Трудът на учителите да се зачита за втора категория

10% от пенсионираните учители у нас продължават да работят
21 окт 2024 19:23, Гергана Попова
33

Трудът на учителите да се зачита за втора категория – за това настояват педагози и синдикати. В подкрепа на това във Велико Търново вече е започнала петиция, като един от аргументите е крайното изтощение. Според КТ "Подкрепа" преподавателите у нас са преуморени от административна работа.


Силвия Манова преподава география и икономика вече 35 години. Освен че е класен ръководител на 12 клас, тя води и занятия на още 200 ученици. Наред с тези задължения, растат административните задачи както за нея, така и за колегите ѝ.

"Сроковете, които се поставят за изпълнение на задачите, са твърде кратки. Това, че трябва да се попълват различни видове документи, трябва да се следи ежедневно за извинителните бележки, които са изпратени от личния лекар", коментира тя.

"Имаме много голям дефицит на кадри по природните дисциплини – физика, математика, география. Дори по-ранното пенсиониране, няма кой да заеме техните места и не е това пътят. Пътят е стабилно увеличение на заплатите", заяви директорът на 119 СУ в София Диян Стаматов.

10% от пенсионираните учители у нас продължават да работят, сочат данни на синдикатите. А към момента във втора категория попадат професии като шофьор на градския траснпорт, машинист и ръководител на полети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от Страната
В Шумен разбиха печатница за фалшиви банкноти от 50 лв. и 500€
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Учителите са като секра ,която превръща децата в маимуни.поне това е на лице .Ама и те не са виновни,така им заповядват от САЩ.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
НЯМА ПРОБЛЕМ ТРУДЪТ НА УЧИТЕЛИТЕ ДА СТАНЕ И ПЪРВА КАТЕГОРИЯ. КАТО СЛЯЗАТ ДА ПРЕПОДАВАТ В РУДНИЦИТЕ.
31
8
 
3
 
! Отговори
До 28 преди 4 часа
Не знам къде в София има наплив за учители, при положение, че заплатите са им една смешка. В нашата компания търсим човек с английски само и даваме 5300 бруто заплата и нямаме кандидати.
30
0
 
8
 
! Отговори
Смех преди 5 часа
Работя в 71 соу в Казичане. Повечето учители са назначени на щат и половина, а трудно покриват часовете за един щат, обаче реват за пари.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Докато всички директори и повечето учители са калинки, недоволството на обществото ще расте.Квалифицираните учители са на изчезване заради променената наредба за назначаване на учители от "любимите" ни политици. Това отвърза ръцете на директорите връзкари, каквито са всички, да назначават *** и Пульо като учители. Учители вече се назначават само с връзки, като цялата администрация в България.Интелектът на много "учители" е по-нисък от този на учениците.
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Казват, че няма учители, ама това е главно за селата! В градовете и особено в София, Пловдив, Варна и Бургас е пълно с кандидати, особено за учители по БЕЛ, история, география, философия и тия началните и детските. По 50-100 кандидати за едно място се явяват по интервюта. Обаче кандидатът е предварително ясен.
27
1
 
1
 
! Отговори
Аноним преди 5 часа
Незнам кои сасипва женати но от лично наблюдение всички учителки имат утешител до тях извън дома.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Без даскалите искащи пари може някой добър самарианин да ги научи на много повече или самите те да се научат спомощ вместо да губят 3-4 години от живота им. Когато ти трябва математика учиш. Аз всичко пак го уча и без училището и сам, но те взимат милиарди и изкарват неграмотни.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
А ТРУДЪТ НА УЧЕНИЦИТЕ?
24
0
 
3
 
! Отговори
BG преди 5 часа
Преди всяка кампания се набляга на учителите преди за заплати сега за категория като гледам децата с какво образование излизат .не разбирам.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Никой не пише колко е трудно да се вредиш за учител, ако нямаш връзки! Почти невъзможно е!
22
0
 
7
 
! Отговори
Бай Маньо преди 5 часа
Ииии, нали я виждам моята племенница, завърши ЮЗУ, начална училища педагогика, уж редовно обучение беше, не стъпи на университета, изпитите как ги взе, не зная. Дипломира се. Нейн приятел я уреди за учителка в една квартална гимназия в София. Ами, не мога да повярвам честно ви говоря! Те нея не можаха да научат, та тя да учи децата! Ужас. Щом тя успя да стане учителка, значи всеки може. Убедих се!
21
0
 
8
 
! Отговори
До 19 преди 5 часа
Първо мон да си махнат тъпите програми по които се учи и да дадат някаква свобода на учителите какво и как да преподават. Учителят отдавна е превърнат в един безмозъчен чиновник - полуробот, който няма право да мръдне от алгоритъма за затъпяване на деца, спуснат от МОН. Чак тогава може да очакваш някакви резултати и учениците да почнат да разбират.
20
4
 
5
 
! Отговори
Митака преди 5 часа
Не знам за тази категорията, но жена ми е учителка от няколко години в София. Заплатата и чисто е 1700 лева. Връща се супер уморена. Навивам я да напуска, но засега не иска.Супер тежка е учителската работа - съсипва ти нервите, никой не те уважава и е ниско платена, особено за София. Аз взимам 4500лв чисто на месец, а моята работа е много по-лека, отколкото на жена ми.
19
2
 
5
 
! Отговори
Ани К преди 5 часа
Каде са резултатите като искат парий? Защо очениците не са откличници? Когато сички оченици излизат със шес, тогава заплатий. И лекарите са сащите наглеций. Като спрат да умират хора, тогава заплатий ще искат.
18
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
До До доктор пишкодръп - А защо ти крещят? Защото не умееш да им привлечеш вниманието с предмета, който преподаваш. Ако го можеше, нямаше да ти крещят насреща. но се искат доста знания и умения, както и отношение, зап да владееш положението в клас. Ако го можеш, ставаш за -ра категория, но когато не ти се получава, каква -ра категория труд?
17
2
 
4
 
! Отговори
Родител преди 6 часа
Сега децата правят битки в тик ток онлайн по време на час. Учителят не смее да вземе телефона или да ги накаже, за да не го съдят богатите родители
16
6
 
5
 
! Отговори
До доктор пишкодръп преди 6 часа
Уважавай учителите. Как може да кажеш, че труда им е лек. Да ти крещят 20-30 деца на главата всеки ден.Не знам колко пари трябва да ми дават, за да го работя това нещо.Нервите ти отиват на кино.
15
7
 
11
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 6 часа
Абсолютно неприемливо е подобен лек труд, който не е 8 часа дневно и не е 12 месеца годишно да се зачита за 2-ра категория. Дори напротив трябва да се въведе нова 4-та или 5-та категория, към която да се причислят учителите. У нас има голям излишък от учители, има училища в провинцията с 50 деца и 10 учители, сега с изкуствения интелект още хиляди ще станат излишни също. То деца няма, а те бълнуват за недостиг на учители. Кой да учат те?
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Не е плюене по учителите, само по тези, зето се правят на такива и се чудят какво само да искат без грам неудобство от това, което произвеждат. Свят човек е учителят, на моята начална другарка, която е на преклонна възраст, отвътре не ми иде да и говоря на ти, тя винаги ще бъде Вие. А в днешно време, когато си държат мапхленски език и тон ученик и учител, освен на ти, няма как другояче да му говориш.