Microsoft: Русия засилва дезинформацията за кампанията на Харис

Разпространява клипове с конспиративна тематика
18 сеп 2024 18:00, Стела Стоянова
59
Microsoft: Русия засилва дезинформацията за кампанията на Харис
Снимка БГНЕС

Руски агенти засилват операциите за дезинформация, за да злепоставят кампанията на вицепрезидента Камала Харис, като разпространяват видеоклипове с конспиративна тематика, съобщи Microsoft.

Съобщението идва, след като по-рано този месец правителството на САЩ обвини руската държавна информационна агенция RT, че се опитва да повлияе на президентските избори през ноември, и наложи санкции на нейните водещи редактори.

От края на август свързана с Кремъл група за влияние, наречена Storm-1516, е създала два фалшиви видеоклипа, за да дискредитира кампанията на Харис и нейния кандидат за президент Тим Уолц, се казва в сигнала на Microsoft. И двата видеоклипа са събрали милиони гледания.

Единият видеоклип показва група предполагаеми поддръжници на Харис, които нападат предполагаем участник в митинг на Тръмп, а вторият включва актьор, който разпространява измислени твърдения, че Харис е парализирала момиче при сбиване през 2011 г. Вторият видеоклип е бил разпространен чрез уебсайт, представящ се за местна медия в Сан Франциско, се казва в доклада.

Втората руска група, известна като „Буря-1679“, пренасочи вниманието си от Олимпийските игри в Париж през 2024 г. към публикуването на фалшиви видеоклипове, дискредитиращи Харис.

„Преминаването към фокусиране върху кампанията Харис-Уолц отразява стратегически ход на руските участници, целящ да се възползват от всички предполагаеми уязвимости на кандидатите“, заяви Клинт Уотс, генерален мениджър на Центъра за анализ на заплахи към Microsoft.

„С наближаването на изборите трябва да очакваме, че руски субекти ще продължат да използват киберпроксита и хактивистки групи, за да усилват посланията си чрез медийни уебсайтове и социални канали, насочени към разпространяване на разединяващо политическо съдържание, инсценирани видеоклипове и пропаганда с помощта на изкуствен интелект“, добави Уотс.

Докладът на Microsoft се появява ден преди изслушването на сенатската комисия по разузнаването относно чуждестранните заплахи за предстоящите избори.

В понеделник технологичният гигант Meta заяви, че забранява достъпа на руски държавни медии до приложенията си по целия свят поради подривна дейност. Забраната дойде, след като Съединените щати обвиниха RT и служители на държавната медия, че са превели 10 млн. долара чрез подставени лица, за да финансират тайно кампании за влияние в каналите на социалните медии, включително TikTok, Instagram, X и YouTube.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от Русия
Руската армия издигна флаг на СССР в Украинск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Затова най-добрия преди 6 часа
строй винаги е бил естествената абсолютна монархия , с краля за гарант на сигурноста и спокойствието. Демокрацията никога не е работила защото са прекалено либерални правата за гласуване.
47
1
 
2
 
! Отговори
нищо ново преди 7 часа
руският фашизъм нееднократно се е намесвал във вътрешните работи на други страни особено откакто шпионския плъх стана президент.
46
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Не знаех, че е работа на случйани фирмички, да следят за такива работи.
45
2
 
1
 
! Отговори
Големия памперс преди 9 часа
А ГРУ организира (пак с цел дезинформация) фалшив атентат срещу Тръмп. Специално обучен снайперист простреля ухото на Тръмпи за да манипулират привържениците му и колебаещите се. Тръмпи (също руски агент) е бил в течение на цялата операция и умишлено е подложил ухото си на отстрел. Разбира се, всичко това беше широко отразено в РТ, а платени агенти, внедрени в световните медии, побързаха да го отразят и там.
44
1
 
4
 
! Отговори
Руските държавни преди 10 часа
медии биват обвинявани в подривна дейност, а в Ливан се взривяват пейджъри, чайници, домофони и никой не обвинява очевидния извършител.
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 18 часа
И откъде M$ има тази информация? От софтуера, който "събира само анонимни данни за да подобри услугата" или от разните апликацийки, дето пращат нещо по нета, на всяко натискане на клавиш?
42
3
 
