"Не спират натиска" – Русия превзе още две села в Донецка област

Те се намират на 30 км северозападно от Авдеевка
30 юли 2024 13:05, Елка Василева
284
"Не спират натиска" – Русия превзе още две села в Донецка област
Снимка: архив, БГНЕС

Руските сили са превзели две села на фронтовата линия в източната част на Донецка област след непрестанни нападения, които са част от летния натиск на Кремъл за преодоляване на защитата на бойното поле, заяви сержант от украинската армия вчера, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
Отделно от това според изявление на Генералния щаб на Украйна атаки на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) в руската Курска област са засегнали редица подстанции, което е довело до прекъсване на електрозахранването. Заявлението за поемане на отговорност дойде, след като Русия заяви, че е осуетила нощна атака с украински дрон.

"Те не спират натиска“ да превземат Вовче и Прохрес, заяви за радио "Свобода“ главният сержант на 47-ма отделна механизирана бригада на Украйна Олех Чаус. "Изпратиха голям брой войници, които досега не бяха използвани“, добавя той.

Олександър Ширшин, заместник-командир на батальон в 47-ма бригада, също потвърди пред местни медии, че селата са били превзети. Той обвини за неуспехите лошата подготовка на войниците, ниските способности на офицерите, мотивацията и недостатъчното оръжие.

Министерството на отбраната на Русия заяви през последните дни, че е поело контрола над селата, но украинският генерален щаб не направи официален коментар.

Селата се намират на около 30 км северозападно от Авдеевка, градът, който руската армия превзе през февруари след продължителна битка. Тази победа беше последният голям триумф на Кремъл във войната, която продължава вече трета година.

Настъплението на Русия, подхранвано от голямото ѝ количествено предимство на войници и оръжия, многократно принуждаваше украинците да се оттеглят от отбранителни позиции, за да не бъдат пленени или убити, отбелязва АП.

Украинският президент Володимир Зеленски късно в неделя определи ситуацията в Донецка област като "изключително предизвикателна“.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
какъв славен ден за руската армия
37
13
 
2
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 30. Разликата между чебурашка и свободен човек е, че свободния човек му е през *** какво казва чебурашката и никога не напада и то с пяна на уста. Успокой се, ще вземеш да се гътнеш:)))))))))
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Киев ще празнуват , денят на победените !
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кат са ги превзели, да правят референдума, докат са топли !
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази СВО няма да свърши скоро.Войната ще е дълга на живот и смърт.
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вярно? Не свършиха ли пусти украински перални, бойлери и печки?
32
2
 
6
 
! Отговори
До 8 преди 1 месец
Ами така са украинските копейки и все руснаци им се привиждат,защото не са си мили очите
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако западните държави не искаха продължение на студената война , нищо от това нямаше да се случи. Русия е длъжна да укрепи западните си граници, а те включват и наскоро учредената украинска държава. На Украйна повече вяра не може да се има.
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че в Харков руснаците не са правили голяма офанзива. Само отдалечиха линиуята на съприкосновение за да накарат украинците да използват по - скъпи дронове за да целят цивилните обекти на руска територия. Вкараха само 3 хиляди пехота и толкова. Ако на това викаш голяма офанзива, не знам какво ще кажеш за това, което идва...
29
1
 
11
 
! Отговори
До Фют преди 1 месец
Е ти тогава ще си се върнал в родната ти Урколандия и няма да занимаваш всички с украинскита си просия и простотия,а трябва да го пазиш тоя Киев
28
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А така де . Дайте да видим ко става на фронта . Идват ли насам руснаците ? Да купуваме ли пак червени знамена ? Ще празнуваме ли деня на победата над евроатлантизма ? Ще има ли паметник на Вагнер на мястото на съветската армия . Тва са важни неща особено за българския евроатлантик който трябва пак да обръща резбата само за един ден :))) като на 9 септември . Тва са важни неща .
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде са Урсула и Борел? Как е с победата на бойното поле? Ами руската икономика на парцали? Как е дипломатическата изолация? Жалки смешници-авнтюристи!
26
5
 
5
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
А кога да ги очакваме в Киев:))))))))))))
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Естествено. Руската федерация решава жизнен проблем в Украйна - проблема с националната си сигурност. Всички разбират това много добре, но предпочитат да се преструват. Това обаче не отменя реалността. Новият защитен вал е на юг от най-западната точка на Беларус - до Черно море. Това е реалността.
24
3
 
14
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Русия успешно онищожава украйнска и натовска *** и следи внимателно Полша която може и ще бъде заличена голям кеф
23
5
 
4
 
! Отговори
Колко има до Киев? преди 1 месец
Селата големи ли са или малки или са вилни зони?
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ПЕТКО САТЪРА !----А в западащият Запад , как е ?Цяла Европа е в рецесия !
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Помощникът на президента Николай Патрушев - за готовността на Киев за преговори: Знаете, че има указ на Зеленски, когато той все още бе легитимен президент, с който той сам си забрани да преговаря с Русия. Този е първо. Второ, по време на СВО сега имаме предимство. Западът и Украйна са заинтересовани да възстановят силите си, те се нуждаят от почивка. Следователно всички тези изявления имат тактически характер. Всъщност, ако погледнем в реалност, никакви действия за договаряне те не предприемат.
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
32% от украинците смятат, че "за бързо постигане на мир и запазване на независимостта, Украйна може да се откаже от някои от своите територии", а 55% "при никакви обстоятелства Украйна не трябва да се отказва от своите територии, дори ако това означава войната ще продължи по-дълго" (споко, САЩ и ЕС ща дават пари и оръжия толкова дълго колкото е необходимо докато победят Русия).
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с обещатаната победа над Русия, вижда ли се, вижда ли се вече след 2 години на хоризонта обещаната победа над Русия. Последователен ли е запада, последователен ли е запада в подкрепата си към Украйна?