5 причини да напълнявате, различни от храненето

Синдром на поликистозните яйчници
11 окт 2024 22:22, Екип на Az-jenata.bg
1
5 причини да напълнявате, различни от храненето
Снимка: Istock

Напълняването и наднорменото тегло по принцип се свързва с консумация на излишни калории. Ако метаболизмът ви работи нормално, излишъкът от калории обикновено е в основата на поява на наднормено тегло. Но има някои причини да напълнявате, различни от храненето. В някои случаи не калориите са виновни за наднорменото ви тегло, а някои обстоятелства, свързани с нарушения в метаболизма.

Кои са възможните причини да напълнявате, различни от храненето?

Хормонален дисбаланс

Когато е налице метаболитен проблем, свързан с хормоните на щитовидната жлеза например, може да не успявате да отслабнете. Не само щитовидната жлеза може да е в основата на този проблем. Хормонален дисбаланс, свързан с други жлези с вътрешна секреция, също могат да са причина за трудности в контрола на теглото. Но най-често срещаният сред тях е хипотиреоидизмът, при който щитовидната жлеза не успява да синтезира достатъчно хормони. И тъй като една от функциите на хормоните на щитовидната жлеза е да контролират метаболизма, при недостатъчната им наличност може да страдате от сериозни трудности в отслабването въпреки усилията.

Инсулинова резистентност

Инсулиновата резистентност е друг вид метаболитен проблем, свързан с хормоните. При нея е нарушен обменът на мазнините в организма, като те се трупат под формата на излишъци преди всичко по талията и около корема. Инсулиновата резистентност представлява нарушена чувствителност на клетките към собствения инсулин, което силно затруднява усвояването и разграждането на въглехидратите от храната. Ако не промените диетата си, като намалите приема на прости въглехидрати и захари, няма да успеете да контролирате инсулиновата резистентност. Много важен фактор е и включването на ежедневна двигателна активност, натоварване на мускулите, упражнения с тежести и ходене пеша.

Източник: 5 причини да напълнявате, различни от храненето 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 58 минути
Салам народен :)))