Пречат или не мобилните устройства в клас?

Предложение: Децата да ги използват за учебни цели
12 сеп 2024 18:15, Инна Ангелова
13

В началото на учебната година много европейски държави предприеха тотална забрана на мобилни телефони в час. Франция и Унгария бяха сред първите, а Австралия дори стига по-далеч, обмисляйки да забрани на децата използването на социалните мрежи.

У нас проблемът става все по-значим, защото реално децата имат достъп до всякакво съдържание. На този фон - въвеждайки все повече дигитализацията в клас, МОН търси универсално решение за електронния дневник.

"За нас като родители, като професионалисти и граждани на това общество най-важната задача, която имаме е да се грижим за децата. В Унгария се извършва пълна забрана на абсолютно всички устройства, което лишава нас хората, които сме отговорни за възпитанието и образованието на децата от една възможност да ги научим правилно да ползват тези технологии и остава единствено и само свободното им време, в което те така или иначе сърфират в различни социални мрежи. Не смятам, че подходът на пълна забрана, така както е възприет в Унгария е правилен, защото той не ни дава възможност да покажем как правилно трябва да се ползват технологиите", заяви съоснователят на ЕдТех Албена Спасова в студиото на предаването "Директно".

Според Спасова пълната забрана не е удачна и предлага подход, при който на децата се предоставят устройства, предназначени единствено за учебни цели, свързани с училищната мрежа, без достъп до социални мрежи или разсейващи приложения.

Използването на технологии в учебния процес може да доведе до значителни ползи за учениците. Спасова дава пример с проучвания, които показват, че учениците, използващи технологии в клас, постигат по-добри резултати. Това се дължи на факта, че технологиите могат да подобрят фокуса и ангажираността им, когато се използват правилно. Спасова също така подчерта, че различни приложения и технологии, като изкуствения интелект и добавената реалност, могат да направят учебния процес интерактивен и ангажиращ.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Образование
БАБХ: Глоби и затваряне на обекти при лоша хигиена и храна в училище
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 5 дни
В учебните часове - телефоните не трябва да имат не само учениците ,но и учителите.
9
0
 
2
 
! Отговори
ха-ха преди 5 дни
Ха-ха , тая лелка добре ли е , има ли си хабер какво става в училище или слуша внуците какво й казват ?! Какви учебни цели , какви пет лева ,тез учители за какво с там? Ами да си седят в къщи и за си цъкат телефоните с учебна цел , а не да ядосват учителите с безнадежднанта си mъnоma и егоизъм , които родителите стимулират с бездействието си.
8
1
 
3
 
! Отговори
всичко по три преди 5 дни
ако си пусне тиктока ще види колко биткаджии има там по време на учебни занятия
7
1
 
5
 
! Отговори
Тиква преди 5 дни
Естествено пречат ,питам 19 годишен кандидат,за училище, колко дни в годината,той нагло отваря телефон да види 365 или 366.Довиждане.
6
2
 
7
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 5 дни
Естествено, че пречат. Или се взимат от учителката в началото на часа или се заключват в шкафчетата. Родителите знаят, че децата са на училище, никой няма да ги търси по телефона по време на учежни занятия!
5
2
 
9
 
! Отговори
татко преди 5 дни
Телефоните са несъвместими с учебните часове.Абсурдно е.Да не се допускат включени телефони в час.То е за тяхно добро.
4
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Учителите с тях преподават.. Деца извадете си телефоните и намерете.. Също учителите не могат без Вайбър групите на класа, а и Школото трябва да следиш там и ако има нещо в Класрум, а и отсъствията и оценките,нали бележниците са електронни. Ако нямаш смартфон едва ли не си у ред. А най-готино е учителя като пусне видеоурока от Уча.се тогава пей сърце за учителите, добре че поне заплатите им оправиха. Ама мързела им си стои.
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
НЕСЪМНЕНО - ПРЕЧАТ!!!
2
2
 
12
 
! Отговори
Що за въпрос преди 5 дни
Разбира се че пречат
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Телефоните в клас помагат на родителите на децата да записват учителите, които не учат отрочетат им да казват "Добър ден", да си бършат нослетата... Абе друго си е да издебнеш някой уморен и психически изнемощял даскал инда го пуснеш в мрежата, та цял свят да му види резила. Учителите нямат правонда имат кръвно, да ги боли глава, да се ядосват на глупостите на учениците... А вкъщи не ги понасям тия мойте! Качват минсе наглавата с техните претенции! Айде на училище, там да се оправят с тях!