преди 1 месец
Иначе казано с 4к чисти си с доход на куриер. Мерси.
67
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм мъж. И когато си харесам някоя жена, не ми е задължителна цел да спя с нея. Млад съм, на 28. Доходът ми е скромен, с бонусите ги правя около 3.5 понякога 4 чисти, но поне живея с чиста съвест, че не съм връзкар. Трудно е, но сам си купих апартамент и кола. Изплатих ги. И не ми трябват много жени. Искам само една. Но първо искам да науча нещо за тях. И като разбера, че са имали над 3 гаджета и ги интересуват материалните неща и ги отпращам. После нямам интерес. Развалини са и душата гнила.
66
3
 
2
 
! Отговори
Бре! преди 1 месец
До Анонимен 62 - Ти извънземен ли си? Защото си написал "разправям ви аз, че на хора не ставате".
65
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 46 Успялата жена няма да прибере скромен и безработен мъж, щото тоя човек ще дойде с проблемите си- капризи, претенции, налагане на свой стереотип, правене на мъж, ще домъкне и мама, и тати да се месят в живота им, да търсят недостатъци на снахата, ще създават неприятности. Скромният мъж не се знае каква "скрита лимонка" ще е. Жената би предпочела да е сама, отколкото да търпи какъв да е мъж.
64
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проследете коментарите. Една жена както обяснява, че жените търсели отговорно поведение и след 1-2 коментара обяснява, че мъжете в провинцията нямали пари, имали стари коли и т.н. хаха хахах хахах Ще се пръсна от смях. Жегвате се, като ви кажат/напишат, че голяма част от вас са златотърсачки, което е свързано не само с алчност, а с много други неща, но темата е дълга, а същевременно вие самите искате мъжът да има пари. Е? Знаете ли за какво служи женската логика - да скапва мъжката психика... :)
63
0
 
5
 
! Отговори
Колко по-развита и преди 1 месец
цивилизована е една страна толкова по-самотни и изолирани са хората... много, много странна зависимост. Някой, нещо май ни будалка тука, а ?
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бе разправям ви аз че на хора не ставате. Само егоисти не виждащи по-далеч от носа си и интересуващи се единствено от себе си. И какво общество е това?
61
2
 
4
 
! Отговори
Сенеката преди 1 месец
Големи надежди от ниско ниво е положението ....и после ама на мене ми е добре сам(сама)я съм еманципиран(а) уфцъ и не харесвам увни ... хихихи...
60
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"На коя планета живееш? Колко мъже в реалния живот имат милиони по банки?" - На която трябва, но ти не знам на коя си. 2-3 милиона е образно казано по-долу. Чак ме е срам, че трябва да го обяснявам, но щом се налага, нямам избор. И забрави ли вече за отговорното поведение? Нали това търсели жените? Какво като взима 1000 лева, има заеми и стара кола? Нали това нямаше значение? Защо го правиш на въпрос? хахаха Не е лошо да опознаеш себе си. Явно пишеш едно, а мислиш друго и дори не го разбираш...
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 31 и щурм шафела - Да, ама не казваш защо си Хорст Весел. Този младеж е имал чар в очите на определено поколение. Но има и друга гледна точка - всяка епоха си има своите Хорст-Вселовци, дръзновени младежи идеалисти, които се палят по актулните в момента идеи и обикновено не доживяват да видят нито триумфа, нито краха на тези идеи. Точно защото са идеалисти и гинат още съвсем млади.
58
3
 
7
 
! Отговори
Oberbayern преди 1 месец
В България сте между двата свята. И накрая не сте нито едното, нито другото. Жената е с равни права, но като има дете, очаква, че това е постоянно извинение да отсъства, да си тръгва по-рано, да идва по-късно. Такива да дойдат в Германия. Равноправие, ама реално. Колкото бачка мъжа, толкова опъва и жената кайша. Няма детето е болно, в период съм итн. На никого не му пука! Мъжете им гледат децата, а жените ги ползват за извинение. Да стои години наред пред блока, да работи криво-ляво итн.
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 47 Средата им е такава. Спортисти. Гимнастичката се движи сред спортисти. Лекарите сред лекари, сестри и пр. Инженерът в завода. Учителят в училище.
56
7
 
10
 
! Отговори
Дядо Ванчо преди 1 месец
Аз живея сам ,ама имам голяма пенсия и редовно шляпам девойки
55
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Aз не търся- те сами идват такива,когато видят интелигентна изградена, успешна и поддържана независима жена." - От написаното от теб в целия ти коментар разбрах, че те търсят само някви селянджъpи каубои търсещи бързо забогатяване. В същото време коментарът ти показва мисленето ти, което най-вероятно го показваш същото мислене и на живо и отблъскваш всеки свестен мъж. Не знам кой с акъла си би имал интерес към теб.
54
4
 
9
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 1 месец
До 49, стой и чакай ИИ да му вземе работата.... Важно е на съседа да изгори плевнята... ама твоята до тогава няма да съществува десетилетия :) Забравяш една много важна истина: кризите се стоварват върху главите на бедните :) Чистачката ще е умряла(в буквалния смисъл) от глад докато ИИ вземе работата на изпълнителния директор :) Колко сте наивни... направо не мога да разбера как успявате да оцелеете физически през деня с този отрицателен умствен капацитет!
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 42 На коя планета живееш? Колко мъже в реалния живот имат милиони по банки? Повечето са обременени със заеми. Върви в провинцията да видиш как се трупат милиони със заплата 1000 лв. месечно и постоянно каране на старата кола! Ти май от софийския офис не си излизал, най- много да отскочиш до някой МОЛ.
52
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Навъдиха се едни жени егоистки, шири се сама в голям, хубав апартамент, кара прилична кола, взима солидна заплата ////// Тия които описваш, егоистките с хубав апартамент и т.н. за съжаление почти винаги тоя апартамент им е купен от някой шугър деди, чичко паричко. Ако са родени в богати семейства, ще им купят. Нормален честен мъж иска нормална честна жена, а не глезла таткова, която потнa не е пила вода.
51
12
 
12
 
! Отговори
Жена преди 1 месец
Aз не търся- те сами идват такива,когато видят интелигентна изградена, успешна и поддържана независима жена. Явно болното им съзнание диктува а те вярват ,че могат безпрепятствено да прескачат социалната си икономическа и интелектуални стълбици. Физическите дадености на българските мъже настрани,че в легло са 000.7 ,а след 30г заприличват на неподдържани пр*сета,обличащи се зле и нямащи отношение към жената.Вижте Италианците как се отнасят сжените Българите сте анадолци и на вид и на манталитет
50
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 41 Кой къде е описал доказателство, че жените били по-склонни към полигамия? Мъжкият екземпляр от всякакви биологични видове се стреми да посее семето си на колкото е възможно повече места. Това няма общо с морала, който се мени през вековете.
49
8
 
4
 
! Отговори
до 43 преди 1 месец
Все по-малко ще е въпрос на избор. На този от по-високата класа като му вземе завинаги работата изкуственият интелект, внезапно ще се окаже по-долу от чистачката.