Топката за новините на турски - в ръцете на БНТ

Доцент Маргарита Пешева от СЕМ в интервю за Dnes.bg
16 дек 2009 15:00,
595
Топката за новините на турски - в ръцете на БНТ
Снимка: bnt.bg

В правомощията на ръководството на БНТ е да поиска промяна на лицензията си, с която евентуално биха могли да отпаднат новините на турски език.

Това коментира пред Dnes.bg Маргарита Пешева от СЕМ.

В лицензията на държавната телевизия, издадена през 2001 г., която е за период от 25 години, е записано изрично излъчването на новини на турски език.

Пешева каза още, че идеята за референдум за отмяната им е политически акт, който тя не би желала да коментира.

Ето и цялото интервю с доц. Пешева.

Кое е наложило включването на новини на турски език в програмната лицензия на БНТ от 2001 г.?

Трябва да зададете въпроса си към бивш член на НСРТ (Националния съвет за радио и телевизия). Тази лицензия е издадена от него на 12 юли 2001 г. Така че само член на тогавашния регулатор би могъл да ви отговори какви са били професионалните дебати при издаването на лицензията. Там в т. 6 е записано, че БНТ има задължението и за актуални, образователни и научни програми за лица, на което българският език не е майчин. Отделно има  допълнителна  програмна характеристика - новини на турски език.

Този референдум ще покаже какво мисли българското общество по този въпрос
Това и въобще всякакви промени на програмни характеристики в лицензията, а който и да е радио и тв оператор, стават с искане от страна на оператора.

Т.е. БНТ трябва да поиска тази промяна?

Как ще реши БНТ този въпрос, си е проблем на ръководството на БНТ, на генералния директор, на управителния съвет.

СЕМ по никакъв начин не би могъл да се намеси в независимата програмна политика на която и да е медия, защото ще бъде обвинен в упражняване на цензура.

Така че единственият начин е чрез законова промяна и доколкото разбирам, идеята за референдума без съмнение е най-демократичната процедура за решаване на подобен въпрос.

Още по темата

Този референдум ще покаже какво мисли българското общество по този въпрос.

Вие подкрепяте ли идеята за бъдещ референдум?

Това е политически въпрос, аз съм член на независим регулаторен орган и не бих искала да коментирам политически въпроси.

Кога приключва програмната лицензия на БНТ, за какъв период от време е?

Общо лицензиите, съгласно изискванията на закона, се издават за срок от 25 години.

Анкета

Одобрявате ли излъчването на новини на турски език по БНТ?
По какъв начин стои въпросът в СЕМ, ако неправителствена организация кандидатства пред вас за тв лицензия за излъчване на кабелна телевизия на турски език у нас? Как това е решено в закона?

Всеки, който реши, би могъл да регистрира съответната кабелна програма и подава съответните характеристики за създаване и разпространение на една кабелна програма, която би могла да е със специализиран профил.

Така че една фондация би могла да има своята програма, още повече че създаването  и регистрацията на кабелните телевизии е на либерален режим – т.е. всеки, който иска да създава и разпространява тв програма чрез кабел или сателит, подава съответните документи в СЕМ, подава програмен проект, профил и схема на медията  и получава съответната регистрация.

Доцент Маргарита Пешева коментира още пред Dnes.bg, че решенията за излъчването на предавания на майчин език в страните членки на ЕС са многообразни - специализирани кабелни канали или пък регионални програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


595
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
батко ви преди 14 години
Да попитам нещо... върху екипите на футболните национали има ли друг герб освен българския? хора с какви имена са го обличали - чернокожи, македонци, и незнам си какви още...така че новини на всякакви езици , различни от български само в частни канали!
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
БНТ изобщо гледали го някой изобщо. Тая телевизия доста изостана.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
МАХАЙТЕ ГИ!!!! Само на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК! Това е официалния език. Който иска да гледа новини на турски или друг език да си взима сателитна чиния.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ей там е проблема я ! Лости има ама го набиват само на народа. Така наречения виртуален лост. :(
24
0
 
