Норвежци, американци, общества: 16 млн. лв. са получили НПО-та от МОН

Парите са за анализиране на данни, обучения на учители, дейности по европроекти
16 авг 2024 09:12, Петър Бойчев
81
Норвежци, американци, общества: 16 млн. лв. са получили НПО-та от МОН
Снимка БГНЕС

Над 16 млн. лв. е дало Министерството на образованието и науката на десетки неправителствени организации по различни договори в последните три години и половина. Това става ясно от отговор на просветния министър проф. Галин Цоков на парламентарен въпрос на депутата Даниел Проданов от "Възраждане".

Той пита с колко НПО-та има договори ведомството от 2021 г. до средата на 2024 г., какъв в предметът им на дейност, продължителността и получените по тях суми. Въпросът му е провокиран от информация в сайта на МОН, според която неправителствените организации, с които сътрудничи ведомството, са "три на брой, които са посочени като основни и занимаващи се с доброволчество - Български младежки червен кръст, Каритас София и CVS България".

От предоставената от МОН таблица е видно, че най-голямата сума от 7.5 млн. лв. е предоставена на Българския червен кръст, който изпълнява проект в сътрудничество с Норвежката асоциация на местните и регионалните власти и социалното и здравното министерство.

Той е на тема "Иновативни модели за грижи в общността на хора с хронични заболявания и трайни увреждания", започнал е през 2019 г. и е приключил в края на април 2024 г.

Друга голяма сума - 1.7 млн. лв. е предоставена на Сдружението на общините в България, което е изпълнявало проект заедно със същата норвежка асоциация на тема "Растеж чрез активизиране на местния потенциал". Немалко средства са отишли и за ангажиментите на страната ни по линия на подкрепата за дейността на Българо-американската комисия за образователен обмен "Фулбрайт", която осъществяваме по двустранно споразумение - през 2021 г. за целта са отпуснати 298 хил. лв., а през следващите години съответно 627 хил. лв., 2 млн. лв. и 1.9 млн. лв.

Националното представителство също получава по закон субсидия в размер на 0.03% от средствата за издръжка на обучението в университетите - за 4-те години от 2021 г. тя възлиза на близо 554 хил. лв. Следваща по размер сума - от 202 хил. лв., е отпусната през февруари т.г. на фондация "Красива наука" - за подготовката и организацията на Фестивал на науката, включващ съответните фестивали в София, Варна, Пловдив, Видин, Монтана и др.

Същата фондация получава 100 хил. през 2022 г. за тогавашния Фестивал на науката в София и Варна, и 100 хил. лв. през 2023 г. - за фестивали в столицата и Пловдив.

По 100 хил. лв. е получил през 2021 и 2022 г. за дейността си Македонският научен институт, който получава субсидии от МОН съгласно закона за бюджета на България. През 2023 г. тази сума намалява до 50 хил. лв., а през 2024 г. - отново 100 хил. лв. Същата сума са получили т.г. още Тракийският научен институт и Добруджанският научен институти - съответно за проучвания и публикуване на материали, свързани с историята, културата и живота на българите от Тракия и Добруджа.

Чест получател на средства по различни проекти е и Синдикатът на българските учители. През 2021 г. той е получил 28 000 лв. за популяризиране на резултатите по европроекта "Подкрепа за успех", 34 200 лв. - за разработване на указания за провеждане на квалификация на учителите при обучения, осъществявани от разстояние в електронна среда, както и 19 700 лв. - за обучителни семинари на 150 учители по финансова грамотност.

През 2023  г. СБУ получава и 8000 лв. за участие във формулиране на въпроси към анкети за проучване на общественото мнение по повод изготвянето на оценката на въздействието на училищния закон. По 8000 лв. получават също синдикат "Образование", както и двете работодателски организации в образованието.

Фондация "Образователна трансформация" е сключвала 4 пъти договори с МОН - първо през 2020 г. за 29 950 лв. - за обучение на 10 специалисти по специализирана програма за работа с деца от аутистичния спектър, след това през 2021 г. и 2022 г. съответно по 22 400 лв. и 27 000 лв. - за продължаване на обучението на въпросните 10 специалисти, които преподават в частно основно училище "Прогресивно образование".

