Научно изследване заключи: Болезнено е да се мисли

Проучването е на Американската асоциация по психология
6 авг 2024 22:38, Петър Бойчев
36
Научно изследване заключи: Болезнено е да се мисли
Снимка Пиксабей

Умственото натоварване води до раздразнение, разочарование или други отрицателни чувства в много ситуации, което подкрепя идеята, че е болезнено да се мисли, съобщава агенция ЮПИ, цитирана от БТА. Тя се позовава на изследване, публикувано от Американската асоциация по психология.

Изследването на университета "Радбауд" в Нидерландия бе публикувано в месечното издание на асоциацията Psychological Bulletin.

Мениджъри и обучители често насърчават хората към психически усилия и сами да избират психически и умствени предизвикателства. Макар това да сочи, че хората са склонни да се наслаждават на усиленото мислене, новото изследване сочи в противоположна посока, каза по имейл до ЮПИ старшият автор на изследването Ерик Бейлевелд, психолог и преподавател в университета "Радбауд". Така че е полезно да осъзнаем, че когато е наистина нужно да караме хората на полагат значителни умствени усилия, най-добре е да ги подкрепяме или да ги възнаграждаваме, каза той.

Преподавателят посочи, че в психологията отдавна съществуват спорове за умствените усилия. Много психолози смятат, че хората избягват умствените усилия, когато им е възможно, каза той. Специалистът допълни, че по-ранни изследвания са установявали как когато хората могат да избират измежду две дейности, те са склонни да изберат тази, която изисква по-малко усилия.

Изследването на екипа от Нидерландия се основава на анализ на 170 предишни проучвания, проведени между 2019 г. и 2020 г. сред общо 4670 участници от 29 страни, с цел да се установи как хората понасят умствените усилия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А забелязали ли сте, че като се събудите сутрин с обувките, много ви боли главата?
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То затова явно напоследък все по-малко са тия, дето мислят. А в НС май и един такъв няма.
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ги боли, а ги мързи. Да мислиш е работа.
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
М да, всеки орган, който не се използва, закърнява, мозакът също, явно на някои не им е нужен независимо че основната функция е пазене на равновесие и мислене, ноо явно това е вече на мода - немислещи хора.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още едно време бабите да казвали: Не му мисли, от мислене глава боли. Тези учени нямат български баби и чак сега разбрали.
5
1
 
14
 
! Отговори
Значи американците преди 1 месец
казват: недей да мислиш, щото ние мислим вместо теб и вече всичко сме измислили. Ако си позволиш да мислиш и особено ако си позволиш да оспориш нашето мнение, ще те боли главата. Ама до смьрт ще те боли!
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сигурно е адски болезнено. Една патka от мислене умряла, друга цар станала.
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Умственият труд е много натоварващ, но си има и предимства - предпазва от деменция. Доказано е, че хората, които са с по-високо образование и през целия си живот се занимават активно с мисловна дейност, не са засегнати от деменция.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Болезнено е за хората, които не умеят да мислят. Боли ги от напълване.
1
4
 
13
 
! Отговори
61 преди 1 месец
За тези учени, дето са достигнали до това заключение, явно мисленето е болезнен процес.