Проблем с образованието, учениците не знаят как да учат

Неграмотността е не само обществен, но и икономически проблем
8 юли 2024 13:13, Инна Ангелова
37

От доклад на Сметната плата става ясно, че с всяка следваща година качеството на образованието в училище се влошава, а над 60% от семействата пращат децата си на частни улици. Неграмотността е не само сериозен проблем, но и риск за икономическото развитие на страната.

Ангел Георгиев от Приложна академия за образование смята, че частните уроци са налице, защото родителите искат спокойствие, че детето ще влезе в заветното училище. Той е на мнение, че децата от 7-ми клас имат един опит - в конкретен ден и час отиват на национално външно оценяване.

Езиковедът д-р Павлина Върбанова коментира, че явно образователната система не е ефективна в този момент. Според нея твърде много часове са предназначени за преподаване и твърде малко за упражняване на вече усвоените знания.

"Хубаво е, че се мисли в тази посока. Министър Цоков заяви, че вече се работи по нова визия за учебните програми. Изпразнихме от съдържание думата "визия" и тя звучи кухо. Притесненията ми са свързани с краткосрочността на последните политически кабинети", посочи тя за Bulgaria ON AIR.

Д-р Върбанов подчерта, че не си даваме сметка какво се прави в неелитните училища. Там учениците не постигат високи успехи. Там липсва заинтересованост от учебния процес - че трябва да се влезе в клас. Според нея развитието на децата се забавя още в детската градина. Децата на 3-4 години вече нямат елементарни речеви умения.

"Речевите умения започват да се развиват в семейството, не можем да очакваме училището да ги развива на 7-годишна възраст. Много необходим е държавен образователен стандарт, за да можем да дръпнем напред", заяви езиковедът в предаването “България сутрин”.

Дисциплината също е сред основните проблеми, допълва журналистът и учител по БЕЛ Доротея Николова. Тя споделя, че е трудно да накарат учениците да чуват какво се говори в клас. Според нея проблемът е базов.

"В малките класове децата трябва да се научат да учат. В едно бързане и залитане към това всичко да бъде дигитално, децата не успяват да изградят ключови умения, за да могат да се образоват - за четене и за писане", каза още Николова.

Според нея учебната програма е разхвърляна, а вкъщи е ролята на родителите да подкрепят децата, когато им е трудно и не искат да пишат домашни.

"Oбазованието е лакмус какво се случва в обществото. Има разпад, който трябва да спрем. Няма ясни правила какво ниво трябва да си постигнал в един клас. Твърде лесно позволяваме човек да премине в следващо ниво. Трябва стандарт, който да засяга голяма част от институциите и той да се спазва", категорична е Николова.

Ангел Георгиев добави, че една от обратните връзки от учителите от малки население места е следната: "За пръв от 20 години имаме обучения". Тези учители казват, че искат да се развиват като умения и знания, за да бъдат по-адекватни в работата с децата.

Той отбеляза, че технологиите са инструмент, който може да помогне на учениците, но по-важното е да помагат на учителите да направят така, че да се изисква от децата да положат усилия. По думите му нашите учители са по-дигитално подготвени от колегите си в ЕС, но изцяло онлайн образование не може да работи.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От втори в света по интелигентност през 1990 след "лошия" соц сега сме дооста назад след евроатлантизма.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ми евроатлантизъм бе в САЩ масово не знаят елементарни неща като колко ъгли има един триъгълник.
13
4
 
20
 
! Отговори
Точен преди 2 месеца
Като учител с 40-годишен стаж твърдя: Демокрацията уби/ва/ българското образование. Който работи в училище, ще ме разбере.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много на брой необразовани и глаmавu дечица,силна и качествена полиция.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заплати нали си взимат и им се увеличават всяка година.А учителите младите колко са грамотни е друг въпрос....
10
3
 
3
 
! Отговори
Аха, сЕтихтЕ сЪ :/ преди 2 месеца
Всички платени от чуждите НПО-та сами сте си виновни,че тези 1/2-функционално неграмотни или т.нар.поколението кло-Z ще ви управлява и ще решава какви да са ви данъците,заплатите,пенсиите и правата (ако изобщо ви позволят такива). За щастие 3 млн българи успяха да се спасят зад граница от унищожението на населението на територията БългЕрия от господарите им...
9
4
 
15
 
! Отговори
Един Българин преди 2 месеца
Не е толкова просто да ги научат, след като родителите не се интересуват от тях ното развитие. То детето е изпуснато още в детската градина с дисциплината и в първи клас вече е много сложно. Имаме едно такова в класа, бяга от час, излиза от училището, подминава майка си като пътен знак, а учителката едва успява да излезне от училището 10 сек по-късно. Който не може да гледа деца да ползва предпазни средства, а майките приемащи донорен "материал" (в случая) да се отнасят по-серизоно към децата си
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Феодалът Ивелин и Киро Брейка връщат боя с пръчки и килийните училища към манастирите. Гласувайте.
7
6
 
12
 
! Отговори
Не знаят ли?! преди 2 месеца
Ами нали за това ходят на училище? Там, където имаше един други хора, как се казваха, а - учители - дето получават пари за това да научават децата на неща и не само, ами и да гарантират, че са научили нещо... или поне така беше преди 40 години.
6
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"... учениците не знаят как да учат " -- естествено при тези лошо написани учебници, при липсата на учители, които знаят как да преподават, резултатът е този
5
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Еми научете ги, нали това ви е работата. То не всеки става и за учител. Повечето са там само за заплатата. Балканци
4
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Учениците не знаят как да учат, защото учителите са некадърни да ги научат. За каква такава работа получават заплати?
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е работа на Сметната палата да се занимава с образованието, освен в частта, която е свързана с правилното харчене на определените бюджетни средства. Сметната палата да си погледне шефа и да се скрие някъде по-дълбоко от срам!
2
2
 
15
 
! Отговори
Хайде, преди 2 месеца
Тия от Сметната палата да замълчат.Видяхме какво недоразумение е шефът им Главчев.Половината седмокласници имат повече акъл от него.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ckuй тoa мuлф, kak e нanpaвuлa gжykuтe нa kokoшo gyne!