Децата са претоварени, образованието е като във фабрика

Трябва да има връзка между образование и реалност
21 окт 2024 18:15, Инна Ангелова
24

Изследване показва, че почти не се подготвят кадри за най-търсените професии в страната. В същото време има голяма тежест на специалности, които не се търсят на пазара на труда. Проучването представи Българска работодателска асоциация иновативни технологии, но е изготвено от Института за пазарна икономика.

"Трябва да има връзка между образование и реалност. Реалността е, че световната икономика е технологична. Тези умения ще бъдат необходими. ИТ индустрията в България е лидер в Югоизточна Европа, в същото време икономиката ни е на последно място по дигитализация в Европа. По същия начин имаме ученици, които печелят златни медали, в същото време сме функционално неграмотни и сме на последните места по дигитални умения", коментира Доброслав Димитров от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) в предаването "България сутрин".

Той е на мнение, че трябва да се прави разлика между функционалната грамотност и развитието на талант.

Децата трябва да имат повече свободно време

"Не може в живота да се оправиш, ако си функционално неграмотен по математика. Решението не е повече материал в училище, е повече време за затвърждаване на това, което е в този материал", подчерта Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че децата трябва да имат повече свободно време, защото са твърде заети и претоварени.

"Не всяко семейство може да си позволи частни уроци. Образованието е стандартизирано като във фабрика. Това пречи, трябва ни доста по-творчески и разчупен подход. Проблемът е отсяването на информацията. Трябва да се учим на критично мислене", призова Димитров.

В западните университети стажът се признава за цял семестър

Той посочи, че в западните университети стажът е задължителен и протича в рамките на три-четири месеца в дадена фирма, а времето, прекарано там, се признава за успешно изкаран семестър.

"Има регламент, с който показват какви задачи извършават във фирмата", поясни Димитров.

По думите му не започнем ли да мислим в тази посока и караме ли по старата система, "губим времето на хората".

"Технологичната промяна е бърза. Трябва да сме готови за по-гъвкав подход към променящата се среда. С изкуствения интелект може да има индивидуално образование за всеки един ученик, а учителят да бъде ментор. Изкуственият интелект е шансът ни за първи път да имаме индивидуално образование", добави Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от Образование
Ранното пенсиониране е възможност за учителя, не задължение
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Zatvariame uchilistata togava, da si sedat u tiah si. ;)
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
В петък в сайта на ZDF(втора немска телевизия)имаше материал в образ и текст"Борба за суровини. Защо икономиката зависи от Украйна",в който,между другото, пише "Украинците са много напред в дигитализацията, учудват се на нашата изостаналост, сред тях има много добри специалисти"Пише също:"Нашата демокрация зависи от суровините на Украйна.Там има 134 от нужните 150 вещества за високите технологии и енергетиката" и такива ПРОЗАИЧНИ неща от БАЗАТА на съществуването.Ум робува,ум царува,ум паtки пасе
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Господинът какво яде?Колко предмета са му нужни за оцеляване в ежедневието?Може ли с творческо мислене да си докара чиста вода ей така като си е някъде,без наблизо да има чист извор или чешма?Когато температурата е 5градуса,той може ли да не е облечен и да е на открито? ...Прости въпроси.Неща, които приемаме за даденост,НО НЕ СА вклчително в България, включиелно във високотехнологичниТЕ държави.Колко ХИЛЯДИ са въргалящите се по улиците бездомни работещи американци?СОЦИАЛНАТА НЕГРАМОТНОСТе масова
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Преди седмица казаха че на ученик се падат 120 дни учебни в годината. Това е, другото е празници, болнични, ваканции. И точно за това нивото е като в Сомалия.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Какво претоварени. Лигли и простии това са. Не знаят кой е Вазов, Левски или цар Борис. Пфуууу *** народ и тези ще ви управляват след 30г
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Изключително заблуден човек! Човек не може да мисли ИЗВЪН конкретните неща, които знае, Не може да има творческо мислене, критическо (аналитично) без конкретни ДЕТАЙЛИЗИРАНИ знания. Да се обучава чрез практика е частично и временно добре. Много е погрешно хора от сектор програмиране, са защото В МОМЕНТА са на гребена на вълната, да дават акъл какво е времето и как да се действа дългосрочно. От такива, живеещи в своя затворен свят хора, само разпад и унищожение.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Претоварени са от неграмотност.
17
1
 
