Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство

Законът насърчава мъжете да се завърнат и да воюват
16 сеп 2024 13:14, Петър Бойчев
47
Хиляди украинци в чужбина се отказват от гражданство
Снимка БГНЕС

В украинските посолства лежат стотици хиляди молби за отказ от украинско гражданство, получени от украинци в чужбина. Това заяви депутатът от украинския парламент Николай Княжицки, цитиран от държавната руска агенция и украинското издание „Страна“. Причината е отказът на посолствата по нареждане на Министерството на външните работи на Украйна да предоставят консулски услуги на военнослужещи мъже.

По-рано тази година Украйна прие ново законодателство и приложи допълнителни мерки, с цел увеличаване на темпото на мобилизация в армията. По новия закон Киев изисква украински мъже, живеещи в чужбина, да актуализират информацията във връзка с военната си повинност.

Законът насърчава украинците да се завърнат и да се включат в сраженията.

Неотдавна укрианската депутатка Маряна Безуглая призова украинците в чужбина, които не искат да се регистрират в армията, да се откажат от гражданството си, припомня „Страна“, цитирана от "Труд".

Междувременно външният министър на Полша Радослав Шикорски заяви в Киев, че европейските правителства трябва да спрат социалните помощи за украински мъже в наборна възраст, които живеят в техните страни. Това е мярка, която според Шикорски ще помогне на Украйна да набере войници, за да се сражава с руските сили, предаде „Ройтерс“.

Повече от 4,1 милиона украинци са били със статут на временна закрила в страните от ЕС от юли тази година и около 22% от тях са били пълнолетни мъже, показват данни от Евростат.

„Спрете да плащате социално подпомагане за хора, които подлежат на украинска военна повинност. Не трябва да има финансови стимули за избягване на повиквателната в Украйна“, каза Шикорски на конференция на международни лидери в Киев. Украинският външен министър Андрий Сибига от своя страна заяви, че приветства призива на Шикорски.

В същото време германският канцлер Олаф Шолц изключи възможността страната му да предостави на Украйна прецизни оръжия с голям обсег на действие, независимо от решенията, които вземат съюзниците от НАТО, предаде ДПА.

Шолц изрази въпросната позиция по време на участието си в обществен дебат в гр. Пренцлау в източната германска провинция Бранденбург. Канцлерът посочи, че предоставянето на германски крилати ракети „Таурус“ на Киев би довело до „голям риск от ескалация“.

„Казах не“, подчерта Шолц, като поясни, че „това се отнася и за други оръжия“. Канцлерът допълни, че няма да промени позицията си, дори и ако натовски държави действат различно.

Миналата седмица Владимир Путин предупреди, че ако Западът позволи на Украйна да нанася удари на руска територия с далекобойни ракети, това ще означава война с Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от За да се разбираме
Таро прогноза за 16 - 22 септември
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
4
 
! Отговори
absurd преди 2 дни
Тоя зеления,така ли не се намери кой да го гръмне
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Па колко милиона руснаци в наборна възраст напуснаха Русия. Всеки бяга от война.
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Все едно да кажат на Българите в чужбина да плащат данъците си в България!
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До 36 Зеленски краде милиарди от ЕС и сащ ,за това ме иска. мир
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Всички украинци вън от България гадни фашисти.марш при Зеленски на фронта
39
2
 
17
 
! Отговори
Виласамовила преди 2 дни
Ние наще украинци не си ги даваме. Както навремето и евреите и арменците и нашите момчета и момичета . Никога не даваме някой да мре на фронта заради един бус безумци. Точно тия сега безумци.
38
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Значи украинците не искат да воюват а целия свят се е ангажирал да им помага. Нещо не разбирам Вие?
37
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ако ще и бeз украинци САЩ ще спечелят войната, само с дронове и ракети. Колхозната червена армия 40 дни не може да cи върне Курска област, за каква мизерия говорим изобщо!!! Комyндeлската федерация е бита карта!!!
36
3
 
34
 
! Отговори
Кари преди 2 дни
Получава се следния абсурд: украинците се отказват от родината си, а ЕС и САЩ не се отказват от войната като чели това е тяхната страна. И ако украинците се отказват от уж обичаната си страна, за какво всъщност воюва Зеленски. Май само той си знае.
35
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
ДА ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ И МЕДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ , И ДА НАУЧАТ БЪЛГАРСКИ - ХАРАНТУЛНИЦИТЕ - ВЪН
34
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
БРАВО! ЩОМ СЕ ОТКАЗВАТ ОТ ГРАЖДАНСТВО - ЗНАЧИ СЕ СЧИТАТ ЗА РАВНИ С НАС! ТОГАВА ДА РАБОТЯТ ПО 10 ЧАСА , ДА ЧАКАТ РЕД ЗА ДЕТСКА ГРАДИНА И УЧИЛИЩЕ И ДА СИ ПЛАЩАТ ПОЧИВКИТЕ И ТРАНСПОРТА И ДА НЕ СЕ ОБЛАЖВАТ ОТ НИЩО !!!!
33
1
 
44
 
! Отговори
истина преди 2 дни
Украинците се отказват от украйна.. не знам кой е спечелил, но в този регион заради нарцистичността на няколко личности са загубили стотици хиляди животи. Трябваше да се не подвеждат по алчността и да се разберат с Русия за да няма никаква война....Да това беше възможно и всички щяха да са щастливи освен производителите на смърт!
32
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Какво очакват? Украйна пробва да изиска от Германия, Полша и другите да ги върнат да се бият на фронта. Хората не искат да умират заради наркомана и спонсорите му. Кога ще се събудим и ние да кажем ясно, че не искаме да почват ядрена война и да жертват и нас?
31
2
 
21
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 2 дни
Закон не "насърчава"....той заповядва (принуждава) !!!
30
2
 
30
 
! Отговори
Т преди 2 дни
Преди няколко дни в градския, майка с дете стои права, до нея мъж украинец на около 40 седнал и блее през прозореца. Не влизаше в работата, но бях на косъм да отида и да го разхвърля наглото говед*. Та давам ви пример за манталитет и ниво на наглост.
29
2
 
34
 
! Отговори
Гето преди 2 дни
След арабите и ***, Европа се напълни и с рускоговорящи мигранти с криза на идентичността. Мигрантската криза заплашва да се превърне в катастрофа. Новите "европейци" не желаят нито да работят, нито да воюват за НАТО и евроатлантическите ценности.
28
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
до4!Мисля че имаш право, защото тука в Германия децата на руснаците от преди 30 или 40 години дошли в Германия не говорят руски даже акцента им на немски е на много високо ниво и човек неможе даги различи дали са руснаци или немци! Но видя ли семейства с малки деца на улицата говорещи на руски теса в такова голямо настроение като чели не им пука за Украйна! Смеят се пазаруват много като богаташи и са много.
27
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
26 Нямало ли ? Външното министерство на Унгария реагира остро след първите прояви на насилие спрямо унгарското малцинство в западната част на Украйна, извършени от членове на крайнодясната група Десен сектор".От Франс прес" изтъкнаха, че до предупреждението се е стигнало, след като украински националисти са прекъснали заседание на общинския съвет в разположения на запад град Берегово, където около половината от населението е унгарско.
26
2
 
19
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 дни
До Анонимен 26: Ако украинците не искат външни тоалетни (каквито има и в нашите села) да си построят вътрешни.
25
66
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Фашизъм има само в Русия и в главите на нашите копейки. Украйна е в правото да се защитава от бандитизъм и тероризъм. Украинците имат право на живот различен от примитивния съветски начин на живот без вътрешни тоалетни.