МОН обмисля редактиране на текст в НВО за 4. клас вместо диктовка

Министерството ще работи и за приемането на държавен образователен стандарт
Обновена: 2 сеп 2024 15:02 | 2 сеп 2024 15:00, Анисия Иванова
4
МОН обмисля редактиране на текст в НВО за 4. клас вместо диктовка
Снимка: МОН

Обмисляме диктовката в изпита от националното външно оценяване в края на 4. клас през предстоящата учебна година да бъде заменена със задача за редактиране на текст – основен инструмент за проверка на правописните умения в началните класове. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на национално съвещание с регионалните управления на образованието. Срещата се свиква по инициатива на министъра за координация на подготовката на новата учебна година.

Идеята е в последната задача от изпита четвъртокласниците да открият и да редактират думи с правописни грешки – тип задача, която традиционно се използва в обучението в началния етап. По този начин ще се разнообразят типовете задачи, като отново ще се постигат целите за проверка на базовата грамотност в областта на правописа, но без да се налага специално техническо осигуряване или четец в извънредна ситуация. Най-вероятно тази промяна ще бъде въведена още от тази година. В зависимост от резултатите ще се прецени трайното ѝ въвеждане, стана ясно по време на заседанието. Наред с това се анализира и нуждата за преразпределение на броя на задачите със затворен, с кратък отворен и с разширен отговор на изпита от НВО в края на 4. клас по математика.

„Целта на МОН е да увеличава броя на задачите, които проверяват практически умения, необходими за живота, както и на такива, които изискват осъществяване на междупредметни връзки. Редуването и разнообразяването на задачите ще помогне за по-ефективното прилагане на умения в нова и непозната ситуация, без обучението да се свежда само до подготовка за решаване на определен тип задачи “, каза министърът.

Следващата важна задача през настоящата учебната година е свързана с провеждането на международното изследване PISA 2025 г., което ще бъде с фокус върху природните науки.

„В тази връзка подготвяме единен инструмент, с който да може да се измерят придобити основни умения в областта на природните науки на учениците от 9. клас. Идеята е чрез решаването на включените в този тест задачи учениците да се запознаят с вида на задачите от изследването“, обясни министър Цоков. Този инструмент ще бъде от полза и за преподаващите учители, които ще се информират за начина на задаване и на оценяване на такъв тип задачи.

„Обмисля се тестът да се осъществи в електронна среда, като се апробират различни платформи и се потърси обратна връзка от ученици и учители“, каза проф. Цоков. Тъй като не става въпрос за изпит от национално външно оценяване, ще се даде възможност по преценка на преподаващия учител и по желание на ученика резултатите от всяка от трите части да се впишат вместо резултати от входните равнища - съответно по биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда и физика и астрономия.

Друг основен акцент през учебната година ще бъде върху работата по препоръките от одитния доклад на Сметната палата. „Предстои да се подготви анализ на резултатите и ефективността на учебните програми, утвърждавани на училищно равнище от съответните директори, насочени към усвояването на българския език в начален етап, към развитието и усъвършенстването на компетентностите по математика в прогимназиален етап и на тези по природни науки в първи гимназиален етап“, обясни министърът.

Министерството на образованието и науката ще работи и за приемането на държавен образователен стандарт за управление на качеството в образователните институции.

Друга задача през предстоящата учебна година ще бъде свързана с начина на финансиране на училищата и детските градини, така че средствата, които получават, да бъдат обвързани с качеството на обучението и добавената стойност в посока на подобряване на резултатите на обучаващите се. „Това е един от съществените приоритети за промяна в образователната система, която значително ще повиши качеството“, отбеляза министър Цоков.

Разработена е и визия за цялостна промяна на учебните програми към по-голяма рамковост и интердисциплинарност, която в следващите седмици ще се обсъжда с всички заинтересовани страни. „През миналата година актуализирахме учебните програми от 1. до 10. клас, но е необходимо да се направи по-сериозна стъпка за промяна и за създаване на повече възможности за практическо приложение на наученото“, каза министърът. През месец септември предстои да стартира и проект за разработване на нов модел учебни програми в училищното образование на стойност 800 000 евро.| БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: образованиеМОННВО
Още от Образование
КЗП със засилени проверки преди 15 септември
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
2
 
! Отговори
Ламарин Тенекеджиев преди 1 седмица
Това НВО филмов канал ли е или Начално Военно Обучение (НВО) - имаше го през социализЪма
3
2
 
4
 
! Отговори
Детска градина преди 1 седмица
"че средствата, които получават, да бъдат обвързани с качеството на обучението и добавената стойност в посока на подобряване на резултатите на обучаващите се" - това означава ли, че ще върнете помощните училища и градини, защото "питомците им" свалят нивото на качество? Колкото повече СОП, толкова по - ниски резултати!
2
1
 
6
 
! Отговори
МИСЛЕЩА преди 1 седмица
Ами те вече не могат и да пишат!
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Обмисля се тестът да се осъществи в електронна среда, като се апробират различни платформи и се потърси обратна връзка от ученици и учители - Трябваше да видя в речника какво ще рече "като се апробират различни платформи", ама схванах! Променят тестовете на децата ви, за да видят кой от създателите на "платформи" е най- и по-. Ще анкетират и учениците. Ей тъй ще ви разболеят, за да "апробират" най-новите методи на лечение, които им предлагат "на масата" /и под масата/.