700 учени от БАН ги чака пенсия... Ще останат ли учени у нас?

Те искат труда им да е вързан със средната заплата
11 юни 2019 15:25,
271

След дни Българската академия на науките ще отбележи 150-годишния си юбилей с 2 700 учени на щат. След няколко години обаче академията ще изпита сериозен недостиг на кадри, защото 700 учени ще се пенсионират.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски алармира, че не се появяват нови млади техни колеги, които да ги заместят. По думите му в научната институция се опитват да правят възможното да ги привличат, но също трябва да се мисли и как да ги задържат.

Още по темата
"Миналата година беше първата, за която имахме по-голям бюджет от 2009 година. Младите като погледнат какво ще е тяхното бъдеще в БАН или в някое друго висше училище, са обезкуражени основно от заплащането. Или отиват към бизнеса след това, или към някоя чужда държава", посочи акад. Ревалски пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на БАН поясни, че от Академията се опитват да задържат младите учени чрез насърчаване с програми, но по думите му те искат перспектива за развитие.

Той обясни, че базовата заплата за професор в академията е 950 лева, към тях се добавят за доктор на науките и такива за прослужено време, а за асистент - 630лв.

"Ние предлагаме заплащането на труда на учения да бъде обвързано със средната заплата. Предложили сме една схема на Министерския съвет и очакваме да влезем в диалог във връзка с подписаното споразумение между Академията и правителството. Именно да се направи класификатор, който стъпва на база на средната работна заплата в страната", каза акад. Юлиан Ревалски.

Той се аргументира с това, че финансирането на БАН е обвързано с резултати, но сега 40% от приходите на Академията идват от различни проекти, по които работят учените.

Акад. Юлиан Ревалски посочи, че науката трябва да е приоритет по подобие на образованието, защото те вървят заедно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
7
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Абе вчера писахте ,че всички учени и образовани българи живеещи в чужбина се връщали в България , а днес пишете ,че нямало кандидати за работа в БАН ?! Май истината е ,че никой не се връщав в България ,дори и неграмотните като мене !Не можахте да излъжете Бесарабските българи да отидат в България , украинците и молдовците също не искат ! Абе кво става с вас напоследък , не сте желани от никой ?!
107
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 90Аз досега не съм чул някой да си направи фалшива диплома за математик , защото ще го разберат веднага.....само ако работи за/под някой! Ако е шеф на отдел и има подчинени проблем няма, така беше по времето на правешкия негодник!
106
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До сминдух енд чесън 92колкото до нас едва ли някой ще забележи ,че интелектът липсва....Забелязва се, личи си та дрънкаме! Не личи единствено на живите мъртви в държавата на "Вселената".
105
1
 
4
 
! Отговори
не се коси преди 5 години
юдо-масонски фарисей дето да пропагандират фалшивата евреиска наука винаги ще имаиначе как ще ви набиват в главите фалшивата история, фалшивата физика и медицина, кой ще ви пробутва еврейските глупости за глобалното затопляне .... нема да останете без "учени" - не се косете
104
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
... по библиотеки и архиви ходи, когато на нея й е удобно. Друг е въпросът дали добросъвестно проучва изворовите материали. И при този персонал аршинът е различен, и там играят връзки. Някои от тези наистина защитават дисертации, на други се пречи, макар че са кадърни и работят съвестно.И този персонал го включват в проекти за допълнителни пари. Дори жени от канцеларията със средно образование се облажват по проекти заради техническо сътрудничество.Чуеш ли, че е в БАН, да знаеш, че е с връзки!
103
2
 
5
 
! Отговори
Не ги жалете толкова преди 5 години
онези висшисти, които са само помощен персонал в БАН.И те са си направили добре сметката, защото айляшкото работно време важи и за тях, по негласно споразумение с шефовете. Повечето лица на такива длъжности са жени от заможни семейства, има кой да ги издържа и предпочитат на спокойствие да си отгледат децата. Възлагат й да събира материали по някаква тема от архиви и специализирани библиотеки. Отчита се периодично. През останалото време си седи у дома, пазарува си, води си детето на училище
102
0
 
