БАН не иска политизирана реформа

На 19 май Академията организира митинг-шествие
17 май 2010 19:00,
169
БАН не иска политизирана реформа
Снимка: БГНЕС

В декларация от Общото събрание на БАН се посочва, че академията не би искала въпросите, които се отнасят до нейното реформиране, да се политизират.

БАН пристъпи към своето реформиране, наложено от изискванията на времето, е записано в документа.

Академията на науките - като национален научен център в България, разполага с нужния опит и авторитет, което означава, че тя не се нуждае от каквото и да било излишно драматизиране на проблемите й. Напротив, нужен е откровен и сериозен диалог, се посочва в декларацията.

В нея се припомня, че на 10 май Общото събрание на БАН взе решение за митинг-шествие, който ще се състои на 19 май.

На него ще изразим протеста си срещу заявеното намерение на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов за внасяне на нов закон за БАН, целящ фактическото отнемане на нейната автономия и нейното разформироване, пише в декларацията.

Още по темата

Учените от БАН категорично заявяват, че действията им нямат никакъв политически характер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
8
 
3
 
! Отговори
Калин преди 14 години
Техният работен ден в какво се изразява, имам предвид на учители и университетски преподаватели?:)Първите интриганстват по цял ден и плашат с вида и поведението си децата. Вторите .. обядват продължително от 10 часа с обилни дози алкохол..за какво образование за каква наука говорим.
22
9
 
1
 
! Отговори
Ванко преди 14 години
Чадо, не вярвай на онези с памперсите, дето се зовато банаджии. Моля проучи, как са създадени и какво предсталяват тези Научни Общества, наречени на някои места Академии.Те съвсем не са бюрократични мастодонти като БАН.
21
3
 
6
 
! Отговори
Deltichko преди 14 години
Там сме, то е ясно. Единственото лошо е, че денят за протеста не е особено добре избран. Учители и университетски преподаватели вероятно няма да могат да се включат, защото сряда е работен ден.
20
5
 
10
 
! Отговори
MissionImpossible преди 14 години
Невъзможно е *** човек да разбере защо е нужна Академията.Но може да види - богатите страни затова са богати - развиватнауката. Тук "бизнесът" е предимно чрез обществени поръчки изатова няма нужда от иновации. По-лесно е с подкупи.
19
4
 
10
 
! Отговори
гацо преди 14 години
да прав си.много хора лапаха и продължават.но познавам учени от ИКИ на които разработката им летя около 10 год на станцията МИР.Или ти не си чувал за такава станция.за теб космоса е един крив макарон.затова по-селективно към учените ни.
18
12
 
5
 
! Отговори
Ванко преди 14 години
Ало, комсомолците от БСП, не ви ли свърши работното време и да спрете да пишете глупости по форумите.Каква академия е закрита в Грузия бе чада чарвени, та чак пембени. Реформирана е, чувате ли. Туй че институтите на БАН минават към други организации не означава закриване на БАН, а реформиране и премахване на това БГ пост-комунистическо чудо - учени чиновници. Като сте толкоз любознателни за световния опит, вижте как е в нормалните държави (моля без Северна Корея, Беларус, Монголия и др.).
17
13
 
4
 
! Отговори
кис, кис преди 14 години
Научните дейности на БАН се свеждали до прогнозата за времето?!?!?!?ха, ха, ха, хаВ ерата на интернета всеки нормален човек може и без тази "важна" научна дейност на БАНха, ха, ха
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Както разбрахме от изтеклата информация в нета, във всички сателити на САЩ им закриват научните институти! В Грузия разбрахме, че именно Дянков им е закрил академията! ЗАЩО?!Защото прости хора и слаби държави още по лесно се манипулират.Вие какво искате само пари за пожарни да има, така ли?! Да ни върнете на дърветата?!
15
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Много хора от вас, плюят по БАН, без да са запознати и МИКРОГРАМ с дейността на БАН!!! Всяка вечер като гледате времето да не мислите, че от БТВ са създали прогнозата, всичко се прави от БАН! Както и следенето на земетресенията също се прави от БАН и така нат, няма да изреждам! Като закрием БАН, Дянков ли ще следи времето и природата?! *** десни избиратели, всичките сте толкова ниско интелигентни и първични, че сте жалки в очите на интелигентните хора!
14
11
 
5
 
! Отговори
! преди 14 години
Колкото *** серГЕЙ и доносника ГОЦЕ са демократи, толкова и тия разбират от съвременна наука
13
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За каква наука говорите? Нещо да са измислили тези от БАН, няма и да го направят, професор и академицик се ставаше по партийна линия, а не защото някой знае и може да прави наука, можещите и знаещите се навираха в миша дупка и ставаха най-много доценти, за да има от къде да плагиатстват професорите. В БАН няма как да са се деполитизирали, защото всичките са рожби на комунистическата партия и ако тя не е на власт ще трябва да си ходят, затова ще стачкуват.
12
5
 
12
 
! Отговори
Тъжно, но ФАКТ! преди 14 години
В милиционерските общества и авторитарните режими, науката винаги е била пренебрегвана. Исторически факт.
11
4
 
12
 
! Отговори
Виц преди 14 години
Питали един пожарникар каква е разликата между цигулката и контрабаса. А той отговорил: - Контрабаса гори по дълго
10
13
 
5
 
! Отговори
МУНЧО преди 14 години
КАКВА НАУКА? ТИЯ СА ОБИКНОВЕНИ ХРАНТУТНИЦИ!
9
5
 
13
 
! Отговори
Васил преди 14 години
Не само от наука разбира Пожарникаря, но дори и от тока и шахмата. Такъв *** няма да се роди втори.
8
8
 
14
 
! Отговори
Нормален преди 14 години
Най-лесно се руши. Това го може Дянков - доказано!Кадърните хора в БАН и сега заработват добри заплатии си купуват техниката от спечелени проекти,некадърните мизеруват като навсякъде. Като ги закриете, какво ще постигнете (освен задоволяване на мисията на Дянков)?
7
23
 
9
 
! Отговори
ДАНЪКОПЛАТЕЦ преди 14 години
Алоооо БАН, достатъчно лапахте през комунизма!
6
7
 
10
 
! Отговори
Форумен идиот преди 14 години
Айде сега онзи *** да каже нещо за " Боко Тиквата" и Иван Костов...ДНЕС ЗАЩО НЕ ГО БАННЕТЕ НА ВСИЧКИ ИМ ПИСНА ОТ ТОЗИ ОГРАНИЧЕН ЧОВЕК
5
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Щом за вас приказките на Дянков е толкова умни, че го цитирате, говори колко вие е интелектуалния багаж!
4
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
пожарникар от наука разбира ли.тиква зелена.