Орбан: Европа отива към забрава, новият световен ред е ориентиран към Азия

Настъпва промяна невиждана от 500 години
27 юли 2024 21:00, Стела Стоянова
492
Орбан: Европа отива към забрава, новият световен ред е ориентиран към Азия
Снимка БГНЕС, архив

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан заяви, че Европейският съюз се плъзга към забрава, в обширна антизападна реч, в която предупреди за нов, ориентиран към Азия "световен ред".

Орбан същевременно изрази подкрепата си за кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на САЩ, предаде АФП.

„Европа се е отказала да защитава собствените си интереси“, каза Орбан в Бейли Тушнад, град с преобладаващо унгарско население в Централна Румъния. „Единственото, което Европа прави днес, е да следва безусловно външната политика на САЩ ... дори с цената на самоунищожение“.

„Настъпва промяна, която не е виждана от 500 години. Това, пред което сме изправени, всъщност е промяна на световния ред“, добави той и посочи Китай, Индия, Пакистан и Индонезия като превръщащи се в „доминиращ център“ на света.

Орбан също така твърди, че САЩ стоят зад експлозиите през 2022 г., които повредиха газопроводите „Северен поток“, изградени за пренос на газ от Русия до Германия, като ги нарече „терористичен акт, извършен по очевидното указание на американците“. Той не предложи никакви доказателства в подкрепа на твърдението.

Забележките на крайнодесния лидер идват на фона на нарастващите критики от страна на европейските му партньори, след като по-рано този месец той предприе пътувания с „мирни мисии“ до Москва и Пекин, целящи да постигнат прекратяване на войната в Украйна. Широко разпространено е мнението, че Орбан е в най-топли отношения с Кремъл сред всички лидери на ЕС.

По отношение на Украйна Орбан изрази съмнение, че разкъсваната от войната страна ще стане член на НАТО или на ЕС. „Ние, европейците, не разполагаме с пари за това. Украйна ще се върне към позицията на буферна държава“, каза той и добави, че международните гаранции за сигурност „ще бъдат записани в споразумение между САЩ и Русия“.

По време на пълномащабната война на Русия в Украйна Орбан скъса с други лидери на ЕС, като отказа да предостави на Киев оръжия за защита от руските сили и редовно забавяше, размиваше или блокираше усилията за изпращане на финансова помощ на Киев и за налагане на санкции на Москва.

Понастоящем Унгария е ротационен председател на ЕС, а Орбан даде "клетва" да „направи Европа отново велика“ и открито подкрепи кандидатурата на Тръмп на тазгодишните президентски избори в САЩ. Орбан посети Тръмп два пъти тази година в крайбрежния комплекс на бившия президент в Мар-а-Лаго.

Днес Орбан заяви, че кандидатурата на Тръмп за преизбиране има за цел „да върне американския народ от постнационалната либерална държава към националната държава“ и повтори множество консервативни тези, че Тръмп е наказан несправедливо, за да се предотврати избирането му.

„Ето защо те искат да го вкарат в затвора. Ето защо искат да му отнемат активите. И ако това не проработи, искат да го убият“, каза Орбан, визирайки опита за убийство на Тръмп на митинг в Пенсилвания този месец.

През 2014 г. Орбан за първи път обяви намеренията си да изгради „нелиберална държава“ в Унгария, а през 2022 г. предизвика международно възмущение, след като се обяви срещу превръщането на Европа в общество на „смесени раси“. Днес той потвърди отдавнашната си антиимиграционна позиция, като заяви, че тя не е отговор на застаряващото население на страната му.

„Не може да става дума за намаляване на населението, допълвано от миграция“, каза той в съботното си обръщение. „Опитът на Запада показва, че ако гостите са повече от собствениците, тогава домът вече не е дом. Това е риск, който не бива да се поема.“

Унгарският премиер се превърна в икона за някои консервативни популисти заради твърдата си опозиция на имиграцията и правата на ЛГБТ+. Той също така е обвиняван в репресиране на пресата и съдебната система в Унгария, нарушаване на стандартите за правова държава и демокрация. | БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


492
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Много добре се описа" - - - оооу, направо ме изпържи. Как ще спя не знам. Добре, че за разлика от теб вече съм завършил училище.
244
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Общо взето грам не симпатизирам на руснаците, ама троловете тука нещо много сте се надъхали да прокарвате въшливите идеали на господарите си. Страхливци сте и сте с много ниска култура. Орбан също е играч като всички останали. Гледа си интереса. Вие обаче грижливо обслужвате чуждите интереси.
243
2
 
