Българското неделно училище в Швайнфурт обучава деца до 7 клас

Лиляна Цьош: Имаме около 30 желаещи, в момента имаме 20 записвания
Обновена: 16 сеп 2024 14:02 | 16 сеп 2024 13:58, Анисия Иванова
6

В Швайнфурт, Германия, врати отваря ново неделно българско училище. Председателят му Лиляна Цьош разказа в "България сутрин" повече за инициативата.

"Всичко започна от нашата група в една социална мрежа. През март се събрахме и от дума на дума постигнахме този ефект, че създадохме училище. Имаме около 30 желаещи, в момента имаме 20 записвания. Имаме деца на 4 години, които отиват в предучилищна. Основната ни група са деца между 10 и 14 години, които ще се обучават от 1 до 7 клас", посочи тя.

Сънародниците ни разполагат с две квалифицирани учителки по Български език и литература, музикален педагог и професионален хореограф. Много родители доброволци също ще помагат в цялостната дейност.

Вече са разговаряли с МОН и ще участват в проектите за финансиране от държавата ни. За момента се самофинансират, като разчитат на дарения и спестявания. Оказва се, че има много желаещи да даряват средства за училището, стана ясно от думите на Лиляна Цьош пред Bulgaria ON AIR.

"Искаме на 3 март да направим голямо хоро в Швайнфурт. Остават ни няколко месеца, надяваме се много хора да се включат в него", сподели още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: образованиеBulgaria ON AIR
Още от Образование
Кинезитерапевт: Проверете за сколиоза у детето чрез прост тест
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Г-жата каза нешо много важно, което, предполагам, повечето не разбраха. В Бавария, за да учиш в университет, трябва да си завършил гимназия с абитур,Гимназия не е същото, което у нас, при тях след 4-ти клас, в зависимост от успеха на детето учителите го разпределят в какво училие да учи.За да учи в г., тя каза, че трябва да има(прехвърлено на бълг.)5,30 успех.Повечето бъгарчета НЕ го постигат, затова попадат в нисш тип у-ща, които НЕ дават право за висше. БГ у-щето е за да могат да следват в БГ
4
0
 
3
 
! Отговори
Швайнфурт? преди 2 дни
Имам подозрение, че това е любимия град на Пеевски :D
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Зозо 60 000 са бе, аутист!
2
0
 
2
 
! Отговори
Как преди 2 дни
се превежда Швайнфурт?
1
2
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 2 дни
А в Блатната держава що няма български училища, а? В "прогнилия запад" 400 училища има. Тръгват на училище 32000 деца в чужбина. В България 50000 първолака.