Ромска мода – брак с 10-годишни

Причините: мизерията и липсата на образование
27 юни 2010 19:31,
374
Ромска мода – брак с 10-годишни
Снимка: Булфото

74% от ромите в България над 10-годишна възраст имат постоянен партньор, с който живеят заедно.

Това показва проучване за брачните нагласи сред ромите у нас, реализирано от Център "Амалипе".

Близо 54% от тези роми вече са сключили брак със своя партньор, а малко над 20% живеят на семейни начала без брак.

Средната възраст, на която ромите започват да живеят съвместно с партньор, е 18 години и 4 месеца.

При проучването, направено сред близо 3000 роми у нас, екипът на д-р Алексей Пампоров е срещнал 10-годишна девойка, която вече е била в съвместно съжителство с партньор.

Ромите, които не са сългласни с ранното партньорство, преди 16-годишна възраст, са повече от тези, които допускат такова, сочи обаче изследването.

Проучването е питало и дали ромите смятат, че е нормално родителите да изберат партньора на своите деца.

Само 38% от анкетираните мислят, че родителите могат да изберат партньора, без да питат децата си, 61% смятат, че момичето например може да избяга с момчето, ако родителите не разрешават да се омъжи за него.

Според екипа от изследователи на нагласите в т. нар. ромски махали най-значимият фактор за ранното начало на неформалните съжителства е образованието.

Друг важен фактор е финансовото състояние на домакинството.

В ромската общност сега се наблюдава сериозна трансформация от патриархат към модерност,  отчитат от "Амалипе".

"Превръщането на успели роми в модели за подражание е изключително важно за преодоляването на тази трансформация", каза Пампоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
5
 
! Отговори
Язе преди 14 години
"74% от ромите в България над 10-годишна възраст имат постоянен партньор"Муахахаха...То същото е вярно и за другите етноси, така както сте го написали, без да има спомената горна граница.
59
3
 
0
 
! Отговори
Irina преди 14 години
Napulno sum suglasna s Vas .. noo shte gi tyrpim sigyrno do kraq na nashiq jivot,blagodarenie na skupiq Ivan Kostov,koito gi prizna za malcinstvo.. a shtom priznaesh grupa ot hora za malcinstvo pred sveta.. trqbva da gi gledash.. v protiven sluchai shte si imash golemi problemi ;)
58
1
 
10
 
! Отговори
Димитър преди 14 години
не трябва да говорим само какво било що било и да бездействаме проблема е ясен няма смисъл от празни думи да си отваряме остата само.ТОВА СЕ ЛУЧВА БЛАГОДАРЕНИЕ НА нас КОИТО СМЕ МНОГО ВЕЛИК НАРОД С БОГАТА ИСТОРИЯ И В МОМЕНТА ПИКАЕМ НА НЕЯ ЗАЩОТО СЕ ОСТАВЯМЕ ДА НИ ОПРАВЛЯВАТ ШЕПА НЕКАДЪРНИЦИ.Какво чакаме *** да станат колкото нас ли и да им плащаме помощи???шепа *** се гаврят с нас а ни е се оставяме трябва да се вземем в ръце и да променим нещата ако искаме да живеем по-хубав живот
57
1
 
0
 
! Отговори
уф преди 14 години
ох тия новини само ме натоварват ще спра да ги чета
56
1
 
13
 
! Отговори
Ехо преди 14 години
Отново и отново ни залива *** ИСТОРИЯ На никой не му пука, четова т.н. "съжителстване" води до раждане на сумати *** хлапета. Те пък биват захвърлени и ние,БЪЛГАРИТЕ ги гледаме в Домовете. БЪЛГАРИ, време е да се осъзнаете. Време е да поискаме къде точно отиват НАШИТЕ парици - за издръжката на една паразитна нация, една безкрайна *** ***.
55
1
 
2
 
! Отговори
anonymous преди 14 години
Абе тази нация от педофили кога най-сетне ще отиде там където и е мястото????
54
1
 
9
 
! Отговори
Димитър преди 14 години
прав си едва ли някой данакоплатец му харесва това.Вместо тези пари да отиват за образование и медицина отиват в на магно джоба!!!*** краде *** носи повече злато от нас и пак рови в кофите защото е по лесно да краде и да рови отколкото да работи за 20 лева на ден.режат парите за образование ама парите за джагалъка не ги режат защото ги е страх политиците разтворили са бузи и чакат да го поемат отзад тъпите ни оправляващи кефи ги да им го вкарват защото взимат пари за това
53
1
 
6
 
! Отговори
H8C0RE преди 14 години
Кога най-сетне някой ще разчупи ТАБУТО и ще изкрещи истината - ПРИЧИНАТА Е В ГЕНА!!!!!!!
52
1
 
0
 
! Отговори
Радо преди 14 години
Ако си с модем,сменяш си IP,и,,Стана беля,, отпада,така че обоснови се спокойно
51
1
 
20
 
! Отговори
ТАНКИСТ преди 14 години
Ромска мода .. в белите страни му викат ПЕДОФИЛИЯ ... ДОКОГА НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ЩЕ СИ ЗАТВАРЯТ ОЧИТЕ ЗА ТОВА????!!!!
50
0
 
6
 
! Отговори
ohubohu преди 14 години
Заглавието е доста манипулативно - авторите признават, че са засекли само един такъв случай! В същото време 18г и 4м е средната възраст на която започват да живеят Юна семейни начала". Да питам ли каква е възрастта при останалите етноси?74% над 10г имали партьор? Тези на 18, а и тези за 30 - все са над 10г. Нали?Безсмислена статия, от псевдожурналист!
49
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 14 години
63 - кое го има и при Българите, бе, макак?
48
16
 
2
 
! Отговори
Циганин преди 14 години
Ами горе долу това го има и при българите ако може така да им се каже
47
2
 
2
 
! Отговори
хмм преди 14 години
Ама на снимката е с цветовете на знамето ни))))
46
1
 
5
 
! Отговори
valentin преди 14 години
Ako se obosnova-shte mi pishat Stana belq!D D D
45
2
 
8
 
! Отговори
Aнонимен преди 14 години
Пак тия Роми. Абе тия журналисти нямат ли си друга работа?!?
44
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 14 години
55 - не може да има такъв закон. Откъде-накъде някой Българин или нормален *** или представител на някое друго малцинство да не може да има три деца, ако иска?Да се спрат всякакви детски за всички, вместо тях - данъчни облекчения, да се наказват безмилостно тия, които отглеждат децата си в нечовешки условия или не им дават образование - това е.
43
2
 
7
 
! Отговори
valentin преди 14 години
Maimuni!!!
42
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
трябва незабавно да се спрат всички помощи за тези, защото благодарение на тях, те се размножават невероятно! на предното преброяване като *** са се декларирали 300 000, докато догодина те вече са може би около милион!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!България е в огромна опасност! И националистите вместо против гей парада да протестират против даването на помощи на една група, която живее само и единствено с нашите пари!
41
1
 
13
 
! Отговори
Българин преди 14 години
51 - кое е невъзможно? Да се прилагат законите еднакво за всички ли? Да се сринат НЕЗАКОННИТЕ катуни? Да се спрат помощите на ***, които са здрави и прави, но отказват да работят? Да се натикат в затворите хъхрещите крадци, убийци, педофили? Да се изхвърлят от болниците тия, които отказват да плащат осигуровки или лечение?А щом разни природозащитници от Брюксел и Страсбург толкова реват, да си вземат *** при тях.

Спонсорирани публикации