ЕС внася повече газ от Русия, отколкото от САЩ

Норвегия остава най-големият доставчик на газ
2 сеп 2024 11:04, Елка Василева
107
ЕС внася повече газ от Русия, отколкото от САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Според ново проучване на енергийния пазар за първи път от почти две години насам страните от ЕС са внесли повече природен газ от Русия за едно тримесечие, отколкото от САЩ, предаде ДПА.

От април до юни Европейският съюз е закупил над 12,7 млрд. куб. м от Русия и 12,3 млрд. куб. м от САЩ, съобщава базираният в Брюксел мозъчен тръст "Брюгел" (Bruegel).

В сравнение с първото тримесечие на 2024 година доставките от Русия са намалели леко, но тези от САЩ са намалели по-рязко, се посочва в изследването.

Норвегия остава най-големият доставчик на газ в ЕС с 23,9 куб. м през второто тримесечие.

Русия държеше тази позиция до нахлуването си в Украйна през февруари 2022 година, след което много държави от ЕС намалиха руския внос.

Според статистиката на германското правителство тази страна вече не купува газ от Русия. В целия ЕС обаче Русия се издигна до второ място в списъка на доставчиците, точно преди САЩ. От данните не става ясно кои са страните на местоназначение.

В неделното издание на вестник "Велт“ Норберт Ротген, експерт по външни работи на германската консервативна опозиционна партия Християндемократически съюз (ХДС), призова за забрана на вноса на руски газ в целия ЕС.

"Европейците подкрепят Украйна с милиарди и в същото време внасят милиарди във военната каса на Путин - това не е нито отговорно, нито рационално, нито обнадеждаващо“, каза Ротген.

Михаел Крузе, говорител по енергийната политика на пробизнес партията на Германия - Свободната демократическа партия (СвДП), член на управляващата коалиция, заяви, че ЕС би могъл "да плаща фиксирана сума за помощ и оръжейни доставки за Украйна за всеки кубически метър внесен руски газ“.

"Това би позволило на Путин сам да плаща за съпротивата срещу варварските си атаки“, заяви Крузе пред вестника. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от Водещи мобилна
Обречени ли са "Портите на ада" в Туркменистан?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
0
 
! Отговори
Путин изгуби преди 1 седмица
Милиарди газови евраци. Арабите ги лапнаха с кеф....
94
0
 
0
 
! Отговори
АРАБИ, НОРВЕЖЦИ преди 1 седмица
Заляха ЕС с газ....другото е демагогия на другари и Възрожденци....
93
0
 
0
 
! Отговори
До 88 преди 1 седмица
Кой ти кара газ от другия край на света...САЩ бре....АРАБИТЕ ЗАЛЯХА ЕВРОПА С ГАЗ....
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Заради мързелът на другите европейци и нежеланието да изпълняват заповеди, Холокоста би бил невъзможен в друга държава. Германците са много дисциплинирана нация.
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма ли алтернатива за Герамния? Германците са овце. Като им кажат приемайте, приемат. Като им кажат трепете, трепят. Много дисциплинирана нация.
90
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Варварските атаки на Путин." И това го казва германец! Ако Путин действаше като германците през ВСВ, Украйна отдавна щеше да бъде прегазена.
89
0
 
9
 
! Отговори
БАНко преди 1 седмица
НАТООВЦЕ , КАКВИ ГИ МИСЛЕШЕ УРСЪСЕЛА , КАКВИ ГИ СВЪРШИХТЕ , ЖАЛКА НАТОВСКА СБИРЩИНА !!!
88
0
 
3
 
! Отговори
Войводата преди 1 седмица
1. Аз правя всичко да не се стигне до там, но ако САЩ задействат хипотетично 40 хил или 100 000 добре обучени партизани нашата жалка армия нищо не може да направи.2. Аз и вие чета ще трябва да нагостим с хляб и много сол партизаните. Аз до 40 000 ще се справя.3. Битката ще е 7 или 10 дни. Трябва да имате леко наднормено тегло, което да ви храни 10 дни ако се биете интензивно. Пример. Аз съм 190 см. Идеалното ми тегло е 87 кг. Имам вдлъбнат корем. Но поддържам 93 кг или 6 кг които да ме хранят
87
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Зозо "Украйна спира транзита на руски газ по тръбопровода Дружба" - чудесно, транзитните такси от руския газ вече няма да ходят при хохалите.
86
2
 
11
 
! Отговори
блясъчко преди 1 седмица
До Зозо "България потребява 3 млрд.куб. газ. 1 млрд. от Азербайджан и 2 млрд . от САЩ." ---------- а това по устата ти е мляко.. хихихи
85
10
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
Украйна спира транзита на руски газ по тръбопровода Дружба. От януари следващата година петролопроводът Дружба, който доставя руски петрол на Словакия, Чехия и Унгария, ще спре работа, според съветника на ръководителя на кабинета на президента на Украйна Михайло Подоляк, цитиран от УНИАН.
84
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И са какво излиза.. есср налива едни пари на 404 да праща месо у месомелачката, а същевременно праща едни други пари на Путин да върти месомелачката.. пък обикновения данъкоплатец кучеета го яли.
83
11
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
България потребява 3 млрд.куб. газ. 1 млрд. от Азербайджан и 2 млрд . от САЩ.
82
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен "От такива заглавия русофилите получават серийни оргазми.' ------------- а пък ефроатлантиците тригърват амок.
81
2
 
14
 
! Отговори
Нане Вуте преди 1 седмица
Е оти бе?? Нали рускио газ е лош и моете биз него???? Ама краварскио е 5 пъти по скъп!!! Лицемери!!
80
7
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
На 31.12.2024г. Украйна спира руския газ за Австро-Унгария :)))))))))))) Ще трябва да се молят на България да им пусне газ по Бойков поток :))))))))) И ще платят скъпо за пренос.
79
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И защо беше тоя Напън на Европа,да Обижда и мрази Русия? Без " Енергия", всеки човек или държава са като мъртви!! А Енергията е Живот!!-:)) Срам и Позор беше това " решение" на РС срещу РФедерация! -:) Той " Вола", когато " риел" пръстта,я хвърлял на гърба си!!-:)
78
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мисля, че е крайно време сичкото ефроатлантик у гееейропата да си тегли ножа.. как така от техните пари ще се плаща на кръвопиеца Путин за да финансира "пълномащабната непредизвикана агресия срещу 404 и целият колективен демократичен свят на установените ред и правила"?!?
77
2
 
8
 
! Отговори
евро-уфтса преди 1 седмица
Макак така??? Нали говорещите глави и експертите по телевизоро денонощно ни обясняват как жейропата се е отказала от руския газ??
76
1
 
5
 
! Отговори
тнт преди 1 седмица
До Анонимен 77 Ще му правят като на Северен поток ли?