МОН има отношения и с Българското дружество за измерване и оценяване на образованието (БДИОО) - през 2021 г. то получава 26 000 лв. за извършване на оценка на добавената стойност на училищата чрез анализ на резултатите от изпитите по български и математика на един и същи випуск ученици, получени чрез тестове в края на два образователни етапи. За същата работа дружеството получава през следващата година 16 000 лв., а през 2024 г. - 32 000 лв.

Между 2021-2023 г. фондация "Глухи без граници България" получава 78 хил. лв. за разработване на дигитален онлайн тематичен речник на българския жестов език в подкрепа на децата с увреден слух между 4 и 11 г., а между 2022 и 2024 г. - 71 000 лв. за провеждане на продължаващо научно изследване не лексиката и граматиката на жестовия език.

Институтът за изследвания в образованието е получил веднъж средства от МОН - 25 хил. лв. през 2021 г. за оценка на последствията от онлайн обучението върху учебния процес, учениците учителите, както и фондация "Заедно в час", която същата година е получила 20 хил. лв. за дейности по програма "Компетентности - Модул 1" за учители и директори за провеждане на обучения и онлайн заключителни събития за споделяне на добри практики.

Институт "Отворено общество" два пъти е имал договорни отношения с МОН - веднъж за 34 800 лв., за обработка на данни с цел проследяване на реализацията на пазара на труда на завършилите средно образование от до 2013 до 2022 г., и втори път -  още 34 800 лв. за преглед и актуализация на Националната карта за висшето образование за 2022 г. Около 36 000 хил. през 2022 г. е получил и Институт за пазарна икономика за събиране на данни и проучване на чуждия опит по отношение на сливането на университетите, каквато идея имаше бившият просветен министър акад. Николай Денков.

Сред НПО-тата, получили средства от МОН на база договори за изпълнение на определени дейности, са още "Фондация Три" - 23 000 лв. за дейности във връзка с организиране на форум "Образование за утрешния ден" по европроект, сдружение "Център за образователни инициативи" - 33 000 лв. за предоставяне на база от тестови въпроси, създадени по предмети от общообразователната подготовка за ученици от 4-12 клас по европроект "Образование за утрешния ден", фондация "Образователно равенство аутизъм - България" - 60 хил. лв. за организиране на три обучения на ресурсни учители, логопеди и психолози в училищата, пише Сега.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от Образование
Има ли двоен стандарт за пенсионираните преподаватели в УАСГ?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
14
 
! Отговори
Точен преди 3 седмици
НПО-та нямат нищо общо с гражданското общество и с интересите на народа. Те са еничари срещу България, лично познавам десетина НПО-деятели, 90 % впрочем деятелки, които са антибългари. Донякъде са свестни тези, които помагат на хора с увреждания, но от останалите не виждам полезни.
63
0
 
13
 
! Отговори
Рендето преди 3 седмици
Нали ви казах вчера - НПО!!!!!!! Всички се досещаве кои са и под чий контрол са НПО-тата в Бг, и под чия методика, и директиви ваботят!!!!! За албанските реотани ще намекна - ЦК на Вашингтон и Брюксел и техният Международен Отдел - ЦРУ.
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ОСВЕН, ЧЕ НПО-та СА ПОЛУЧИЛИ 16 МИЛИОНА ЛЕВА ОТ МОН, НЕ РАЗБРАХ КАКВО ОБЩО ИМАТ НОРВЕЖЦИ И АМЕРИКАНЦИ ОТ ЗАГЛАВИЕТО???...
61
0
 
7
 
! Отговори
Wlade преди 3 седмици
Някой знае ли как се кандидатсва и влиза в такова НПО, доказва ли се понякой начин, ако може без да си махам чурката, че като гледам то там е голяма далавера...
60
0
 
12
 
! Отговори
112112 преди 3 седмици
НПО-тата са ОПГ (организирани престъпни групи) и като такива трябва да се криминализира съществуването и дейността им. Работят срещу нацията и личността!
59
0
 
