Всеки шести българин живее сам, повече са жените

Най-много сингъл живеят във Финландия, най-малко - в Словакия
16 юли 2024 12:05, Петър Бойчев
156
Всеки шести българин живее сам, повече са жените
Снимка Пиксабей

17,8% от българите живеят сами, показват данни на Евростат за 2023 г. С този резултат, който е 1,7% по-висок от средния за ЕС (16,1%), се нареждаме на 9-о място сред 26 страни членки на Евросъюза.

Най-много са живеещите в едночленни домакинства във Финландия - 25,8%, или всеки 4-и от населението там. Второто място е за Литва - 24,6%, а третото - за Швеция - 24,1%. Обратното - тенденцията е най-слаба в Словакия - там 3,8% от населението попадат в тази група.

Според данните на Евростат между 2013 г. и 2023 г. делът на хората, живеещи сами, се е увеличил в почти всички страни от ЕС. Ако през 2013 г. средната стойност на този дял е била 14,2%, през 2023 г. е нараснал с 2 пункта до 16,1%.

Жените са по-склонни да живеят сами, отколкото мъжете в почти всички страни от ЕС - те са средно 54,7% от живеещите в едночленни домакинства в ЕС през 2023 г., изчисляват от Евростат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз живея сама, защото така ми е спокойно. Не се съобразявам с никого и си правя каквото ми хрумне на момента. Не слугувам на никого. Много добре се справям сама с малките/големи ремонти в дома, а за много големите винаги мога да викна майстор. Защо ми е да си прибера някой мъж за да ми трови живота (претенции, контрол, мрънкане, проблеми). Не мерси.
47
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Язе не съм видел гимнастичка да не ходи с футболист.
46
15
 
7
 
! Отговори
Прави са мъжете! преди 2 месеца
Навъдиха се едни жени егоистки, шири се сама в голям, хубав апартамент, кара прилична кола, взима солидна заплата, става началничка на горкото нежно мъжле, което все не успява да се пребори с напористите кариеристки, защото е много срамежлив, а те нахалниците се фръцкат пред шефа с късите си полички и развяват отлични дипломи! Добре де, нека да просперира, но защо не прибере при себе си един скромен мъж, да го обгрижва и да го храни, докато той търси служба където да го оценят? И все не намира!
45
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мъжете били обременени от родителите си според една коментираща. И двамата родители ли са мъже? Щом мъжът има майка и е обременен от родителите си, значи около 50% от вината е в майка му, която не забравяй, че е жена!
44
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Въпрос на възможности - ако можеш да си позволиш да живееш сам, няма разумна причина да предпочетеш съжителство, с всички неизбежни конфликти и напрежение, които вървят с него.
43
6
 
29
 
! Отговори
Забавлявате ме много преди 2 месеца
Какви били жените... какви били мъжете! Време е да научите истината, а тя е, че привличате жени и мъже от вашата черга! Няма как изпълнителен директор да се вземе с чистачка. Хирург също няма да си вземе общак от съседния строеж. Когато опциите от твоята ти черга намалеят драстично е по-добре да си сам... отколкото да правиш компромиси. Може да не ви харесва, но социалните класи съществуват и всеки сам си избира в коя ще бъде. Колкото по-близо сте до върха, толкова по-малко опции имате
42
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Жените търсели предимно отговорно поведение пише една коментираща по-долу. И ако има как да е подплатено с 2-3 милиона, нали така? Даже поведението и да не е отговорно, има ли 2-3 милиона, повечето ще си затворите очите. Ето затова много мъже не им пука за отговорното поведение. Каквото повикало, такова се обадило. Мъжете сме такива заради вас жените и обратно. Защо сме арогантни? Защото ви харесва. Защо сте златотърсачки? Защото ни е лесно да плащаме, а не да сме отговорни!
41
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Доказано е, че жените са в пъти по-склонни към изневери и полигамия. Докато в повечето случаи на мъжете, поне на истинските мъже, им се иска да си намерят евентуално някоя и повече не им се занимава. Когато имат някви повече връзки е обикновено защото в предишните си връзки не са случили на нормални жени. А жените харесват другия тип мъже (женствените с много бройки) и фукащи се с контакти и ако може схемаджии с лесни пари. Ако може и да си бpъснат краката. Никой нормален не иска 10-та употреба.
40
3
 
