Затоплянето на климата увеличава смъртните случаи

Нараства честотата на горските пожари по света
22 окт 2024 09:16, Елка Василева
15
Затоплянето на климата увеличава смъртните случаи
Снимка: архив, БГНЕС

Затоплянето на климата, което повишава честотата на горските пожари, е пряко отговорно за нарастващия дял на смъртните случаи, свързани със замърсяването, причинено от тях, твърдят учени в статия, публикувана в сп. Nature Climate Change и цитирана от АФП.

Изследователите са работили с няколко модела.

"Ефектите от изменението на климата върху (...) смъртността, свързана с пожари, са очевидни от 60 години и непрекъснато нарастват", обобщават авторите на проучването.

Изменението на климата увеличава честотата на горските пожари по света, дори ако тази тенденция не е еднаква поради променливите последици от повишението на температурите. Огнените стихии засилват замърсяването с фини прахови частици, което от своя страна уврежда здравето и допринася за много смъртни случаи.

Затова авторите на изследването се опитват да определят до каква степен глобалното затопляне може да бъде свързано с тези смъртни случаи за периода от 60-те години на миналия век до наши дни. За да направят това, те използват няколко компютърни модела, които сравняват историческата реалност с хипотетична ситуация, при която изменението на климата не съществува.

Изследователите твърдят, че през 2010 г. повече от 10 000 смъртни случая са били свързани с ефектите от климатичните промени върху горските пожари, в сравнение с по-малко от хиляда през 1960 г., отбелязва АФП.

Използваните модели дават различни резултати. Според някои повече от четвърт от смъртните случаи са свързани с пожарите, възникнали заради глобалното затопляне. Според други те са едва пет процента. Всички модели обаче показват увеличаваща се тенденция, която се запазва и когато се разглеждат изолирано големи райони в света, допълва АФП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Спонсорирани публикации
Общинска банка с нова идентичност
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 25 минути
Аз мисля, че повече умират от прежядане и препиване, а не от температурите. Съссем отдена тема е, че голяма (да не каже всички) част от пожарите са предизвикани от човек.
12
0
 
7
 
! Отговори
Malii kak ni lxjat преди 36 минути
Според официалните доклади за температурата на океаните, те всъщност падат. А да не говори че средната температура за последните 10г. е намаляла с 0,2"С, тоест застудяване. Кой им плаща на тези журналисти да ни лъжат така безочливо, как нямат срам тия хора. Не забравяйте 10 божи заповеди, една от тях е да не се лъже
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 42 минути
Лъжи и манипулации - как точно е изчислено, че 10 хил. смъртни случая са свързани с климатичните промени през 2010, а през 1960 те били по-малко от хиляда?
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 46 минути
В този контекст е важно България да добива петрол и газ от собствени източници централно акваторията си в черно море, и то цялата, и шистови. Всички европейски страни без русия като вносители на суровини е редно също да развиват самостоятелен добив на петрол и газ вместо да бълват въглерод от въглищата.
9
0
 
5
 
! Отговори
читател преди 49 минути
Цялата статия в духа на ботоксовото бабе от ЕС. По данни на НАСА площа на пожарите намалява, по данни на ООН - производството на всички видове храни се е увеличило над 50% за 20г, населението е увеличило възрастта си, и а броя му нарства заплашително. Всичко това не пасва с горните измислици. Голямата опастност идва от огромното увеличение на Афр. и Азия, а не от измислени затопляния.
8
2
 
6
 
! Отговори
Тъй, тъй! преди 51 минути
За климата не знам, но статистиката е категорична. От 2009 до 2021 г. България намаля с 840 000 души и причината е ясна - ГЕРБ!
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
ИХААААА, НАЩА ЕЛКЪ Е ЗА ПУЛИЦЪР.
6
0
 
0
 
! Отговори
Фен преди 1 час
Дизеларката прави регенерация да е топло. Само Turbo Diesel, нежните момчета с ЕА да се пазят.
5
0
 
14
 
! Отговори
Други по-съществени преди 1 час
фактори са оглупяването и алчността. Много повече вдигат смъртните случаи от колкото можете да си представите.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
По-са интересни статиите за цените на апартаментите.
3
0
 
16
 
! Отговори
Дедо Поп преди 1 час
Попитали дядо поп не умира ли от жега с това расо лятото, а той отговорил: Чадо, много хора съм опял умрели от студ зимата, *** ни един от топло лятото.
2
0
 
4
 
! Отговори
Войводата преди 1 час
1. ЗА НЕЯ 2. Моля ви едно усмихнато личице до статията 3. Това е пропаганда
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Топлото зимата е супер - спасява животи :)))