5
 
! Отговори
Ха ха преди 19 часа
Краварите забраняват RT , защото оттам можеш да се информираш обективно, без цензурата на запада. Това не изнася на "демократичния свят". Първо Блинкин подхвана рефрена, че RT е заплаха, едва ли не разузнавателна агенция. Западните, англосаксонски медии едва ли не са монополист, но защо се страхуват от една руска инфо агенция? Ами защото нейната информация е истина.
41
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
Предполагам че Пентагонът сериозно ще посъветва рашка до кат последната се разпадне .
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
ДемонКраДската мафия ще се опита всячески да изопачи, открадне, манипулира и опропасти едни честни избори. Точно както направиха преьз 2020г. Но сега много очи ще гледат, няма да им е толкова лесно. За това вече 3 опита има за убийство на най-великия президент в историята на САЩ - Доналд Тръмп. Сатаните от дийп стейт са наясно че ЦЯЛА Америка е зад Тръмп. Единствения им шанс да го спрат е или да го убият или да откраднат ПАК изборите. За тези_олигофрени никой не гласува, само шепа пихопати.
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
Предупреждение: ДемонКрафите се готвят отново да откраднат изборите. В някой щати почнаха да казват че можело да не успеят да преброят всички бюлетини. Пощите, които са правителствена отганизация, подкрепя тъпотоХарис, а те са отговорни за доставянето на бюлетините по пощата. Те също казват че можело да има забавяния. Значи до изборите през 2020, такива прецеденти не е имало.Сега изведнъж се появяват? Защо?Защото така могат да манипулират, да махат "неправилните" и да добавят "правилни" бюлетини
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
Насрани_са_всички сатани. Цялата силициева долина е накенддзана от страх че няма какво да спре Тръмп, само убийство и тяхната урроддлива пропаганда. Хората искат свобода, стабилна икономика, проспериращо общество и морал на консервативно ниво. Това е дяволи, майкрософтофски, апълски и какви ли не други минали под дъгата изчадия. Както обаче върви, май няма да успеете и да го убиете, колкото и да се мъчите. Вече имате 3 опита, всички неуспешни. Това е защото Бог го пази, същия Бог който мразите
37
6
 
5
 
! Отговори
така е преди 20 часа
Само Русия се меси в изборите, а когато не успее прави цветни революции и преврати.
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
Мале колко велика била Русия. Ама тя вездесъща. То затова я мразите толкова. Тя поставя даже и американските клоуни наречени президенти.... На всички неудачници Русия и Путин им е крив.
35
5
 
4
 
! Отговори
тъпомер преди 20 часа
Проблема на тия дето само копейки им се привиждат работят за стотинки,и викат на другите тролчета,професионално изкривяване.
34
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
Каквото и да прави Русия, каквито и хибридни лъжи да пуска срещу Харис, каквито и псевдо атентати да правят руските служби срещу оранжевия клоун, Тръмп няма да спечели изборите. От сега е ясно, че реакцията на Тръмп и тръмпистите ще бъде отново същата както на изборите през 2020, че изборите са фалшифицирани.
33
6
 
2
 
! Отговори
Русофоб преди 20 часа
Руски тролчета, колкото и да се плюнчите в този сайт против Камала Харис, тя ще е следващият президент.
32
1
 
3
 
! Отговори
Каубой преди 20 часа
И точно затова американците ще изберат Камала.
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
Те истината да напишат за нея е достатъчно да пробие цензурата на демототалитаристите.
30
2
 
7
 
! Отговори
Каскетя преди 21 часа
Камалата няма какво да я злепоставят,достатъчно е да я оставят да говори и да я записват! Всичките партенки за намесата на чужди сили ги знаем от преди, така действат меее*ки_те китки които за съжаление са на власт по целия свят!
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 21 часа
А в това време някъде в Москва Филип Киркоров се чекне по чорапогащник