Националната галерия с образователни програми за всички възрасти

Експозицията в Квадрат 500 е огромна и разнообразна
Обновена: 23 окт 2024 15:50 | 23 окт 2024 13:19, Анисия Иванова
0

В поредица от ателиета Квадрат 500 приобщава деца и семейства към визуалните изкуства.

"Тази програма стартира в края на август и нейният фокус е деца, семейства, младежи. Идеята на Национална галерия е да представи по по-интересен начин изкуството чрез практически умения и лекции на достъпен език да информира публиката, и да изгради отношения с нейната публика. Изкуството не е скучно", каза организаторът на програмата Гергана Мудова в студиото на "България сутрин".

Изкуствоведът Мартин Косташки поясни, че образователните програми на Националната галерия съществуват повече от 12 години.

"Това е постижение, защото ние имаме доста голям и образован екип от сравнително млади хора. Целта е всичко да достига до хора на различни възрасти, за да не е само за деца, но и за техните баба и дядовци. Конкретният модул, който започна с програма "Европа" на СО, е с по-различни ателиета и наши срещи с публиката. Има и теоретична част, с която ние запознаваме децата, или пък семействата с художник или група от художници от дадения период", разказа той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Експозицията в Квадрат 500 е огромна и разнообразна, като в нея има повече от 1600 произведения.

"Последната събота от този цикъл беше посветена на испански художници, които се занимават с абстрактно изкуство. Един от тях с казва Рафаел Каногар. Произведенията му са много интересни, защото са на границата между живописното и колажа", коментира още изкуствоведът.

А в четвъртък, 24 октомври, ще има отворена за всички лекция.

Националната галерия предлага билети с цени, които са достъпни за всеки джоб.

"Бяхме направили ателиета само за възрастни хора, те бяха много впечатлени. А на 13 ноември очакваме Сантяго Сиера - съвременен художник от световна величина", разкри Мудова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: образованиеBulgaria ON AIR
Още от Страната
Трудът на учителите да се зачита за втора категория
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари