Чудо: Как държавната хазна на Гърция се пълни с пари?

Сенчестата икономика миналата година е възлизала на 21,7% от БВП
4 окт 2024 07:09, Елка Василева
34
 Чудо: Как държавната хазна на Гърция се пълни с пари?
Дълго време Гърция не успяваше да се справи със сенчестата икономика. Но сега Атина обяви война на укриването на данъци и вече постига успехи. Държавната хазна се пълни повече от очакваното, пише Дойче веле.
 
Някои финансови министри в ЕС биха могли да завидят на гръцкия си колега Костис Хацидакис. Държавната хазна на Гърция е добре запълнена, става ясно от данните, които гръцкият министър на финансите представя всеки месец, пише "Ханделсблат". През първите осем месеца на 2024 г. данъчните приходи са надхвърлили плана с 1,9 милиона евро, което е с пет процента повече от предвиденото, посочва икономическото издание.
 
Увеличението на приходите се дължи до известна степен на силната конюнктура, пише "Ханделсблат" - ръстът на гръцката икономика през второто тримесечие е 2,3 процента, при положение, че за държавите от еврозоната този показател е средно едва 0,6 на сто. Големите приходи обаче се дължат най-вече на това, че Гърция успешно се бори с укриването на данъци.
 
Как Гърция постигна този успех
 
Дълго време гръцките правителства не успяваха да се справят с този проблем. Но консервативният премиер Кириакос Мицотакис обяви "война" срещу укриването на данъци за един от своите приоритети. Сега промените, които мнозина в Гърция смятаха за невъзможни, бяха приложени. Същевременно премиерът не смята да спира дотук – за него борбата срещу укриването на данъци е борба за социална справедливост.
 
"Ханделсблат" припомня, че укриването на данъци бе една от причините за гръцката дългова криза около 2010 година, особено що се отнася до ДДС. По данни на ЕК обаче Гърция е успяла от 2017 г. до 2021 г. да намали възлизащите на шест милиарда евро липси в приходите от ДДС почти наполовина. Оттук следва, че е постигнала особено голям напредък в това отношение и се подрежда след Германия, Унгария и Нидерландия. На Гърция все още ѝ се губят 15 процента от дължимия ДДС, но финансовият министър иска да намали тази квота до 9% до 2026 година.
 
Успешната рецепта е в последователната дигитализация на данъчните дела. От миналата година бе въведено задължението всички каси и терминали в търговските обекти и в заведенията да са свързани чрез мобилна телефония или интернет с фиска – по този начин данъчните власти имат представа за оборота в реално време. Търговците по пазарите и таксиметровите шофьори също бяха задължени да започнат да приемат банкови карти. И това веднага даде резултат, изтъква "Ханделблат": през второто тримесечие обемите на безкасовите плащания се увеличиха с 15 процента спрямо предходната година.

Как самонаетите лица укриват данъци
 
По данни на икономистите от университета в Тюбинген, цитирани от медийната мрежа RND, сенчестата икономика в Гърция миналата година е възлизала на 21,7 процента от БВП. Според други оценки обаче става дума дори за 30 на сто. В Италия показателят е 21,8%, докато в Германия е 10,9%, в Австрия - 7,9%, а в Швейцария – 6,1%.
 
Високото ниво на сенчестата икономика в Гърция се дължи най-вече на самонаетите лица, които там са 27,3 процента, т.е. двойно повече, отколкото средно в ЕС (13,8 на сто). Те имат много възможности да укриват доходите си, посочва германското икономическо издание. А това се случва основно с въпроса "Със или без фактура?" - който я откаже, получава намаление, а така се създават възможности за укриване на ДДС. Това важи както за водопроводчика, който отива да отпуши запушена тръба, така и за лекаря с частен кабинет. 
 
Според информацията, публикувана от "Ханделсблат", за 2022 година седем от десетима самостоятелни предприемачи в Гърция са обявили приходи от под 11 000 евро, а 400 000 от общо около 750 000 самонаети са декларирали средно едва 3216 евро годишно. По този повод финансовият министър Хацидакис казва: "Не мога да приема, че някой живее с 268 евро месечно".
 
От тази година самонаетите лица вече са длъжни да плащат данъци поне за минималния доход. В зависимост от бранша и стажа той е между 10 920 и 50 000 евро годишно. А който не се съгласи с изискванията за деклариране на минимален доход, трябва да приеме да му бъде извършена данъчна проверка – акт, от който повечето се боят.
 
Така във финансовото министерство на Гърция очакват само покрай промените в закона за данъчно облагане на самонаетите лица допълнителни приходи от 874 милиона евро. А това ще улесни покриването на дължимите от Гърция лихви по заемите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от Общество
Българската мечта на един британец: Животът е прост, лесен и всичко е много достъпно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 минути
А.., то и в Бг хазната се пълни, бе, въпроса коя хазна -тази на държавата или на Олигарсите ни!?
29
0
 
4
 
! Отговори
Зоран за дръжавата преди 23 минути
Тази държава свети-грее и всяко населено място е с ток и млади хора, а тук в България-производителката на електроенергия е мизерно и бедно.
28
3
 
3
 
! Отговори
Хейт преди 27 минути
Като всяка година им опростяват заемите и после теглят нови. Ето как. Защото са "люлка на демокрацията" и са "дали толкова много на световната култура". Номерът все още минава.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 27 минути
Имат държава затова.Като са си извоювали правата е така.Тук като се мълчи само се плаща и като ти дотрябва държавата я няма!Пак си доплащаш.
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 29 минути
Хората си пълнят хазната, а Кирил Петков я изпразни в своите джобове и в джобовете на присъдружните си фирми.
25
1
 
9
 
! Отговори
Какво му е чудното? преди 41 минути
Просто са затегнали ПРАВИЛАТА и всеки е ДЛЪЖЕН да се отчита така както е по закон.Ами я погледнете какво чудо е у нас.Почти навсякъде не издават касови бележки, или ги чукат от време на време.Да сте видели лекар, или зъболекар с касов апарат?Да сте видели касова бележка от автосервиз(изключвам фирмените), примерите са много и каналите за пълнене на хазната много, но повечето ЗАТЛАЧЕНИ! Ами отпушете ги! Така, както пенсионерите си плащат чинно данъците, така и бизнесмените трябва да го правят!
24
4
 
0
 
! Отговори
самонает преди 43 минути
До SS Така и трябва! Когато държавата те клати, единственото полезно действие е да се отделиш от нея.
23
0
 
4
 
! Отговори
ссс преди 49 минути
До Олимпий Панов 1,9 милиона са милиард и деветстотин милиона. Ама да пишем преди да знаем елементарни неща.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 53 минути
Как ли - с фокуси и на магия. И с дългите опашки български коли и туристи, които усилено внасят евра в гръцката хазна всяки уикенд.
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 55 минути
Не може да бъде - според нашите копейки ЕС отдавна фалира, а Гърция е една от най-задлъжнелите страни в ЕС!
20
1
 
4
 
! Отговори
SS преди 1 час
Да бе да, кафенета ,таверни ,всякакви услуги да идат да проверят - никъде не се дава фискален бон и повечето хора плащат в брой ...
19
7
 
1
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 час
Дигат с апарите им, оти наште глупави българи им одат по курортите, оставят си парите там, а некои си купуват къщи, плащат им данъците, там, въобще, българина е просто жувотно, особено християнина. ***!
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
у нас пък бачкаме за 1к Ойро за да може Буци, Шиши и Кики да приемат кеш-потока и да го подават на млади момичета!
17
1
 
3
 
! Отговори
до 7 преди 1 час
Ти си типичен пример за повърхностното мислене на пролетариата, губи ти се голямата картина докато се ровиш в детайлите, затова има развити държави кат Великобритания и ла.й.няни дупки като българия.
16
2
 
1
 
! Отговори
инфо преди 1 час
В Гърция на плажовете няма спасители.
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Мда. Дойче Зеле е особено мотивирана гъърчолята да събират данъци, за да си връщат борчовете. Фалираха, почнаха да продават острови и ся много горди, че изцеждат до стотинка работещите бедни, които плащат мурафетите на богатите. Чака ни същото като влезем в еврозоната. Бачкайте като луди, плащайте луди данъци, за да може Шиши и другите идииоти отгоре да живеят добре.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Дpън-gpън, no-вяpнoтo oбяcнeнue e тoвa, чe Xaнc nлaщa...
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
да вземат Асан Кокорчев и ще ги ококори
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
B Бълrapuя noлyчaвaш kacoвa бeлeжka, в Гъpцuя нe... Koй c kвo ce бopeл нe знaм?
11
1
 
16
 
! Отговори
Етнически Българин преди 1 час
Най ме е яд че си плащам всички данъци сметки всичко не укривам данъци не източвам ДДС и фирма Нямам даже.И имам добро образование учил съм в Oxford!И в България съм от работещите бедни.Щото не съм вразкар човек на тоя на оня да ме направят шеф на водопад.А работя!И почвам яко да се дразня че някои хора цял живот крадът и не работят!А имат скъпи коли и имоти и тн!И ще има Бунтове и Анархия и ще Гори центъра у тая *** б а на държава!!!!