700 учени от БАН ги чака пенсия... Ще останат ли учени у нас?

Те искат труда им да е вързан със средната заплата
11 юни 2019 15:25,
271

След дни Българската академия на науките ще отбележи 150-годишния си юбилей с 2 700 учени на щат. След няколко години обаче академията ще изпита сериозен недостиг на кадри, защото 700 учени ще се пенсионират.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски алармира, че не се появяват нови млади техни колеги, които да ги заместят. По думите му в научната институция се опитват да правят възможното да ги привличат, но също трябва да се мисли и как да ги задържат.

Още по темата
"Миналата година беше първата, за която имахме по-голям бюджет от 2009 година. Младите като погледнат какво ще е тяхното бъдеще в БАН или в някое друго висше училище, са обезкуражени основно от заплащането. Или отиват към бизнеса след това, или към някоя чужда държава", посочи акад. Ревалски пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на БАН поясни, че от Академията се опитват да задържат младите учени чрез насърчаване с програми, но по думите му те искат перспектива за развитие.

Той обясни, че базовата заплата за професор в академията е 950 лева, към тях се добавят за доктор на науките и такива за прослужено време, а за асистент - 630лв.

"Ние предлагаме заплащането на труда на учения да бъде обвързано със средната заплата. Предложили сме една схема на Министерския съвет и очакваме да влезем в диалог във връзка с подписаното споразумение между Академията и правителството. Именно да се направи класификатор, който стъпва на база на средната работна заплата в страната", каза акад. Юлиан Ревалски.

Той се аргументира с това, че финансирането на БАН е обвързано с резултати, но сега 40% от приходите на Академията идват от различни проекти, по които работят учените.

Акад. Юлиан Ревалски посочи, че науката трябва да е приоритет по подобие на образованието, защото те вървят заедно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О, щом професор по физика не знае колко е производната на Х на шеста.....какво да говорим.
127
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До хмИ най-вече, не с този кадрови състав.
126
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 120Милиарди струват имотите им, бе. ти не прочете ли коментара, на който пишеш апостроф?Преди 9 години имаше международен одит, не знаеш ли? Тогава се установи, че имотите им струват 5 милиарда и излязоха наяве и комични, и скандални факти относно начините, по които се използват доста от тези имоти.За бюджета на Германия засега можем само да мечтаем.Но защо не кажеш какъв е КПД на немската наука и какъв е нашият?
125
3
 
6
 
! Отговори
хм преди 5 години
БАН нека да го има, но не в този обем.
124
2
 
5
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
Проблема е друг ако вдигнат нивото в университетите ще завършват 10% и вие и децата ви няма да сте в тези 10% защото сте негодници..
123
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
- - - - а в БАН може и да бездейства, може и да работи другаде, докато в БАН му тече трудовия стаж и заплатата.Много сериозна реформа е нужна на БАН, но за беда тази реформа я правятнай-заинтересованите да се запази статуквото и силните им позиции, които всъщност действат убийствено на българската наука.
122
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПАРИ ЗА НАУКА НЕМА.
121
2
 
