Сърбия се включи в антибългарския скандал: София унижава Скопие

Официозът "Политика" обяви, че спираме РСМ за ЕС
Обновена: 19 сеп 2024 10:25 | 19 сеп 2024 10:24, Петър Бойчев
46
Сърбия се включи в антибългарския скандал: София унижава Скопие
Снимка БГНЕС

Сърбия се включи в мощната антибългарска кампания, подета от правителството на македонския премиер Християн Мицкоски БГНЕС.

Сръбският официоз "Политика" обяви, че България блокира евроинтеграцията на Скопие в подробен материал за неофициалната визита на македонския президент Гордана Силяновска-Давкова в София.

Арсеналът на агресията срещу страната ни е идентичен в Белград и в Скопие.

"Силяновска използва средствата на културната дипломация, направи крачка към размразяване на отношенията със съседа, който пречи на евроинтеграцията на Северна Македония...Освен факта, че прозападните идеологически възгледи на македонския президент и проруската ориентация на българския президент, както се характеризират в дипломатическите среди, бяха прикрити в дипломатически тон, България също така използва тази възможност да унижи Северна Македония. На тази среща го нямаше македонското национално знаме", се казва в статията.

Нейният автор пише, че бившите управляващи партии в РС Македония - Социалдемократически съюз /СДСМ/ и Демократичен съюз за интеграция /ДСИ/ - са "били изхвърлени от властта заради двустранните отношения с България и Гърция."

"На последните избори хората се довериха на партията ВМРО-ДПМНЕ, чийто лидер е Мицкоски, а президентът е Силяновска, за да запазят идентичността на народа и държавата, като се има предвид, че предишното правителство не защити достатъчно македонската идентичност и език.

България блокира Северна Македония по пътя на евроинтеграционните перспективи, като постави условието страната да впише българите в Конституцията. Брюксел даде абсолютна подкрепа на България, представяйки френско-германско предложение за разрешаването на този двустранен спор.

Следователно, докато Скопие официално не промени конституцията, ЕС няма да позволи по-нататъшни преговори за присъединяване. На македонските граждани им е писнало от постоянни условия и горчиви политически отстъпки, които не водят страната до желаните перспективи", твърди "Политика" и продължава:

"Силяновска се спря на културната дипломация, на „меката сила”, именно по пътя за запазване на македонската идентичност и език. Тя беше възхитена от спектакъла „Валкюра” на Българската опера в Скопие и тогава посочи, че ще присъства на спектакъла на „Набуко” от Верди на Македонската опера в София, което и направи на 13 септември...

Въпреки неудобството, което изпита от липсата на знамето на страната си, Силяновска разумно остана, като не се поддаде на провокацията и не напусна срещата в знак на протест, което можеше още повече да влоши отношенията между двете съседки. Може би в онзи труден момент гениалният Верди и неговият „Набуко” са ѝ дали сили да остане в интерес на своята държава и нация и да превърне скандала, въпреки всичко, във възможност за подобряване на обтегнатите отношения с българската съседка." /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: СкопиеСофияЕСунижи
Още от Свободно време.
5 знака, че между вас химията е голяма
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
Македония не е Украйна и ако България направи една СВО ще я превземе за няколко часа
19
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
РСМ не искат да влизат в ЕС, но е по-изгодно да набедят някой друг, че уж им "пречи", а те разбираш ли, толкова много искат. Точно както нашите политици не искат да има редовно правителство и сътворяват какви ли не пречки само и само да не дойде момента в който трябва да взимат съдбоносни решения. В момента всички пасуват
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
българските "политици" да започнат да реагират адекватно на такива провокации, да не ги изнесем от "работните" им места, тия тъпиpи са виновни да сме най-бедни и най-оплюти
17
0
 
26
 
! Отговори
Алекс преди 15 часа
Сърбия не се включва,Сърбия инспирира цялата кампания.Мицкоски е един клоун,който изпълнява указания от Белград.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
До Абе не знам за вас, - Оо добре! Добър шанс, да разрешим БНЦ :)
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
До Добри новини 12. - 200 000 души армия и още 600 000 запасняци, както и сравнително модерни за вермеето си сракети ... много помагат за добрите междусъседски отношения
14
0
 
