Никога не е късно да учим и да се преквалифицираме

Медицински специалности са с гарантирана реализация
22 юли 2024 12:38, Инна Ангелова
11

Имаме висок дял на вишисти, които работят на постоянен трудов договор. По този показател сме напред в класацията в ЕС. Бакалаври и магистри са удовлетворени от своето обучение. С малки изключения всички вишисти се реализират добре.

"Тези, които учат военно дело, медицина и IT 99% работят това, което са завършили. От завършилите в туризма неголям процент работят в него. В някои технически специалности завършилите ги не се развиват в тази посока. Липсва добра комуникация какви са възможностите за реализация и заплащане. Има диспропорция между това, което се учи, което се завършва и нуждите на бизнеса", коментира в "България сутрин" Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта.

Кога е добре да се преквалифицираме?

Според Първанов преквалификацията става все по-актуална и сер случва във всички възрасти. Според експерта тепърва ще има хора над 55+, които ще учат нещо ново.

“В западните университети честа практика е двойна специалност. Очаквам от милениумите да учат две специалности едновременно", каза Първанов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му има тотален недостиг на пазара на труда. Наблюдава се лек спад на възможностите за работа, както и лек ръст на безработицата, като се очаква тенденцията да спре есента и зимата.

Георги Първанов даде съвет на родителите да не се месят в избора на децата каква специалност да учат. Намалява все повече броят на студентите, които искат да учат в чужбина, съобщи представителят на Българската конфедерация по заетостта.

Оказва се, че най-перспективните специалности са в сферата на изкуствения интелект. Всякакви технически и медицински специалности са с гарантирана реализация. В селското стопанство има добра реализация, изтъкна Първанов.

"В Гърция приеха закон, който казва, че за непрекъсваеми производства работодателят може да предложи на служителите да работят 6 дни. За шестия ден заплащането е 40% нагоре, а ако се пада на празник - 115%", отбеляза още гостът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
магистър преди 1 месец
Неграмотните са си най добре. Само се еват , ядат, с*ерат и чакат глупавите образовани хора да им дават пари .
10
0
 
1
 
! Отговори
Libre comme air преди 1 месец
В България работа има...но пари няма!!!
9
0
 
3
 
! Отговори
хахаха преди 1 месец
Ами учете и се преквалифицирайте! То експерт и журналист професии ли са?
8
0
 
4
 
! Отговори
ЛУДНИЦА преди 1 месец
Не сме ненормални че цял живот да учим и цял живот да се преквалифицираме ! Защо не кажете на съдиите ни да се преквалифицират , нали е много хубаво !!!
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преквалификацията е лошо нещо и един от многото абсурди на съвремието с която искат да замажат провала на капитализма. Понеже няма сигурна работа, всички са на дивашкият пазар и като се озъбиш без работа ти казват ами преквалифицирай се. Хаха. Това си е чиста подигравка с хората. Ако човек постоянно се преквалифицира той никога няма да стане професионалист в нещо. Само ще прескача от една работа на друга и никога нищо няма да постигне. Да не говорим че след определена възраст ученето е мъка.
6
2
 
3
 
! Отговори
34 г, с вишу, безраб преди 1 месец
а аз за ко учех 17 г от живота си, да работя като 'висшист', а чужд народ да живее безплатно на гърба на майка ми дето аз не й стигам ??
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, ако си 55+ и ще учиш нещо ново, колко ще го практикуваш после? P. S. 1: Колкото до това, че намалявал броят на студентите, които искат да учат в чужбина, то е защото намалява броят на студентите изобщо, на учещите в България също. P. S. 2: Колкото и да е перспективен изкуственият интелект, не може всички да се занимават с това, даже повечето хора не могат - иска се определен тип мислене, който ако го нямаш, колкото и да се напъваш да учиш, няма да го придобиеш.
4
1
 
3
 
! Отговори
Добрата новина преди 1 месец
За всички тpлеи на заплата в посослството! Без главния памперс скоро идват съкращения!
3
2
 
2
 
! Отговори
медицинските са зле преди 1 месец
1200 лв мед сестра . срам . ни да я хванеш за жена . да я учиш да краде . там са по роднински линии . един краде много . другите около него лапат . генерал танев във вма . не го осъдиха . над 268 точки в прокуратурата - крал, крал , та се ооосраалл .
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости, има едни отки от ЧР дето навремето са завършили със специални услуги вишУ. Тия същите апи отки ти правят "профил" разбираш ли. Т.е. няма значение дали имаш сертификати и знания, а правиш професионално и друго. Те са си направили някакъв профил. Е така си мислят, че грешките са минимизирани и владеят науката на назначаването. Виждат се обаче блестящите резултати от този подход. И за сравнение в САЩ и Япония примерно е прието ротация на кадри и даване на възможност за други роли
1
0
 
6
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
В Софийския Университет, двойните специалности са тихомълком забранени. Вероятно заради парите, които носят повече на брой студенти с по една специалност!