Всеки шести българин живее сам, повече са жените

Най-много сингъл живеят във Финландия, най-малко - в Словакия
16 юли 2024 12:05, Петър Бойчев
156
Всеки шести българин живее сам, повече са жените
Снимка Пиксабей

17,8% от българите живеят сами, показват данни на Евростат за 2023 г. С този резултат, който е 1,7% по-висок от средния за ЕС (16,1%), се нареждаме на 9-о място сред 26 страни членки на Евросъюза.

Най-много са живеещите в едночленни домакинства във Финландия - 25,8%, или всеки 4-и от населението там. Второто място е за Литва - 24,6%, а третото - за Швеция - 24,1%. Обратното - тенденцията е най-слаба в Словакия - там 3,8% от населението попадат в тази група.

Според данните на Евростат между 2013 г. и 2023 г. делът на хората, живеещи сами, се е увеличил в почти всички страни от ЕС. Ако през 2013 г. средната стойност на този дял е била 14,2%, през 2023 г. е нараснал с 2 пункта до 16,1%.

Жените са по-склонни да живеят сами, отколкото мъжете в почти всички страни от ЕС - те са средно 54,7% от живеещите в едночленни домакинства в ЕС през 2023 г., изчисляват от Евростат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
2
 
! Отговори
Обер-Щурм-Бах-Фюрер преди 1 месец
Да празнуват ,че са Живи все още
87
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 81, има и мъже, които застават зад жените си и те разцъфтяват и постигат целите си. За мое щастие у дома се случи точно това. Аз застанах зад мъжа ми когато си направи компанията. След това, което той беше сигурен финансово, аз последвах моите кариерни аспирации и ги постигнах. Сега и двамата имаме това, което искаме. Той своя фирма. Аз моя кариера. Живеем си живота и си се разбираме. А тук някакви пишат кой какъв бил! Смешници! Не са научили как да живеят с друг човек.
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 83 Не ме интересува мнението ти. И ти не ме интересуваш. Ясно?
85
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Опитват се да обвинят жените, за това, че хората остават сами. Вменяват вина на жените. И внушават, че жената трябва да се примири с какъв да е човек до себе си. И да търпи. Типично ориенталски, много закостенял мироглед.
84
2
 
2
 
! Отговори
до 70-ти, Знам за преди 1 месец
тоя експеримент, "Миш$ешка утопия" май се казваше. Не зная обаче до колко могат да се правят паралели между хората и гризачите.
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ти мнение НЕ изразяваш. Ти се закачаш за чужди мнения и се конфронтираш, като дори си позволяваш обидни квалификации, защото не ти допада чуждата гледна точка. Пак ще напиша- живей си живота и не натрапвай твоите представи на другите!" - Това, че ти нямаш капацитета да разбереш какво е мнението ми от коментарите,не е мой проблем. Хайде ще повторя за теб. И двата пола сме виновни за ставащото. Жените са такива заради мъжете, за да ни се харесате, а ние сме такива заради вас,за да ви се харесаме!
82
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 78 Ти мнение НЕ изразяваш. Ти се закачаш за чужди мнения и се конфронтираш, като дори си позволяваш обидни квалификации, защото не ти допада чуждата гледна точка. Пак ще напиша- живей си живота и не натрапвай твоите представи на другите!
81
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Жена - Знаеш ли, има жени, които помагат на мъжа си да стане цар. После те стават царици. Има и такива като теб, които си търсят ро_б. Те пък ако случайно си намерят такъв, стават ро_бини... Знам, че от метафори не разбираш (по-долу го доказа), но поне другите ще разберат какво ти пиша... :)
80
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 69 Твоят човек е млад и от социалките не излиза. Вместо да си живее живота активно в реалния свят.
79
22
 
14
 
! Отговори
Жена преди 1 месец
Само ще кажа още на тукашните комплексари мъжлета ,че хванеш ли си жена законът е ,че още там на вратата, пред изтривалката оставяш см0таната си мама, високото си его и всичко останало и ставаш мой 'роб' с общ FB профил и снимка.Ясна ли съм. Ако смяташ ,че аз ще го играя твоята *** и второ-трета цигулка и ще те обгрижвам за да си доволен ти, султанът мамин и безезотговорен лигльо, ами... Струва ми се ,че няма да стане точно така.
78
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Всеки има право да изрази мнение и не е длъжен да ти дава обяснения точно на теб." - Така е. Аз също имам право на мнение и го изразявам. Къде виждаш проблем? В това, че не съвпада с твоето ли? Това не е мой проблем. Естествено, че всеки ще си живее както намери за добре. Тогава обаче самотни жени няма да се оплакват, че мъжете били виновни и обратно самотни мъже да се оплакват, че жените им са виновни. А още по-малко ще гледам безучастно, как някой се прави на моралист и после търси пари... :)
77
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 59 Човекът е някакъв форумен екземпляр. Без натрупан житейски опит, с ограничен светоглед. Може би ИТ, който живее в социалните мрежи. Издава се по писането на "к" като символ за парични единици и по постоянното цитиране на чужди постове.
76
12
 
10
 
! Отговори
Професионанист преди 1 месец
За какво ми е жена? Да ми се хване за джоба ли? Ако няма 50 бона по книжка хич не ми трябва в къщата.
75
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз не съм сам, от младини живея с домашния си любимец.
74
0
 
12
 
! Отговори
до 63 преди 1 месец
Нищо странно няма - цивилизована страна означава, че човек е по-вероятно да е независим и да може да води достоен живот, а не като в пещера, където трябва да си нечий, за да оцелееш.
73
4
 
18
 
! Отговори
Abu Darda преди 1 месец
Все по-малко деца ще има и все по-самотни ще бъдете. Защото объркахте половете, дори измислихте още? При нас е ясно. Има понятие фътрат. Това е природата на мъжа съответно жената. Той е съзададен да работи, поддържа семейството, а тя да отглежда и възпитава децата. На запад, тя тръгна да се доказва кариерно, той щял да гледа децата? И за вас това е ок? Не, рано или късно, тази жена ще се срине, ще иска мъж до себе си, не детегледачка, ще изгони бавачката итн. Не е ок, просто. Природата го е дала
72
2
 
3
 
! Отговори
До 69 преди 1 месец
Теб кво те интересува дохода му?
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 65 Какво си се закачил за чужди постове? Какво си се закачил за чужди мнения? Всеки има право да изрази мнение и не е длъжен да ти дава обяснения точно на теб. Който иска ще живее сам, който иска ще търпи какъв да е човек до себе си. Живей си твоя си живот и престани да мислиш, че си над другите. Нито си по- умен, нито си по компетентен, нито си по- успял от пишещите във форума.
70
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Колко по-развита и - Ако ти е интересно, може да пишеш в гугъл "Вселена 25". Има един експеримент от 70-те години с ми_шки, който потвърждава същото. Когато условията за живот са ОК, започват да се появяват такива индивиди, които не желаят да се размножават, появява се хом_осексу_ализъм, появяват се изолирани ми_шки, на които останалите не им позволяват да се хранят, а храна има достатъчно, дори се стига до каниб_ализъм и накрая самоунищожение... :) ...
69
4
 
3
 
! Отговори
До 65 преди 1 месец
Това е някаква фантазе-пенсионерка на която и е минало времето отдавна. Младите нямат време да пишат глупосто. Сега "живеят" докато и на тях им мине времето и се отдадат на фантазии по социалките