29
 
! Отговори
Кучетата си лаят преди 15 часа
Керванът си върви, а нашите "Сръбски приятели" нека добре си помислят дали някога ще ги подкрепим за влизане в ЕС ако продължават с Анти-Българската си риторика и с дърпането на конците на своите проксита в Северна Македония!
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
Какво им пука на сърбите- от тях македонците не са откраднали нищо или почти нищо! И не смеят да пипат от бившия си господар- след толкова десетилетия терор в бановината македонците вече имат рефлекс към сърбите! Как да ги пуснем като са окрали нашите възрожденци и революционери и са изкривили тотално националността им! Не може така- това е агресия към България! Хората са казали навремето ясно, че са българи и сега- не били! Това е подло и непоносимо за нас!
12
1
 
24
 
! Отговори
Добри новини преди 15 часа
По принцип на Балканите е горещо още от 89-а, но нас незнайно защо почти никой не ни мразеше. Хървати, сърби, албанци, македонци се мразят доста. Сега и ние сме в картинката с голямата омраза, значи правим нещата както трябва, евала! Бойкот до дупка! Бойкот и на Сърбия ако искат в ЕС!
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
сърбия винаги е поддържала мощна антибългарска кампания, аз не разбирам защо не си направят една нова югославия и да се приключи драмата с евроинтергацията на неинтегриращите се
10
4
 
4
 
! Отговори
до 4 преди 15 часа
То и ние се въоръжаваме. Май ще трябва да се бием със сърбите за Македония.
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
т.е. русия се включи. Защото Македония беше отцепена от България от русия, чрез сърбия
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
В уж неутралния брюкселски "Политико" всеки може да си пише каквото си иска, стига да си плати; тия нарекоха дори наше ПростоКиро "спасител" на Украйна при първите доставки на наше бракувано "оръжие". Статията в изданийцето ни струвала само 20 хил. евро и наше кире стана "герой"!
7
2
 
18
 
! Отговори
Сашето преди 15 часа
Вучич играе мнооого опасна двойна ( + кинезите ) тройна игра, резултата е ,че и в МЪкедония и в Сърбия нормалните хора са обречени да слушат глупости по цял ден и да се подиграват със собственото им и това на децата им бъдеще. Иначе избрали са си най-безопасната ( поне те така смятат) мишена- България, причината е, че "нашите" държавни мъже са едни ... политически минувачи и затова сме "боксовата" круша. Иначе Сашко ще трябва на видовден да връща мангизите на китайците и сигурно сън не го лови.
6
2
 
10
 
! Отговори
Омг втф преди 15 часа
Другия път пак пейте Камелия задружно с първия приятел на сръбския президент. Кви *** сме българите, направо не знам какво да кажа.
5
9
 
14
 
! Отговори
Омг втф преди 15 часа
Абе аз откога ви говоря, че това са патърдии на руските посолства, бе. Руския агент Радев поканил македонската коза със силен про-руски наклон в България и нарочно не вдигнали знамето. Скандал. Онази се прибрала и продължила играта, почват с обидите. В България със Радев са вдигали наздравица за майка Русия докато са били насаме. Целта на цялото мероприятие е да се подържа конфликта между България и Македония. Сега се включиха и сърбите, другите приятелчета на Путин. Чакаме Орбан да закквичи.
4
4
 
13
 
! Отговори
Абе не знам за вас, преди 15 часа
но мен мача ми е ясен. Американците искат да направят още една война, но този път на Балканите. Сърбите го знаят, въоръжават се щото и тях ще думкат.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
Луда по тебе ще си... ааа скарахме ли се пак. Ейййй тц тц тц
2
4
 
6
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 15 часа
Как няма да се включи,нали нашите искаха таксички за тръбата да слагат за Сърбия и Унгария!
1
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
политиците като възраждане, пп, бсп, радев и той, трябва да спрат да се подмазват на русия, и всичко ще си дойде на мястото