5
 
! Отговори
:))) преди 5 години
До Касиерка в ЛидлПраво в десятката!
101
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 81Ти наистина ли мислиш, че тук, под тази статия коментират хора, които нямат университетско образование?Наистина ли допускаш, че до такава степен се интересуват от проблемите на БАН лица, които не са се сблъсквали със статуквото там или които не се занимават с изследователска дейност, работейки към друга институция?
100
3
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 70 преди 5 години
Ти, както разбирам, предлагаш този доклад да бъде написан от наши "експерти" от БАН, та те да вземат като хонорар 20 милиона за 7 страници доклад. А защо не от такива, които в момента преподават в УНСС и същевременно се занимават и с научно-изследователска дейност? Кой ти е казал, че точно в БАН са баш-специалистите?
99
1
 
13
 
! Отговори
Касиерка в Лидл преди 5 години
Защо да уча ? Аз завърших с диплома 3.00 и веднага започнах да работя за 1 500 лв/ чисто/ Зубърите от моя клас, учиха по 5-6 години и станаха учители и доктори за по 800-900 лв.
98
4
 
8
 
! Отговори
бай х преди 5 години
в бан още не е настъпила демокрацията комунизма е отвсякъдедаже портретите на бай Тошо се пазят грижливо
97
2
 
8
 
! Отговори
не си разбрал преди 5 години
До ПроСоТо2 700 не е целият щатен състав на БАН, а само онези, които са асистенти, доценти, професори, чл.-кореспонденти и академици.В БАН работят още почти 6 000 човека, които са им помощен персонал. Една част от този помощен персонал са висшисти и вършат голяма част от онова, което се отчита като научно-изследователска дейност. Останалите - със средно и дори с основно образование, също са много раздут щат. Там местенцето е спокойно и който печели някъде от другаде се бута в БАН за стаж.
96
1
 
2
 
! Отговори
свинчук енд сресан преди 5 години
Колкото и да е странно, учените са открили - че на кладата месото е по вкусно и от там и произлязла мешената скара- Както казва Президента Радев- Само яденето ще победи Световният Глобален Глад!!
95
2
 
3
 
! Отговори
Та така преди 5 години
Най-напред присмехулно и снизходително, но уж добряшки ти дава някакви безумни съвети, които се изчерпват с общи приказки.След известно време подхвърля, когато си наоколо, че научната работа не е за всекиго. След това ти казват, че зад гърбата говори, че ще видиш научна степен през крив макарон, защото тук си никой. Това, че и баща ти и дядо ти са преподавали във ВУЗ няма значение, защото хем специалността им е съвсем друга, хем баща ти е вече пенсионер. А тройкаджията е с дебела връзка в БАН.
94
1
 
8
 
! Отговори
Близо 70 години преди 5 години
вадиха душата на млади наивници, постъпили там разчитайки само на знанията и старанието си. Това не беше отношение, а гавра!Гледаш тройкаджията, заедно сте завършили семестриално, но той се е дипломирал 4-5 г. след теб с посредствен общ успех. Но идва в същия научен институт като редовен аспирант (докторант). Ти си с успех над (5.50), постъпил си 4-5 г. преди него, защото си се дипломирал още на първата сесия, но си само технически помощник. И този се изказва присмехулно за публикациите ти!
93
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
БАН с 2700../ДВЕ ХИЛЯДИ И СЕДЕМСТОТИН!!/ трупа "НА ЩАТ"!!!!Моите уважения към тези от нас,които са се заели с науката,но това число е направо фрапиращо!С такъв личен състав,ако не са поне половината "синекури",такава наука ще развием в България,че цял свят ще ни завиди....Но,има и друг момент,Радой го беше написал преди бая време:-"Пълен търбух,за наука глух"......та нищо ново на територията ни,господа съдебни заседатели..."ДА УСВОЯВАМЕ!!!!!!!".
92
1
 
3
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Преди години учените са ги преследвали и горили на клади,човечеството пак е оцеляло,колкото до нас едва ли някой ще забележи ,че интелектът липсва.
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Офф ,да се омитатE па не знаях, що тия двама умни люде са доценти. За Бойко сме чувале, че е защотил докторска и до таме, *** за Цветанчо никой нщо не е рекъл, бе чадо!
90
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе вие още мислите че се успява с връзки някой ще рискува да вземе на работа инженер или лекар , или физик, математик с връзки.. Аз досега не съм чул някой да си направи фалшива диплома за математик , защото ще го разберат веднага .. Правят си най-вече фалшиви дипломи по икономика , защото това не е наука, а религия..
89
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 88Нямах в предвид българските учени зад граница а тези които са в България. Българската обстановка дава предпоставки за изкривявания както и едни допълнителни "роднински/приятелски/баджанак помагала" чрез които крайния резултат се постига без много знания.