Македония пусна Спаска Митрова на свобода

23-годишната жена прекара два месеца зад решетките
8 окт 2009 11:30,
95
Македония пусна Спаска Митрова на свобода
Спаска с дъщеря си Сузана. Снимка: ВМРО

Задържаната преди повече от два месеца Спаска Митрова е на свобода.

Тя е била пусната от централния затвор "Идризово" рано тази сутрин, съобщи БНР, цитирайки майка й.

Митрова, която има и българско гражданство, бе задържана заради спорове с бившия й съпруг около издръжката на детето й.

Нееднократно българските власти отправиха остри протести от хуманни съображения Митрова да бъде пусната на свобода.

Още по темата

В продължение на два месеца президентът на Македония Георге Иванов обаче твърдеше, че няма да използва извънредното си право за помилване, защото 23-годишната жена била осъдена правомерно.

Тогава в нарочна декларация МвнР на Скопие написа:

"Очакваме българските власти да се дистанцират от тази класическа манипулация с човешки съдби, тъй като отношенията между двете приятелски страни не трябва да бъдат заложници на хора, които искат покритие за своите семейни разногласия и престъпни действия". 

Според македонската страна случаят със Спаска води своето начало от 2007 година, когато срещу нея е заведено производство за отнемане на детето.

Тогава жената е осъдена условно.

След неколкократно обжалване от нейна страна македонският съд отхвърля жалбите.

В края на 2008 г. обаче е присъдена тримесечна ефективна присъда за опит за отнемане на малолетно дете от съпруга й – сръбски гражданин.

Опитите за обжалване отново се оказват неуспешни и поради тази причина младата жена е вкарана в затвора на 29 юли 2009 г., за да бъде изпълнена присъдата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 14 години
Излиза че българските власти 4 години са отказвали да и дадът българско гражданство а после направиха международен проблем заради нея.
44
0
 
0
 
! Отговори
лекия преди 14 години
може да си направите само извод как една държава си брани поданиците, а тука пред цяла българия и пред полицаи отвлякоха едно дете насила, ако беше в сърбия това нещо по същия начин щеше да лежи в затвора маката както тази спаска , ай чао бо.клуци
43
0
 
0
 
! Отговори
БЕЙБИ преди 14 години
ЯВНО Е ИМАЛ ПАРИ
42
0
 
0
 
! Отговори
разумен поглед преди 14 години
защо се е омъжила за сръбски *** за нея българи няма ли после като видяла зор набързо става българса гражданка аиде сиктир от тука аман от *** прави са македонците и браво че теглиха маината на нашето правителство което не посмя да им каже копче!!!
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Edna hubava vest ,da si vzima deteto i da se maha ,i da gi sudi v Strasburg za psihi4eski tormoz tova e teror !
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Има и нещо друго интерсно - Защо Спаска получава българско гражданство чак през април 2009 - след като е подала молба за това още преез 2005 г. -"Април, 2009 г.- Спаска Митрова най-после получава българско гражданство. За него тя чака цели 4 години."
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Нито ме интересува Македония, нито Спаска, освен хуманитарната страна на случая, но там няма значение какъв гражданин е.Всичката Мара втасала, че и родолюбци.Политиците се месят само за реклама и при сигурен щастлив завършек. БТВ досега мълчаха.Болшой театър.
38
0
 
0
 
! Отговори
Boyko преди 14 години
Абе, тая Спаска почти не знае български, досега я слушах по радиото. Наистина е "българка". От ония 4-те милиона "българи" зад граница на Божидар Димитров.
37
0
 
0
 
! Отговори
Бугарин татарин преди 14 години
Крайно време беше
36
0
 
0
 
! Отговори
спокоен преди 14 години
Каква държава е това.Това е част от област Македония васална на Сърбия.ТЕ всички там са заложници на сръбската политика,а политиката им е унищожение на всичко българско.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Има и друго интересно нещо - Спаска подава молба за българско гражданство през 2005 г., а се омъжва за сърбина Воислав Савич през 2006 г. ...
34
0
 
0
 
! Отговори
neo5 преди 14 години
ламята Спаска :)
33
0
 
0
 
! Отговори
ББ до 29 преди 14 години
Какъв е типичният македонец и на какъв език говори?Моля за пояснение!Благодаря!!
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
По-внимателно с неща които се случват в други страни, както и ние не искаме да се бъркат в нашите.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тази Спаска не е изпълнила решение на съда - "23-годишната Спаска Митрова, която живее в македонския град Гевгелия, бе осъдена на три месеца затвор след скандален бракоразводен процес, проведен в Македония. Митрова е разделена от шестмесечната си дъщеря. Спаска не спазила определение на македонските магистратите да подсигури на мъжа си стая в дома на родителите й, където да се среща с дъщеричката им Сузана по време на родителски свиждания.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Като има дете да е мислила навреме тя сама си е виновна
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Преди малко майката на тази Спаска не можа да разбере единия от въпросите които я пита водещата на новините по BTV и си говореше като типична македонка, а и Спаска е македонка с български паспорт - така че не разбирам защо трябваше да се създава цялата тази истерия в държавата около Спаска Митрова.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Сега, ако съм на мястото на тази жена, взимам си детето и направо в България! Не че България направи кой знае колко за нея, което е срамота, но щом се чувства българка тук ще е по-добре и поне никой няма да я притеснява.
27
0
 
0
 
! Отговори
Курортист преди 14 години
Много се радвам за жената... Дано се оправи и си върне детето...А до недоклатените пубери отдолу:- Ходете си стискайте пъпките и бъркайте по дупките
26
0
 
0
 
! Отговори
Р. преди 14 години
Само да попитам: Детенцето и сега къде е? Май при съпругът и. И сега какво? Трабва пак да си го краде ли?Щото там явно за българи правосъдие няма!!!