20
 
! Отговори
Ванката преди 3 седмици
Откъде на къде ние, данъкоплатците ще финансираме разни неправителствени организации и фондации??? Не е ли достатъчно, че плащаме за правителствени и държавни структури!? Които не само че нищо не правят, а крадат и вредят! НПО-тата се финансират от благотворителност, не от бюджета на нацията и нямат право да правят политики, нито пък да влияят върху обществото.
58
0
 
16
 
! Отговори
националист преди 3 седмици
Кой каза че България е бедна държава?Ако едно кириливо министерство е раздало камара пари,какво ли е в земеделието,туризма?Богатия бате!Магистрали в чували,вълк за 150 милки,направо не е истина???!!!!Емирствата могат спокойно да ни завидят!
57
1
 
17
 
! Отговори
Yes преди 3 седмици
Крайно време е да бъде приет закон срещу чуждестранните агенти. Да вземем пример от САЩ - при тях работи от почти 100 години!
56
0
 
27
 
! Отговори
Никой ли не забеляза преди 3 седмици
Тези 16 милиона са само от МОН. А от другите министерства? Освен от държавата, повечето неправителствени организации имат и финансиране от чужди държави и организации. НПО-тата са цяла армия с огромни средства, работещи главно срещу интересите на България. Дано Възраждане успеят да спрат източването на пари от нашите данъци и се въведе американският закон ФАРА ( не руският, че е много мек ).
55
1
 
28
 
! Отговори
npo преди 3 седмици
НПО-тата са паралелна държава. .Това трябва да се осъзнае. Много МНОГО е опасно. Чрез НПО в Грузия и на други места стават кървави преврати. Липсата на информация сред масите е умишлена. Изключително е опасно!!!! ..................................................Ако беше демократично и мило , в САЩ нямаше да са забранени и нямаше да се предвиждат санкции, включително затвор, за НПО с чуждо финансиране. Безобразно срамно и позорно е в системата на българското образование да се допускат наивници !
54
12
 
2
 
! Отговори
Ужас преди 3 седмици
то НПО-то звучи като плашило за тукашните тираджии, защото не разбират, че да се възползват няма някой да ДОЙДЕ да им даде пари ами те трябва да си ги заслужат с нещо
53
0
 
14
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 седмици
Голяма изненада, а ;)
52
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
преди да приема акъл от САЩ, министърът е правилно да направи справка какъв и колко акъл произвеждат в САЩ и с какво образование са персоните по върховете на властта. Актуално : Камала Харис. Завършила бакалавър по някаква икономика, след това за 2 ДВЕ години право и броени ( до 3) години след това става главен прокурор на щата Калифорния !!!!!! Каква липса на квалифицирани кадри трябва да е в държавата, за да има човек право да заеме такъв пост в УЖ най- държавата в света?!
51
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И вълка ли НПО въртеше, че му дадохте 150 милиона?
50
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Фондация Стъпките ... ти помага при всички стъпки в твоята транзиция от мъж към жена и от жена към мъж ... нали така?
49
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дали са милиони на вятъра.Да ги бяха дали да нахранят бедните и да ги научат да пишат.
48
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"НПО не са проблем, ако са от другата страна на държавата. Когато финансирането им от държавата това вече е ГИГАНТСКИ ПРОБЛЕМ! Напълно ги обезсмисля, защото са зависими и не отразяват гражданското общество, а интересите на държавата" - Но ако аз направя НПО, което твръди, че въглехидратите и шоколада са виновни за рак, болести, безплодие и прочие, давам милиони за това, съветвам хора, да правят протести и бойкоти ... не е зор ... докато не разбреш, че имам зеленчукова борса :)
47
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Краси Гигов от БЧК е голям далавераджия, раздават си къщи по селата с Николай Петров, който не знаеше, че има дъщеря. Прокуратурата прикрива сигнали от години. Сигурно смъркат там кокаин с Любо Спасов и с онази шефка на медицински надзор
46
1
 
10
 
! Отговори
Мир преди 3 седмици
До Анонимен: Явно на гейпарада не ти е провървяло днес, за това си толкова ядосан.
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
НПО не са проблем, ако са от другата страна на държавата. Когато финансирането им от държавата това вече е ГИГАНТСКИ ПРОБЛЕМ! Напълно ги обезсмисля, защото са зависими и не отразяват гражданското общество, а интересите на държавата