0
 
! Отговори
до 276 преди 1 месец
Много добре се описа
242
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък като видя някой агресивно да обижда, плюе и използва умаловажващи епитети, знам, че е страхлив дамски орган и не може да постигне нищо в живота си овен да дели хората на удобни за смилане категории.
241
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Русия всеки втори е гей повече са само пияниците
240
10
 
6
 
! Отговори
до 273 преди 1 месец
Ми в кое да е прав тоя сме6ник Орбан? Като не му харесва ЕС що не ходи в Брикс?
239
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе, тролчета, вместо да се чудите как да умаловажите Орбан с обиди и всякакви дребни епитети, що не вземете да изложите разумни доводи защо не е прав? Щото са ви учили само да плюете. То за дебат се иска разум и знания. Ама вие сте ниско платени празни дамаджани.
238
10
 
5
 
! Отговори
Прагматик. преди 1 месец
Аз като видя някой в обкръжението ми, че е русофил - приключвам комуникация перманентно. Такива неграмотни и *** не ги искам около мене.
237
2
 
1
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
До Срам: щото па вие усетихте харвард мошениците, тиквите и подобните им...
236
2
 
0
 
! Отговори
ХАХАХХАХАХ преди 1 месец
БЪЛГАРИНА ИЗПЛУВА И ИЗЛЕТЯ В КОСМОСА, а скапaната Eвропа потъна и приключи мача. АХХАХАХХАХАХАХАХХАХАХХАХАХАХ абе вие тука добре ли сте с акъля? Мaмичката ви дей6a аз скaпана, ако ви набарам
235
1
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Какво точно му е крайно дясното на Орбан, или неокомундетата наричате така всеки който не е съгласен в вас?
234
5
 
9
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 месец
Европа отдавна потъна но българина не го разбира защото е яко про2ст !
233
8
 
10
 
! Отговори
Срам преди 1 месец
Орбан не може да заколи прасe. Само го снимат до пpaсето, сякаш че е мъж. Това е пълен циркаджия, точно като Слави Трифонов и Костадинов. Въпроса е, че унгарците още не са го усетили. СКОРО ЩЕ ГО УСЕТЯТ. :') :') :')
232
2
 
9
 
! Отговори
ЕВРОПЕЕЦ преди 1 месец
В АЗИЯ АКО КАЖЕШ НЕЩО ПРОТИВ РЕЖИМА - ДО ТАМ СИ.
231
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама щом не Ви " харесва", Ами Не го четете бре Американофили!! ЕС газ пикае,че Един " член" на ЕС говори ,това което и мисли!!-:) Няма как да му затворят устата нали?-:) Унгария си беше доста разкрепостена нация през Социализма! И едва ли нещо може да я спре и промени И сега!-:)
230
2
 
5
 
! Отговори
А защо? преди 1 месец
Глупости да се дрънкат. И аз се огледайте в собствените ви жилища какви марки има. Ха сега погледнете през прозореца и вижте какъв автомобил карате! Нито mercedes-а ще стане lada, нито ще не искате да замените западна марка с някой индийски или руски тор. А това са само най-повърхностните неща. Тези диваци срещу запада да бягат пак няма да го стигнат.
229
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Орбан е говорителят (гласът) на Путин. За да говори срещу Европа, явно е много яко платен от Кремъл! Направо се е продал на дявола.
228
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Орбан каза ли нещо за избори? Тръмп днес каза, че ако гласуват за него повече няма да им се налага да гласуват. Борисов каза преди дни, че това трябва да бъдат последните избори. Това е много странно.
227
4
 
10
 
! Отговори
ДЕМОКРАЦИЯ БРАТЧЕ! преди 1 месец
Я ДА ИДЕ ДА ГОВОРИ ПРОТИВ аЗИЯ В АЗИЯ - ТУТАКСИ ЩЕ МУ РЕЗНАТ ЗЕЛКАТА. ТЕ ТАМ СА ЖИBOTНИ. ТОВА ЛИ ИСКАМЕ ЗА СЛАВНА MAЙКА ЕВРОПА?
226
5
 
10
 
! Отговори
Вдигнати Юмруци. преди 1 месец
Браво Орбане, ти си живия Херкулес. Буахахахаха нема ли един истински мъж останал да му ковне една тупаница на тоя унгарски потник?