1
 
! Отговори
онец преди 14 години
по хубаво цялата програма на бнт да бъде сведена до парламентарния контрол всеки петък ехеее бюджет 2010 ще цъфне :)
23
0
 
1
 
! Отговори
Jolly Roger преди 14 години
Трябва да има референдум! Винаги трябва да има първи път. Нека бандата да разбере, че не може след като са я избрали веднъж може да прави каквото си иска. Нека да знае, че послушното стадо има лост чрез който да премахва безобразията и.
22
0
 
1
 
! Отговори
AZ преди 14 години
всички които са против тия новини са чисти безмозъчни ***. Това което Костов се опита да напрваи с новините на турски е да дръпне електората на ДПС извън хватката на Доган, това което прави Воленчо сега е да ги върне обратно при Доган и ние да му помогнем с тоя референдум. Глупци и слепци сме ако го направим
21
0
 
1
 
! Отговори
Falken преди 14 години
Промяната на лиценза на БНТ е най-простото решение на проблема. Няма да се правят безмислени референдуми, да се харчат пари, да се ангажира времето на хората и да се предизвикват ненужни конфликти.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мите мама, ще накривиш на батя си калпака, като не гласуваш на референдум. Само скивай колко си прос мама, като ти разправях да учиш ...
19
0
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 14 години
Аз съм против новините, но при референдум няма да дам своята позиция. Не искам да се харчат пари за глупост. Има много по-лесен начин по който могат да бъдат свалени. А ББ всеки месец отчита какво е доверието към него и ако смята, че тези изследвания са истина защо не направи социологическо проучване и да ги маха.
18
0
 
1
 
! Отговори
УКРАИНЕЦ преди 14 години
ИСКАМ НОВИНИ НА УКРАИНСКИ
17
0
 
1
 
! Отговори
Вяра преди 14 години
Абе каква национална телевизия?Тя затова е национална,за да предава на националния език,нали? Националния език е Български,затова трябва да се премахнат новините на турски.
16
0
 
1
 
! Отговори
То пък ... преди 14 години
То пък едни новини, а то пък един език ...
15
0
 
1
 
! Отговори
TANKIST преди 14 години
GLASUVAITE V ANKETATA NEKA VIDQT REZULTATITE NASHITE UPRAVNICI !!
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Защо в Германия, в която живеят над 2 млн. турци няма новини на турски по националните телевизии ARD и ZDF?Айде стига са ни баламосвали и заплашвали с правата на малцинствата. Утре тия малцинства ще поискат ние да говорим на турски, за да се чувстват уютно в България. Аз съм ЗА Референдума, но мисля че този въпрос може да се реши директно и без референдум!В Конституцията на България пише, че националният език е един - БЪЛГАРСКИ!(
13
0
 
1
 
! Отговори
Az преди 14 години
Прости сме ние, не управляващите. Хайде да излезем да стачкуваме и ще разберат дали изкаме новини на Турски. Кви референдуми кви 5 лв?
12
0
 
1
 
! Отговори
Здравко преди 14 години
Защо бившият член на НСРТ е включил новините на турски език по БНТ ?? Ами много просто. *** си плащат и това е, всичко се достига до пари, много пари.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Стига лакардиииииии! Има Конституция! Точка! В противенн случай трябва да се подведат под отговорност всички,които нарушават върховния закон на държавата!
10
0
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 14 години
Всеки ден се приказва как ББ спестява средства от баничките на министрите и подчинените им в министерството за да даде 25 милиона лева на пенсионерите. по 25лв. на пенсионер. А сега иска да прави за 20 милиона един безсмислен референдум. Някой вижда ли логика ? Разходите за 25 години на тези новини на дали надвишават 20 милиона лева. Ако искат да правят и референдум каква марка и модел кола да се возят министрите !
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
спирайте ги най-после тези новини на турски и да не ни занимават повече с глупости

Спонсорирани публикации