Цоков предлага: Няколко училища да забранят напълно телефоните

Така ще се тества тази нова мярка
16 сеп 2024 09:33, Нели Христова
13
Цоков предлага: Няколко училища да забранят напълно телефоните
Снимка: БГНЕС

Сегашното законодателство има забрана за използване на телефони по време на учебни часове. Това е една дискусионна тема във всяко едно общество. Аз съм "за" модела, който е във Франция. Може да трябва да се изпробва в няколко училища тази пълна забрана. Разбира се тези, които искат. Да се обобщят плюсовете и минусите и да се реши. Тази забрана започна след доклад на ЮНЕСКО. Ние изследваме това, което се случва в другите образователни системи. Изследването PISA показва, че много често учениците се разсейват при използването на мобилни телефони. Това заяви в "Денят започва" по БНТ служебният министър на образованието проф. д-р Галин Цоков.

"За мен това е празник, защото и в моето семейство има учители. Аз цял живот работя с учители, защото университетските преподаватели също са учители. Пожелавам на учениците да учат за знания и умения за живота. Нека да бъдат любопитни и щастливи с това, което научават", така просветният министър коментира днешния първи учебен ден.

"Тази година се осигуриха безплатни учебници за образователна подготовка от 1. до 12. клас. За първия учебен ден всички ученици ще имат безплатни учебници за общообразователна подготовка", каза Цоков.

"Нашето образование и образователна система са добри. Последните години се развива в разширяване на професионалната подготовка на децата. Трябва да се адаптира обучението във формиране на умения за живота", посочи образователният министър.

"НВО се прави като идея да оцени приноса на съответната образователна институция в образованието", каза Цоков.

"Тази година вървим по това, което вече е традиция. Средните учителски ще се вдигнат с около 14,5%. През последните 10 години броят на младите учители в българската образователна система е значително нараснал", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Образование
Колко струва на родителите да изпратят детето си в първи клас?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
наблюдател преди 2 дни
до анонимна:Бабати като е израснала без кола и телевизор. Ти да не би да ходиш с каруца на море и гледаш в една точка вечерта като се прибереш.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
. В Плевен СУ "И.Вазов"телефоните са забранени от много години.От тази година са с нова директорка.Уж са забранени, ала учениците не се наказват....??
11
1
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 2 дни
Телефоните трябва да се оставят в една панерка в началото на часа и след края му децата да си ги вземат. Междучасието е лично време и всеки може да го прекарва както иска. Може например да поиска да си погука с гаджето от съседното училище. Или да се обяди на майка си ? Защо да му е забранено ?
10
3
 
6
 
! Отговори
анонимна преди 2 дни
Ние израснахме без телефони в училище, нищо не ни е станало.
9
3
 
6
 
! Отговори
Хемус преди 2 дни
Що бе Иване!?Едно време като нямахме телефони,да не би да умряхме!?А и хората бяха функционално грамотни
8
9
 
5
 
! Отговори
ИВАН преди 2 дни
ЗАЩО ДА ЗАБРАНЯВАТ ТЕЛЕФОНИТЕ БЕ, ГЛУ-ПАК?! ТЕЛЕФОНА Е НЕОБХОДИМОСТ! ДРУГ Е ВЪПРОСА ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
И когато някое дете изтезавано от съучениците си влезе с огнестрелно оръжие и започне да го използва, няма да има един който да се обади на полицията...
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Едно време забранявахте забрадките, ама после се извратохте и решихте и кръСтовете да забранявате ПУУУУ ЖРЯЯЯ СРАМ И ПОЗОР
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Че сте некадърни, посолствени назначеняци, това е усно, но защо си играете и не питате специалистите, след което да вземете поне едно ясно решение и да поемете отговорността за него, като възрастни хора, на които е възложено управлението на държавата? Като ще ги забранявате тези телефони в клас - забранете ги и толкоз. Какви са тези "*** ми - доде ми"?! Пускате нормативна забрана - имате това правомощие, измисляте санкции за неспазването и действате! Поне веднъж покажете, че ставате за нещо!
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
само staemdeack-a да не ми баргати цълам отзаде, не шавам, не правя проблеми, така че няа зор. След 13 месеца оравя 16 и напускам даксало така или иначе
3
3
 
9
 
! Отговори
Отвратен преди 2 дни
Някой да каже на този министър, че е достатъчно да сравни нивото на грамотност на завършилите без телефони, и това на последните поколение, с телефоните. То бива сервилност, бива, но толкова не бива.
2
2
 
19
 
! Отговори
Гражданин преди 2 дни
Във всяко, уважаващо себе си училище, телефоните са забранени. И в България има такива. Шикалкавенето от страна на министъра и на директора н 119-о е заиграване, което не е от полза за учениците. В училище се отива, за да се учи, децата да комуникират помежду си и с учителите.Телефонните разговори трябва да бъдат забранени и вградския транспорт, в банки, магазини и т.н. За всеки възпитан човек натрапването на разговори на околните, е недопустммо, но за мнозина това е просташко ежедневие!
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Цоко Боко - Джаба хаитянина :)))