Как авторитарните режими ограничават свободата на движение?

Рестрикциите са лишаване от гражданство, забрана за пътуване
22 авг 2024 21:15, Инна Ангелова
17
Как авторитарните режими ограничават свободата на движение?
Снимка: Pixabay

Авторитарните държави репресират своите опоненти и възпрепятстват свободата им, предупреждават от американската организация Freedom House. Лишаване от гражданство, забрана за пътуване, отнемане на документи за самоличност или отказ на консулски услуги са само част от репресиите, цитира организацията Франс през.

В годишния си доклад за "транснационалните репресии", т.е. за налагането на принудителни мерки от страна на тези режими върху техните граждани извън границите им, неправителствената организация, защитаваща демокрацията, подчертава, че тези ограничения на движението са "често по-малко забележима" част от техния арсенал.

Феноменът “транснационална репресия“ излезе наяве с убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в консулството на страната му а Истанбул през октомври 2018 г. Всъщност той беше дошъл там, за да си извади документи, за да може да се ожени за турската си годеница.

Докладът на Freedom House е изготвен на база интервюта със засегнати лица от Беларус, Индия, Никарагуа, Руанда и Саудитска Арабия, а общо 55 държави използват поне един от тези четири вида ограничения на свободата на движение на своите граждани. Тези мерки могат да бъдат насочени както към отделни дисиденти, като например хонконгските демократични активисти в изгнание във Великобритания, чиито паспорти бяха отнети през юни, така и към цели групи, като еритрейците в чужбина, посочва неправителствената организация.

В Близкия изток най-сериозната мярка - загубата на гражданство - е най-разпространена. През последното десетилетие тя е засегнала стотици хора в Бахрейн, Египет, Кувейт и Обединените арабски емирства. През 2023 г. никарагуанските власти лишават 222 задържани опоненти от гражданство, след като ги експулсират в САЩ. "Аз нямам законна самоличност в Никарагуа и децата ми нямат баща или майка, защото нито баща им, нито майка им съществуват" в очите на властите, споделя с Freedom House Карлос Фернандо Чаморо, основател на новинарския уебсайт Конфиденсиал (Confidential).

От разглежданите 55 държави поне 40 налагат забрана за напускане или влизане в страната - най-често срещаната процедура за ограничаване на движението, според доклада. В много случаи, като Индия и Саудитска Арабия, списъкът е неофициален и засегнатите лица научават за него само на летището или чрез слухове.

Освен това 38 от тези държави възпрепятстват пътуването на своите граждани, като контролират документите им за пътуване, най-вече като отнемат или конфискуват паспортите им или отказват да ги издадат. А 12 държави им отказват достъп до консулските си служби в чужбина, посочва организацията. Това има сериозни последици при всекидневни действия, като например откриването на банкова сметка или регистрирането на раждането на дете.

В препоръките си Freedom House призовава демократичните държави да преразгледат политиките си за имиграция и предоставяне на убежище, за да гарантират, че те не насърчават подобни практики. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от Русия
Щатите разследват американци за руска пропаганда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
е преди 2 седмици
същото че и по зле при ковидпандемията :........
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Предстои да видите сами какво ще приложат англосаксонските авторитарни режими след не много време.
13
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
А ЕС и ЕСПЧ защитават и издават нови паспорти на ислямистките терористи, за да могат да убиват. Това е факт - Австрия издаде паспорт с нова самоличност на ислямския терорист Ахмет Чатаев, който гръмна 150 човека на летището в Истанбул.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Българската граница с Гърция е минирана от двете страни. Всички видяхте при пожара наскоро как дори пожарникарски екипи не могат да гасят, освен по въздух заради мините. Аз не разбирам как държави членки на ЕС имат минирани граници.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Основното ограничение на свободата на движение са визите. Например визите за САЩ.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В ЕС действат по фино, за да ограничат свободата на движение - вдигат цените на горивата, вдигат цените на автомобилите, въвеждат всякакви ограничения за автомобилите и т.н.
9
3
 
3
 
! Отговори
НПО преди 2 седмици
На дечицата от снимката никой не им ограничава свободата на движение. Стига само родителите им да решат да прекосят с камили пустинята, с лодки Средиземно море или направо със самолет да дойдат в Европа. Сорос ще се погрижи за финансирането. Къде е проблемът? А ние ще ги чакаме с плюшени мечета, защото това са новите европейци.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Къде е тази свобода, че нещо от 35 не се вижда. Хората се тъпчат от частния бизнес и не само. Журналистите ви съобщават само това което им наредят.
7
1
 
5
 
! Отговори
Ето къде е заровено преди 2 седмици
кучето: "В препоръките си Freedom House призовава демократичните държави да преразгледат политиките си за имиграция и предоставяне на убежище, за да гарантират, че те не насърчават подобни практики." --------------- Значи ако не приемаш мигранти на кило и от кол и въже, си авторитарна държава. Да се самоунищожим, за да защитим демократичните ценности!
6
1
 
6
 
! Отговори
Много неподходяща е преди 2 седмици
снимката към публикацията, Иннче. Няма нужда да ни внушавате, че сме виновни за страданията на всеки бедстващ на планетата и сме длъжни да го спасяваме. А ако говорим за авторитарни режими и ограничаване свободата на движение, първо се сещам за САЩ. Що ли?
5
3
 
5
 
! Отговори
Танас преди 2 седмици
Просто гласуват за ционистки управници като Кобургите (Живков, Боко, Радевци, ...) и свободата си остава само в лозунгите и речите...
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мда, а в много демократичната Българи по време на ковида трябваше да минавам през блокада за да стигна до майка си, която вече имаше наченки на деменция и се налагаше да бъде наглеждана. А да и не ме пускаха никъде ако не съм ваксиниран с ваксина която се оказа че не действа и след това 3 пъти карах вируса от който твърдеха че ме пазят. А и защо пропуснахте демократична Украйна, дето не само не те пускат зад гранича ми те отвличат от улицата. Mисирkи сър.
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Режат пейки, глобяват да излеш от вкъщи, ковид паспорти , и така нататък
2
4
 
6
 
! Отговори
Трансдонос.бг преди 2 седмици
Нямате дъно! Задминахте жълтокафявите парцццали ФаТки.Бг,Близзз, ПИК,Дир.Ник.бг, ПлющянСлаGeйков,Глобитал, Медияплюл,ТелеГаф, Актуаналлно,Кло-Z и други подобни и33вращения... А допреди ковиТ пЛандемията бяхте що годе приличен сайт...
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да, много добре си спомням какво правехте през фалшивата ковидна епидемия.