Нов скандал: От Фабрицио, баща на две деца, до Валентина и хоп - на Параолимпиадата

Италианка е първата трансджендър жена на Игрите в Париж
49
Нов скандал: От Фабрицио, баща на две деца, до Валентина и хоп - на Параолимпиадата
Снимка: Getty Images

Италианката Валентина Петрило се превърна официално в първата трансджендър жена, която взима участие на параолимпиада. До 8 септември продължават игрите в Париж за хора с увреждания, а Петрило участва в лекоатлетическия турнир.

Така в световния спорт отново се разраства скандала, който миналия месец беляза Олимпийските игри във френската столица. В боксовия турнир стана страшен скандал, след като в крайна сметка боксьорките Имане Хелиф и Лин Ю-Тин да бъдат допуснати до битките при жените. Накрая и двете станаха олимпийски шампионки въпреки многобройните призиви да бъдат дисквалифицирани заради съмненията в половата им идентичност.

На провеждащите се в момента Параолимпийски игри тече сходен скандал с Валентина Петрило. Спринтьорката с увредено зрение се класира за полуфиналите на бягането на 400 метра, а ще се състезава и на 200 метра, пише webcafe.bg.

Ситуацията тук е още по-крещяща – ако при Хелиф и Лин Тин имаше съмнения за дова дали са жени, тук съмнения няма - 50-годишната Петрило мери сили с жените, макар че има 11 национални титли на Италлия при мъжете. Освен това тя е баща е на две деца и до 45-годишна възраст е била част от мъжки състезания.

Петрило сменя пола си през 2019 година и започва да участва в бяганията на 200 и 400 метра в категория Т12 - за хора с увреждания в зрението. Участието на италианката е възможно, тъй като правилата на Международния параолимпийски комитет (МПК) се различават от тези на МОК. МПК е оставило власт на всяка международна федерация в различните спортове да определя кой има право да участва в дадена категория. Според устава на Световната Параатлетика в женските категории може да участват всички, чийто пол официално е признат от закона за женски. Така на практика това не пречи на мъже, които са си сменили пола официално, да участват при жените.

Президентът на МПК Андрю Парсън обяви преди 2 седмици, че Петрило е "добре дошла" в Париж според настоящите правила на Световната Параатлетика, но призова спортният свят да изготви единни протоколи за тези случаи.

Петрило вече е в олимпийската столица и завърши втора в своята четвъртфинална серия, но все пак продължава напред в битката за медалите.

На 14-годишна възраст Петрило, по-точно тогава Фабрицио, е диагностициран с болестта на Щаргард. Жени се и със своята съпруга имат 2 деца.

От 2018-а обаче тя започва да живее като жена и разказва за промяната в интервю пред "Би Би Си":

"Не го бях планирала. Бях в леглото със съпругата си, на път да заспя, и казах: "Помниш ли, че ти казах, че веднъж се преоблякох като жена?". Тя каза "да". Аз казах: "Всъщност не беше веднъж, аз го правя всеки ден".

Петрило, която преди се казва Фабрицио, получава подкрепа от съпругата си и започва хормонална терапия, която ѝ се отразява сериозно.

"Не съм същата като преди. Фабрицио вече не съществува".

Спортистката уверява, че промяната влияе и на нейната бързина на пистата, но мотото ѝ е "по-добре бавна и щастлива жена, отколкото бърз и нещастен мъж".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от Водещи мобилна
Северна Корея наказа олимцийците си, които се снимаха със съперниците от Юга
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
11
 
6
 
! Отговори
Рени преди 2 седмици
Еййй, Байганез все да си навира миризливата гага кой, къде, какъв е бил и какъв трябва да бъде според него... Няма оправия тая празнота между двете уши на шкембелиите...
26
1
 
7
 
! Отговори
до мистик преди 2 седмици
двете думи са синоними. новата заменя по-старата. все тая. всички като теб са за психиатриите.
25
9
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 седмици
Трансджедърите се чувстват в грешното тяло. Ако си роден мъж, се чувстваш жена и обратното. Но си имаш мъжките или женските полови органи. Транссексуален се подлага на операция и си сменя пола и атрибутите в гащите. Не ме учи какво как е, след като си невеж :)))
24
8
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 седмици
До до мистик 18 === "Трансджендър (от trans (лат: през) и gender (анг: пол) са хора, чиято полова идентичност не отговаря на телесния им пол и на пола, който им е приписан при раждането. Трансполовите хора могат да имат полова роля, противоположна на приписаната им при раждането (напр. транс жени и транс мъже), или да имат полова роля, която да не отговаря на бинарната полова система мъж-жена, като например трети пол, интерсексуални, куиър и аполови хора
23
2
 
24
 
! Отговори
Айляк преди 2 седмици
Че това е мъж, бре. Ако оставим настрани фактите и просто разтегнем снимката на тилифоня или таблета, ясно се вижда, че това е мъж. Каква спринтьорка, какви пет лева? Този свят 'ептен се е смръднал, отдавна не върви на добре...
22
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Филип Киркоров дали се състезава в художествената гимнастика? Може и на двойки с Евгени Минчев.
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Еми очевидно е интелектуален инвалид, на мястото си е. И другите като него трябва да са там.
20
5
 
2
 
! Отговори
Премного любопитен преди 2 седмици
До БАЧКАТОР --- Ти колко ЛГБТ лично познаваш? Срещал ли си изобщо такива хора?
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Евроатлантически ценности
18
1
 
3
 
! Отговори
до мистик преди 2 седмици
ти си този, който се бърка. транссексуален и трансджендър са синоними. интерсексуален /междуполов, двуполов/ е това, за което си мислиш. това е политкоректният термин, който замени думичката с х , която се трие.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Операцията не му е помогнала, то тва си изглежда като мъж и в стойката и в лицето и във всичко. Още не са толкова добри докторите, че да не може да се познае пола след операция. Личи си какво е било.
16
3
 
17
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 2 седмици
Ще науча децата си да презират и да отбягват всички видове ЛГБТ . Все повече се убеждавам че това са психопати и нищо повече .
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Поне президенът на МПК е разбран - това са правилата в момента и няма как да се променят сега, НО в бъдеще трябва да има промени!
14
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не, ама Татяна Дончева е там :)
13
0
 
21
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 2 седмици
Успях да не пoвъpнa,след ката прочетох статията, но с много усилия. Що за пcuхопaт трябва да си ,за да си измъчваш тялото с хормонални препарати и операции ,за да станеш epзaц ,мeнтe, фалшива жена?
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Трансджендърите ще бъдат навряни на кучето в *** когато дойдат киборгите с изкуствен интелект и те започнат да се състезават наравно с тях.
11
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Велислава Дърева там ли е?
10
1
 
1
 
! Отговори
Русия преди 2 седмици
Бананажийката стаа за редактор в Днес бг
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Там е мястото на всички *** в спорта- на олимпиадата за хора с увреждания.
8
2
 
9
 
! Отговори
Транслиберал преди 2 седмици
Нека евро-атлантическата бурлеска продължи!