5
 
! Отговори
das преди 3 часа
В Англия в гимназиалните години се учат по 4-5 предмета на година, тук са 13-14. Претоварване, което не ти оставя време да затвърдиш знанията и затова след гимназия 90% от нещата се забравят. Това претоварване е единствено в полза на това да има работа за повече учители.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Претоварени били децата. Аве ей, ние да не би да не ходехме по 7 часа на училище, после на тренировки, после на разни танцови, после дори имаше време да си научим и да излезем да играем на улицата. Претоварени са, ама от цъкане на телефоните. Да не говорим, че сега ги возят като генерални директори насам, натам, а ние навсякъде ходихме с автобус-а. Друг е въпросът, че в 10 клас трябва да се завършва и който иска 11 и 12 да учи само и единствено специалност в отделни колежи.
15
2
 
4
 
! Отговори
Зевс преди 4 часа
От една страна претовавени, от друга излизат неграмотни, а преди време Маргърет Тачър идва да се учи от образователната ни система...
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Глупости - претоварени били! Да, верно, държат ги в у-ще по цял ден, ама това е различно от претоварени! И различно от научавам нещо всеки ден!!!!!!! На времето, ние имахме 1-2 урока за десетични дроби, а после смятахме с тях! В четвърти клас! Сега - в пети клас имат 5 урока...... и не могат да смятат с тях
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Уж претоаварени пак нищо не учат и неграмотни на кои да вярваме и отсъствия не им се пише карай да върви. Пък учителите още по натоварени и да се пенсионират по втора категория.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Учител През соц-а имахме много свободно време след училище. И домашните си написвахме, и уроците си научавахме, и много време за игра оставаше и пак имахме отлични оценки, знаехме повече от сегашните деца и станахме хора. Сега след училище пишат по няколко часа домашни (поне тези, които си учат) и не им остава никакво свободно време. Я като си учител, кажи как става тоя фокус?
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Преподаване с изкуствен интелект ще свърши работа само ако от другата страна има истински. Ако ученикът не се е научил сам активно да търси знания, ни с изкуствен, ни с естествен, ни с чaлга интелект ще стане да го научат. Това е. Едни минават през образованието, за да вземат хартийка дипломка, а други да се научат и да усвоят знания. Според мен за първите изобщо не трябва да е задължително образованието, защото при тях е само загуба на време. Трябва да се концентрираме в тези, които учат.
10
0
 
6
 
! Отговори
Оги преди 4 часа
Лошото, според мен е, че бъдещите поколения ще бъдат "възпитани" не от родителите и учителите, колкото от телефоните и таблетите.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Не е само в България. Навсякъде на запад се оплакват от същото. И за какво са му на бизнеса умни кадри. Нали за това е изкуственият интелект. Да могат да четат и пишат и да си направят сметката в магазина. На шофьор на камион интелект не му трябва. ИИ спокойно пише програмен код. Програмистите само ще съпортват ИИ и ще къстамизират кода според нуждите на клиента.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Ами закривайте и Школото, бе!!! -))))) Колко му е...!!! То и без туй ходят с по една две тетрадки просто за присъствие, а даскалите щът - не щът им пишат заветната "Тройка", щото инак Директора шъ им ореже заплатата ако Школото се срине в Класацията!!!! ПС. В училищата също се води Класация ако не знаете!
7
1
 
9
 
! Отговори
Учител преди 5 часа
За последните 10 години стандартите са тройно намалени.. казва азбуката и му пишат 6ца за годината.. на това ли му викате претоварени.. ако тия за претоварени значи през соца сме били убити направо
6
0
 
12
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 5 часа
Идете в Южна Корея, Китай и Япония да видите какво се нарича претоварени.. затова там са свръх развити държави! Тука са претоварени от скролване в тикток
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Претоварени са от мързел.