17
 
! Отговори
до 31 и щурм шафела преди 2 месеца
Пиччове, хайде да не ми давате житейски съвети, а? Какъв силикон и хиалурон? Аз станах неволен свидетел на разговор, не съм подслушвал. Споделям, че не бяха нито млади, нито богати, то си личи. Но пък другите две я посъветваха, че не е ли богат, или по-млад не й трябва. Искам да кажа, че много жени са сами, защото приятелките им ги съветват, че мъжа, който ги ухажва не става. Знаем за силата на женското приятелство :D Просто, ако имаш 3 самотни приятелки, всяка сговаря другите, че ухажора не ста
39
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мъжете са много обременени от родителите си, научени да чакат от тях. И страдат от много комплекси. Комплексите на мъжа създават много неприятности във взаимоотношенията. Дори домашно насилие. Тези 2 фактора жените не могат да ги преглътнат. Затова има самотноживеещи хора.
38
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Живеят сами, защото са егоисти! Защото така им е по-лесно(и на жените и на мъжете)! За съвместно съжителство са нужни компромиси, уважение, разбиране, отговорност и задължения! Друго си е да си съжителстваш с няколко котки...
37
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами! Нашиот си е до 45 в панелката с мама и тати. Плюе лошата държава, върти клечката уверено. Вика как Луната, Марс, САЩ и Сорос му пречат да успее. Най-голямата му гордост- 15-годишното БМВ, дето купил, като продал на баба си нивите! Види млад спец с 50к доход и ново БМВ щастлив, усмихнат, уверено върти клечката как е връзкар и човек на някого.
36
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 17 Много точно! Мъжете търсят жена, която да ги издържа, да поеме всички отговорности и задължения, да е материално осигурена. Бедните девойки не представляват интерес за тях.
35
8
 
23
 
! Отговори
О, божке преди 2 месеца
От коментарите се сетих за популярно меме в социалните. Какво смята, че ще прави еманципираната, модерна жена, ако икономиката се срине и започне война? Първата снимка е на Лара Крофт с оръжие (това си мисли, че ще е тя, ако стане напечено), но реалността е на втората снимка, на която са дадени едни наредени по тротоара момичета в Тайланд, чакащи клиенти. :D
34
1
 
5
 
! Отговори
Щурмовак преди 2 месеца
До Horst Wessel - Знаеш ли изобщо кой е Хорст Весел? Да не би баба ти да е нарекла така котарака си? Особено пък ако е момувала преди 90-100 години?
33
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 29 Мъжете да не би да изглеждат като манекени всичките? Жените търсят предимно отговорно поведение в един мъж. Пиша жените, а не девойките или ученичките. Когато една жена системно се сблъсква с комплексари, то тя предпочита да живее сама, отколкото да търпи характера на комплексара. И да го носи на гърба си.
32
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всеки шести българин живее сам, но пред всяко жилище има пейка за социални контакти и обмяна на мнения.
31
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Horst Wessel 24 По- леко с квалификациите! Ти да не си мислиш, че този, който ухажвал жената на 40+, е някой Ален Делон или Илон Мъск?! Някой селски бек ще да е бил, от нейната среда. Друг е въпросът, че много лошо говори за мъж да подслушва разговорите по съседните маси и да се присмива на жени за възраст и външен вид. Не всеки може да си позволи силикон, хиалурон, пластични операции и пр.
30
8
 
17
 
! Отговори
До Жена преди 2 месеца
Ами явно само такива си ги избирала, за да мислиш, че всички мъже са с подобен профил. Хора всякакви. Ако винаги попадаш на едни и същи сама си си виновна. Вчера една позната ми се оплаква, че винаги попадала на мъже, които й изневеряват. Кой е виновен, че сама си търси Дон Жоановци, които имат по 5 гаджета едновременно? Все едно да си търся жена в публичен дом и да обвинявам жените там, че не стават за сериозна връзка хахах
29
7
 
23
 
! Отговори
До 24 преди 2 месеца
Именно. Половината жени не стават на външен вид, но иначе претенциите са им до небето. То има 25 годишни дето не стават, те пък парадират че били млади, да ама то още от сега се виждат грозноватитe им черти, представям си ги след 15 години