Всеки шести българин живее сам, повече са жените

Най-много сингъл живеят във Финландия, най-малко - в Словакия
16 юли 2024 12:05, Петър Бойчев
156
Всеки шести българин живее сам, повече са жените
Снимка Пиксабей

17,8% от българите живеят сами, показват данни на Евростат за 2023 г. С този резултат, който е 1,7% по-висок от средния за ЕС (16,1%), се нареждаме на 9-о място сред 26 страни членки на Евросъюза.

Най-много са живеещите в едночленни домакинства във Финландия - 25,8%, или всеки 4-и от населението там. Второто място е за Литва - 24,6%, а третото - за Швеция - 24,1%. Обратното - тенденцията е най-слаба в Словакия - там 3,8% от населението попадат в тази група.

Според данните на Евростат между 2013 г. и 2023 г. делът на хората, живеещи сами, се е увеличил в почти всички страни от ЕС. Ако през 2013 г. средната стойност на този дял е била 14,2%, през 2023 г. е нараснал с 2 пункта до 16,1%.

Жените са по-склонни да живеят сами, отколкото мъжете в почти всички страни от ЕС - те са средно 54,7% от живеещите в едночленни домакинства в ЕС през 2023 г., изчисляват от Евростат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
7
 
12
 
! Отговори
:-) преди 2 месеца
Коментарите на жените са върха на наглостта! Само реват за социални помощи, субсидии, издръжка' специални закони, квоти, нпо-та. В същото време обяснява, че мъжете били зависими, а те са независими.
27
14
 
15
 
! Отговори
Жена преди 2 месеца
За какво са ми опушено алкохолизирани и импотентнимишоци на държавна заплата Това са 100% без изключения жалки,увредени държавни неспособници заплатополучатели и хрантутници.В тях няма отговорност А аз не търся да ставам майка на 45г.хрантутници.
26
8
 
10
 
! Отговори
Ха ха ха ха ха преди 2 месеца
До Анонимен 22 - Много точно описание на съвременното мъжеподобие на средна възраст е дал коментатор номер три. Не е казано, че всички са такива. Но свестните са рядкост.
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Според мен и двата пола сме виновни за демографията. Третият изобщо не го коментирам. Много жени търсят красиви и наивни милионери. Няма за всички. Много мъже търсят работливи миски. Няма за всички. Най-големият проблем обаче са медии, кино и т.н. В Бразилия успяват да намалят раждаемостта драстично със сапунките. Там от 3 жени една с деца, а другите успели бизнесменки примерно. И жените започват да преследват този идеал и начин на живот. Ако не вярвате за последното се обърнете към Стани богат
24
5
 
36
 
! Отговори
Horst Wessel преди 2 месеца
Онзи ден съм седнал до едни невзарчни лелки с един приятел. Като казвам невзрачни, наистина, бяха на около 40+, пълнички, простовати, оказаха се от Петричко. И дочувам как едната говори, че била ухажвана. Останалите я питаха в прав текст: Богат ли е, и млад ли е? И заключиха, че иначе не й трябва. Та, с такива лелки, които изпиха повече алкохол от нас, грозновати, беднички, но със сериозни претенции, няма как да не живеят с някоя котка накрая. Все пак, и ние имаме уши и очи.
23
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като си вземем жена , обикновенно ни се качва на главата . Следва смърт на мъжа , тежък инсулт или нещо подобно .Ако мъжа оцелее , следва раздяла и после никой мъж не иска да се обвърже .Голата истина .
22
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ми как няма мъжете да искат да живеят сами, само прочетете коментар 3 !
21
13
 
13
 
! Отговори
До 20 преди 2 месеца
Нищо, Путин който е на 72 и живее сам в бункера ще оправи нещата
20
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко евроатлантическо
19
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някои мъже имат деца ама те живеят с майка им. Това е още по лошо щото все едно нямат деца, а само месечна фактура която трябва да плащат.
18
5
 
10
 
! Отговори
До 17 преди 2 месеца
С две думи не ставате на хора и това е.
17
27
 
14
 
! Отговори
И мъжете захитряха преди 2 месеца
Слага си двоен кондом от страх някоя да не го осъди за издръжка на дете. На това се дължи демографската криза. 99% от жените искат да имат деца и да си ги родят навреме, но за да се създаде дете са необходими двама. Днешният мъж почти до 60 г. се държи като тийнейджър и чак когато наближи пенсия и изчисли, че тя ще е дребна, а маминката му е вече над 80 г., започва да се оглежда за заможна и работлива наивница, ако може да е на половината на неговата възраст. И се чуди защо момите не го оценяват
16
9
 
18
 
! Отговори
Професионанист преди 2 месеца
Аз такива проблеми нямам. Само интернет да има. Всеки ден му късам главата и ми е спокойно.
15
0
 
16
 
! Отговори
До 12 преди 2 месеца
Какво се случва с ДСК, би ли казал? Как липсват пари?
14
8
 
37
 
! Отговори
Бизнесмен преди 2 месеца
Няма как да живея със селско/градско родена хиалурон повлекана, имаща 300 чифта обувки ,която един път не е стъпила в Бизнеса ми за да види дори откъде идват парите,които тя пилее като слабо-умна! Месец два игра, креват и шут.Идва поколение от слабо умни фльорцци на нивото на животни смятащи мъжа за донор и ако са финансово независими, смятащи че семейството трябва да се храни съся пица и бургери.
13
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Тато - Защо? Мъжът е безценен от гледна точка на жените, в качеството му на осеменител. Като видяха, че много трудно се намира мъж под 35 г., който хем да иска да се ожени, хем да го бива за баща и съпруг, женичките започнаха да раждат извънбрачно и в немалко случаи дори не казват на осеменителя, че е станал татко.
12
6
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
Що не пишете, че банка ДСК е тотален срив? На хората им няма по 4000-5000 лева от сметките? И не е единичен случай.
11
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само по чиста случайност не са указали колко възрастни хора са останали сами след загуба на половинката за да излезе стъкмистиката
10
9
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Точно за това сме най-бързо изчезващата нация е света. Пенка си има йорки, иска принц, луксозни почивки и някой да и дава по 10000лв на месец без да работи. Пенка не може да готви, не може нищо но знае всички чалга песни и има 1000 последователи на тикток. Положението е трагедия.
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Естествено че Бабата е"склонила" да живее сама след като дядото е починал на 65. Какво тепърва да си завъди любовник ли? А децата се разбягват за да си имат свой живот. Децата не са това което си е мислела, това което с й казали. не са продължението на някакъв велик род, който ще насели вселената, а тя е генетичната ***. По-вероятно ще я гледат с потрес как остарява и им демонстрира какво ги чака и тях като се появяват от време на време, но едновременно недостатъчно, и прекалено често.