След 15 септември: БАБХ проверява училищните столове и бюфети

При установяване на несъответствия ще се предприемат съответните действия
11 сеп 2024 11:00, Красимир Ангелов
4
След 15 септември: БАБХ проверява училищните столове и бюфети
Снимка: БГНЕС

Проверки в училищните столове и бюфети във връзка с началото на учебната година започва Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Инспекторите ще проверяват от 16 септември до 11 октомври всички столове, бюфети, обекти по Закона за храните на територията на училищата и кетъринг фирми, доставящи храна на учебните заведения в цялата страна.

Ще се проверяват произходът и правилното съхранение на суровини и храни; сроковете на съхранение на храните; спазването на изискванията за предоставяне информацията за храните на потребителите, етикетиране и др.

При проверките ще се следи наличните храни да отговарят на изискванията на Наредба №2 от 20 януари 2021 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици.

При установяване на несъответствия ще се предприемат действия в съответствие с действащото законодателство в областта на храните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: БАБХ15 септември
Още от Образование
Пирина Воденичарова: Предстоящата промяна към училищен живот е вълнуваща
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 6 дни
Училищата май не са детски заведения по смисъла на тази наредба (дпоълнителни разпоредби, пар. 1). Лафката в 1во училище София продава храни несъответстващи на чл.22 от тази разпоредба в т.ч. чипсове, зрънчовци и прочие. Диркеторката има материален интерес да не ограничава лафката какви бо клу ци продават на децата както ни беше обяснено, че нямала контрол, защото била частна?! Ехооо това е училище и там ТИ си ШЕФА, ТИ контролираш частника и го махаш ако не спазва наредба 2 иначе те махаме теб!
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Както винаги, първата реална проверка на място ще е, СЛЕД като някъде бъдат отровени деца.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Парлама!
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Още сега вече трябва да проверява. За мишките, плъховете, хл.ебарките. Опс, последното е храна за хора одобрена от ЕС.