3
 
! Отговори
До Проблемът е друг преди 5 години
Всеки, който се е интересувал, познава текста на този закон.Който има заслужена диплома за висше образование, може да покрие тези изисквания, ако се амбицира да го направи. Тук не говоря за другия аспект - връзкарството, чрез което едни биват катапултирани, а на други се пречи. Това го има във всички сфери на живота ни, за съжаление.Въпросът е, че ако е във ВУЗ, ще не ще, ще трябва наистина да работи /да чете лекции, да води упражнения/ и паралелно с това да върши научна работа. А в БАН - - -
120
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 117 Държавната субсидия за на БАН са 60-90 милиона .. какви милиарди бълнуваш бе бабалюга .. За СУ - 60 милиона лева .. За ТУ-София 40 милиона лева .. Германия ТУ Дрезден - 500 милиона евро.. ТУ Мюнген и Аахен по 1 милиард..Университета в най-бедната провиниция Магденбург - 260 милиона евро колко всички университети заедно с БАН
119
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АКО ОТВОРИТЕ СТРАНИЦАТА НА БАН СЪС ЗАЩИТЕНИ ДИСЕРТАЦИИ - О, БОЖЕ, ТОЛКОВА НЕПРИЛОЖИМИ И ИЗЛИШНИ ПОСТАНОВКИ ЗА НАШИТЕ УСЛОВИЯ. ЗАЩО ДА ПЛАЩАМЕ ТОГАВА???
118
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
.МИ НАЙ-ТРУДНА Е МАТЕМАТИКАТА, А И ТАМ НЕ ДАВАТ НОБЕЛОВИ НАГРАДИ.
117
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И така, имоти за 5 милиарда се ползват само частично за нуждите на БАН, а останалата част от тях се използва или по усмотрение за частните интереси на БАН-ски шефове, или пустее поради безстопанственост.Ежегодно от бюджета им наливат над 80 милиона, отделно грабят колкото могат от фонд "Научни изследвания" и всяка година тези суми от ФНИ възлизат на доста милиони.И всичко това - за да бездействат, да печелят и от други, странични дейности, да търгуват с възможностите за кариерно развитие.
116
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия има 5-6- акедемии на науките като БАН - най-известния Макс Планк институт.. Това е континенталния модел на наука и образование.. Аглосаксонския модел е теглиш 100хил. кредит и цял живот роб..
115
3
 
5
 
! Отговори
само аз ли си мисля преди 5 години
или и други са останали с впечатлението, че и за БАН има договорка като за БКП/БСП - да не ги закачат, за да си отидат постепенно с времето, от старост?Защото по времето на социализма БАН стана удобно местенце за вегетиране не само на заслужили по партийна линия, но и на цялата им рода, както и на хора от семействата на лица от средната номенклатура.С две думи, на никого не му пука за науката в България. Основната грижа е да не бъдат болезнено засегнати интересите на "наши хора".
114
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, учени не, но псевдоучени има. ВСИЧКИ ТЕЗИ ДЕТО КАРАТ ДОКТОРАНТУРИТЕ ЗАРАДИ ЕДНИЧКАТА СТИПЕНДИЯ - 520 ЛЕВА.
113
3
 
6
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
Абе негодници , лош материал.. Имали университетско образование затова коментирали .. Какво образование имате негодници - 70% сте учили икономика и администрация.. Това вашето наука ли е .. Наука е физика , химия , биология - даже математиката не е наука , а умение .. Колко човека са завършили физика в тази държава , защо не учат физика - защото соросояди икономисти не плащат на учени..
112
2
 
5
 
! Отговори
Проблемът е друг преди 5 години
В БГ има вече нов закон, който поставя минимални изисквания за заемане на академичните длъжности и се прави ревизия на всички такива получени досега. С изключение на БАН, СУ и няколко други университети където покриването на тези изисквания не е проблем, масово на други места тези изисквания не могат да бъдат покрити. Значи от една страна БАН били зле, ама покриват минималните държавни изисквания, а от друга страна сродните им институции не ги покриват ама за сметка на това са много велики !
111
3
 
4
 
! Отговори
Ниско платени в БАН? преди 5 години
1. Заплатата от БАН.2. Работа по проекти (ежегодно "усвояват" десетки милиони от Фонд "Научни изследвания" към МОН и от други източници, вкл. и от НПО-та).3. Четене на лекции на хонорар в над 50 ВУЗ-а.4. Работа в частни фирми на академици и професори, като се ползва база от БАН и служители на БАН в работното им време.5. Работа на други места, която всеки сам си осигурява (частни уроци, почасово гледане на деца, работа като таксиметрови шофьори, дори и довършителни строителни работи и др.).
110
1
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Абе за какво са ви тези учени , само главоболия създават ?! Ердоган да не е по-глупав от вас , като ликвидира учените и на тяхно място поставя ходжи ?! Жт учени файда няма , назначавате Божи служители ! Учените са ортаци на дявола !
109
0
 
8
 
! Отговори
стефчо преди 5 години
На България отдавна не и трябват учени. Нужни са роби,и бачкатори по строежи и обслужващ персонал за олигарси. Европата нашата майка си има учени!